Ως Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας καθιερώθηκε η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα που πέθανε ο Έλληνας ποιητής Διονύσιος Σολωμός. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε στην Ιταλία ως σύμβολο της εκεί Ελληνικής διασποράς και αμέσως αγκαλιάστηκε επίσημα και ομόφωνα από τη Βουλή των Ελλήνων. Σήμερα γιορτάζεται σε όλη τον κόσμο από τις Ελληνικές Κοινότητες και Αδελφότητες, από οργανώσεις Ελλήνων ομογενών και από τους ανά τον κόσμο φιλέλληνες. Στην Ιταλία, στο πλαίσιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η Παγκόσμια ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας στοχεύει στην ανάδειξη της Ελληνικής γλώσσας ως φορέα υψηλού πολιτισμού σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Για τη φετινή Ημέρα παρουσιάζουμε ένα επεισόδιο της εκπομπής της ΕΡΤ Η Αυλή των Χρωμάτων, που μεταδόθηκε τον Μάρτιο του 2020, όπου με αφορμή την γιορτή της Ελληνικής γλώσσας παρουσιάζεται το γκρίκο, δηλαδή η Ελληνική διάλεκτος που ακόμα και τώρα μιλιέται στο Σαλέντο, στην Κάτω Ιταλία.

από 08.02 έως 16.04
Online

Οι Encardia είναι ένα Ελληνικό συγκρότημα που εμπνέεται, δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια παράδοση της Κάτω Ιταλίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Ιδρύθηκαν το 2004 και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 2500 ζωντανές εμφανίσεις σ’ όλη την Ελλάδα, Ιταλία, Νότια Γαλλία, Γερμανία, Αλγερία, Ελβετία και Κύπρο. Έχουν εκδώσει μέχρι τώρα έξι δίσκους που απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές, ενώ ιδιαίτερα έχει σχολιαστεί η μοναδική σχέση που έχουν με το κοινό όταν βρίσκονται στη σκηνή.