Η Μνήμη στην Τέχνη….η Τέχνη για τη Μνήμη

Παρουσίαση του docudrama “ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΠΡΙΜΟ”

Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ “Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο”  είναι αφιερωμένο στα θύματα του Ολοκαυτώματος. Αφορά στις ζωές και τις τύχες εννέα Εβραίων μαθητών του ιταλικού σχολείου Ουμπέρτο Πρίμο στη Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.
Το 2003, στη Θεσσαλονίκη, ο Antonio Crescenzi, ο οποίος συνυπογράφει το σενάριο μαζί με τη σκηνοθέτιδα Alessandra Maioletti, ανακάλυψε διπλώματα, εκθέσεις και εργασίες των μαθητών του σχολείου καθώς και αρχεία ιστορικής σημασίας. Τα ευρήματα αυτά αποτέλεσαν την απαρχή για μια μακροχρόνια έρευνα, που είχε ως εξέλιξη το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, το οποίο θα κάνει τα τελευταία του γυρίσματα αμέσως μετά τους περιορισμούς που επιβάλλει η πανδημία.
Το έργο θα παρουσιαστεί σε σημαντικά ελληνικά και διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ σε Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη και Ισραήλ, σε ημερίδες και διοργανώσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου.
Σκοπός του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ «Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο» είναι να καλλιεργήσουμε μια κουλτούρα μνήμης ως διαμοιρασμένη συλλογική γνώση, να δημιουργήσουμε έτσι μια κοινωνικά διαδραστική συνείδηση ενάντια στην οποιαδήποτε μορφή άρνησης ενός ιστορικού γεγονότος, του Ολοκαυτώματος,  που  άλλαξε οριστικά την ιστορία της σύγχρονης Ευρώπης.

Ο Νίκος Μαραντζίδης και ο Ανδρέας Μπουρούτης (Καθηγητές Πολιτικών Επιστημών) μιλούν για τη σημασία της Ημέρας Μνήμης και τα γεγονότα που συγκλόνισαν την Ευρώπη και, συγκεκριμένα, την Ελλάδα κατά τον Β’ ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Antonio Crescenzi μαζί με τη σκηνοθέτηδα Alessandra Maioletti, μιλόυν για τους λόγους που τους οδήγησαν να πραγματοποιήσουν το docudrama «Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο».
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, ένας από τους πιο αποτελεσματικούς είναι μέσω της τέχνης και ειδικότερα μέσω της ικόνας. Η διμιουργική δίναμη της ικόνας μαζί με το χρώμα, τον ήχο και το λόγο κάνουν το μήμυμα πιό δυνατό και o κινηματογράφος, σ’αυτό, είνα πάντα πρωταγωνιστής. Δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος για να θυμόμαστε εκείνον τον τρόμο και να τον γνωστοποιήσουμε στις νέες γενιές. Για το ανθρώπινο είδος η μνήμη εξυπηρετεί μια σημαντικότατη λειτουργία. Επεξεργάζεται και κατανοεί τα φρικτά γεγονότα του παρελθόντος και τα τραύματα που έχουν δημιουργήσει, συμβάλλοντας στο να μην επαναληφθούν ποτέ. 

Νίκος Μαραντζίδης: καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο “Μακεδονίας”

Δρ. Ανδρέας Μπουρούτης: Ιστορικός – Πολιτικός Επιστήμονας. Διδάσκει στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Alessandra Maioletti: Σκηνοθέτη και συνσεναριογράφος του docudrama «Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο»

Antonio Crescenzi: Ιστορικός ερευνητής και συν-σεναριογράφος του docudrama «Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο».