Κουάντρι αφηγείται την καταπληκτική δουλειά που έγινε από τους αδελφούς Μασιμιλιάνο και Ραφαέλε Αλάγιμο, και από τους τεχνίτες της Βενετίας προκειμένου να αποκατασταθεί σε όλη του την αίγλη το ιστορικό Καφέ Κουάντρι της Βενετίας. Η ταινία-ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκε με αφορμή τις εργασίες ανακαίνισης του ιστορικού καφέ και εστιατορίου του 18ου αιώνα στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, περιγράφει όλα τα στάδια των εργασιών αποκατάστασης που έγιναν εκεί αξιοποιώντας τις μαρτυρίες των τεχνιτών που χάρη στις ιστορικές γνώσεις τους και στις ικανότητές του έφεραν πάλι στο φως την πρωτότυπη ομορφιά του και την ποίηση αυτού του απίθανου μέρους. Ένας φόρος τιμής στη Βενετία, στην ιστορία της, στους ανθρώπους της, στα παλιά επαγγέλματά της και στις παραδοσιακές γνώσεις της που όλα μαζί αποτελούν τον κρυμμένο πλούτο της. Ο Γάλλος αρχιτέκτονας και σχεδιαστής επίπλων Φίλιπ Σταρκ, που επίσης είχε ρόλο στο δύσκολο εγχείρημα, είπε: “Το Κουάντρι ήταν υπέροχο αλλά κοιμόταν. Απλά αναζητήσαμε τις ομορφιές του και βρήκαμε τη χώρα των θαυμάτων”.
Στο ντοκιμαντέρ δίνεται έμφαση στο γνήσιο και μεταδοτικό ενθουσιασμό του ίδιου του Σταρκ, που ανέλαβε να επανασχεδιάσει με τόλμη τους ιστορικούς χώρους του Κουάντρι αφήνοντας όμως αναλλοίωτη τη ψυχή του και προβάλλοντάς την στο παρόν της πόλης μαζί με την αυστηρή κομψότητα του αρχιτέκτονα Μαρίνο Φολίν. Το αποτέλεσμα παραπέμπει στο μεγαλειώδες πλάνο που φιλοδοξούσε να δημιουργήσει ξανά την πόλη σε έναν μικρόκοσμο όπου ιδιοφυία και πρακτικές δεξιότητες συνυπάρχουν για να ενθουσιάσουν τη ψυχή της Βενετίας και των κατοίκων της.

Παραγωγή: Different Media Production, 2018 – 41’

Σκηνοθεσία: Νικόλα Παντοβάνι

Φωτογραφία: Μάρκο Περούτσο

Μοντάζ: Στέφανο Παγούρα

Γλώσσα: πρωτότυπη με Αγγλικούς υπότιτλους

από 25.01 έως 16.04
Online

Το “Gran Caffè Quadri”

Το «Gran Caffè Quadri» είναι ένα ιστορικό καφέ της Βενετίας που βρίσκεται στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου, κάτω από τη στοά του κτηρίου των Procuratie Vecchie. Πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά και ακόμα σε λειτουργία καφέ της Ιταλίας: εγκαινιάστηκε το 1638 με το όνομα Il Rimedio, από τον οίνο της Μονεμβασιάς (Μαλβαζία) που πουλούσε, το οποίο πίστευαν ότι “αναζωογονούσε το σώμα και αφύπνιζε το πνεύμα”. Το 1775 ο βενετσιάνος έμπορος Τζόρτζο Κουάντρι επέστρεψε στην πόλη του ύστερα από μακρά διαμονή στην Κέρκυρα, και μαζί με την Ελληνίδα γυναίκα του Ναξίνα αποφάσισε να ανοίξει ένα μέρος για την παρασκευή και πώληση του καφέ υπό τη μορφή “μαύρου καυτού νερού ”. Ο Τζόρτζο Κουάντρι άνοιξε το καφέ του κάτω από το κτήριο των Procuratie Vecchie, και το «καφενείο» του έγινε πολύ σύντομα ένα από τα αγαπημένα στέκια της βενετσιάνικης αριστοκρατίας. Πρώτη φορά το μαγαζί ανακαινίστηκε το 1830 από τα αδέλφια Βαερίνι, που διεύρυναν τους χώρους και τις δραστηριότητές του. Το 2011 το Καφέ, μαζί με το μοναδικό εστιατόριο της Πλατείας του Αγίου Μάρκου, πέρασε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Αλάγιμο από την Πάντοβα, χάρη στην οποία απέκτησε ξανά την παλιά του αισθητική και βελτίωσε την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών. Στις αρχές του 2018 ξεκίνησαν οι σημαντικές εργασίες ανακαίνισης που ανατέθηκαν στον Γάλλο αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη Φίλιπ Σταρκ.

Η οικογένεια Αλάγιμο

Αμέσως μετά τον πόλεμο η οικογένεια Αλάγιμο, με το τυροκομείο του παππού Βιτόριο κάτω από το Σαλόνι της Πάντοβα, άρχισε να ασχολείται με την υψηλή γαστρονομία. Το 1981 από την πετυχημένη σύμπραξη δυο ταλαντούχων νέων (του Ερμίνιο Αλάγιμο και της Ρίτα Κιμέτο) προέκυψε το εστιατόριο Le Calandre. Με τα χρόνια μπαίνουν στο επάγγελμα τα παιδιά τους, ο Ραφ, ο Μαξ και η Λάουρα, και ο καθένας τους επιλέγει ελεύθερα τον δρόμο που τον γοητεύει και τον συναρπάζει περισσότερο. Το 1994 οι γονείς τους άφησαν στα χέρια των νεότατων παιδιών τους την πετυχημένη εταιρεία τους. Σήμερα κάθε μέλος της οικογένειας έχει ένα πολύ συγκεκριμένο ρόλο στο πλαίσιο του ομίλου επιχειρήσεων Αλάγιμο.

Φιλίπ Σταρκ
Mαρίνο Φολίν
Μασιμιλιάνο Αλάγιμο
Ραφαέλε Αλάγιμο