Στο σημερινό, απαιτητικό ψηφιακό περιβάλλον το fashion film είναι το νέο μέσο έκφρασης της μόδας και του ντιζάιν. Πρόκειται για ταινίες μικρού μήκους στις οποίες οι αναπαραστατικές τέχνες μαζί με τη μουσική, την ποιητική και ηθική αφήγηση, «αφηγούνται την ιστορία» μιας εταιρίας με βαθιά καλλιτεχνικό τρόπο ενώ ταυτόχρονα πρωτοπόροι και ταλαντούχοι σκηνοθέτες αναδεικνύουν τις πιο πρόσφατες τάσεις της κινηματογραφικής τέχνης.
Στο επίκεντρο του φεστιβάλ, που διοργανώνεται φέτος για τρίτη φορά, βρίσκεται αυτή η κατηγορία ταινιών και ο στόχος του είναι να αποτελεί σημείο αναφοράς για διακεκριμένους δημιουργούς και επαγγελματίες από τον χώρο της μόδας, του κινηματογράφου, της τέχνης και του περιβάλλοντος. Επίσης ανήκει ισότιμα στα διεθνή φεστιβάλ του fashion film, που διοργανώνονται σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Το φετινό φεστιβάλ περιλαμβάνει το επίσημο πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν τα πιο ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ και οι καλύτερες ταινίες μικρού μήκους στο πλαίσιο της σύγχρονης παραγωγής fashion film, μια ενότητα αφιερωμένη σε ντοκιμαντέρ και ταινίες μεγάλου μήκους σχετικά με τον κόσμο της μόδας, συζητήσεις και masterclass. Βασικός στόχος είναι να προσφέρει στους ειδικούς μια σφαιρική εικόνα των πιο πρόσφατων τάσεων, και ταυτόχρονα να παρουσιάζει στο ευρύ κοινό τη γοητευτική σχέση της κινηματογραφικής βιομηχανίας με τη βιομηχανία της μόδας.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για τον τρίτο χρόνο στενής συνεργασίας με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. Η Ιταλία αποτελεί αδιαμφισβήτητα πηγή έμπνευσης καθόλη τη δημιουργική διαδικασία του φεστιβάλ. Η μόδα, το design, ο κινηματογράφος και η κουλτούρα των Ιταλών αποτελούν σημεία αναφοράς για εμάς. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι να συνεργαζόμαστε με Ιταλούς δημιουργούς είτε πρόκειται για κινηματογραφιστές είτε για fashion designers. 

Νικόλ Αλεξανδροπούλου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του A-FFF.

Webinars

Υλικά και σκηνικά εφέ: η γλυπτική στην υπηρεσία του ονείρου

Andrea Leanza, σκηνικά εφέ

Σήμερα η τέχνη των ειδικών και σκηνικών εφέ είναι βασισμένη στη δημιουργία πρωτότυπων σχημάτων και δεν περιορίζεται απλά στον εμπλουτισμό της σκηνικής διακόσμησης.

live: Σαβ 27.02 – 13:00
Online recording
Σκηνογραφία: ένα έργο τέχνης


Dimitri Capuani
, σκηνογράφος

Σε αυτό το διαδικτυακό σεμινάριο ο Capuani περιγράφει πώς χάρη στην επαγγελματική προϋπηρεσία του και στην εκπαίδευσή του έφτασε να συμμετάσχει σε μερικές…

live: Κυρ. 28.02 – 11:30
Online recording

Feature Films

The best offer
Giuseppe Tornatore, 2013 – 131’

Θα μπορούσε να είναι μια ταινία για την τέχνη, για τον έρωτα για την τέχνη αλλά και για τον έρωτα που γίνεται τέχνη.

Ο Βίρτζιλ Όλντμαν, καλλιεργημένος και μοναχικός έμπορος τέχνης εξηντατριών χρόνων που δυσκολεύεται να προσεγγίζει τους άλλους, ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με το επάγγελμά του. Ποτέ του δεν ένιωθε κοντά κανέναν άνθρωπο, ούτε τον Ρόμπερτ, τον καλύτερο φίλο του, ταλαντούχο επισκευαστή αυτομάτων. Την ημέρα των γενεθλίων του, λαμβάνει το τηλεφώνημα μιας νέας γυναίκας η οποία του ζητάει να ασχοληθεί με την πώληση των οικογενειακών της κειμηλίων. 

dal 25.02 al 01.03
Online

Valentino, The last Emperor
Matt Tyrnauer, 2009 – 96’

Αναπαράσταση του γοητευτικού κόσμου του Βαλεντίνο μέσα από το βλέμμα του Matt Tyrnauer, ειδικού ανταποκριτή του «Vanity Fair». Το συνεργείο από τον Ιούνιο του 2005 μέχρι τον Ιούλιο του 2007 γύρισε περίπου 250 ώρες ταινίας. Πρόκειται για ένα πολύ συναρπαστικό ντοκιμαντέρ για όλους, όχι μόνο για όσους ασχολούνται με την υψηλή ραπτική ή με την άγνωστη ζωή των επωνύμων. Το αποτέλεσμα είναι το ολοκληρωμένο και πολύπλοκο πορτραίτο ενός πραγματικού «αυτοκράτορα», που ο Tyrnauer παρακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας φωτίζοντας τις έξυπνες ιδέες του αλλά και τις απότομες εναλλαγές στη διάθεσή του, και προβάλλοντας στον θεατή την εικόνα ενός σχεδιαστή μόδας που δημιούργησε αληθινά «υφασμάτινα» αριστουργήματα.

dal 25.02 al 01.03
Online

Gli anni più belli
Gabriele Muccino, 2020 – 129’

Αρχές της δεκαετίας του Ογδόντα στη Ρώμη. Ο Τζούλιο, ο Πάολο και ο Ρικάρντο είναι 16 χρόνων και έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους. Ο Τζούλιο και ο Πάολο είναι φίλοι από παλιά και γνωρίζουν τον Ρικάρντο, γνωστό με το παρατσούκλι «ο επιζών», κατά τη διάρκεια μιας επεισοδιακής μαθητικής διαδήλωσης. Στην παρέα θα προστεθεί η Τζέμα, η κοπέλα με την οποία ο Πάολο είναι σφόδρα ερωτευμένος. Στην πορεία προς την ενηλικίωση θα αντιμετωπίσουν πολλά ιστορικά και προσωπικά γεγονότα, όπως η πτώση του Τείχους του Βερολίνου, τα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα της δεκαετίας του ’90, η εκλογική νίκη του Μπερλουσκόνι και το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, μεταξύ άλλων. Και θα μάθουν ότι μόνο «τα πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε καλά» έχουν αξία και ότι υπάρχουν έρωτες, καθώς και φιλίες, που «διαγράφουν τεράστιες τροχιές μέχρι να επιστρέψουν εκεί που ξεκίνησαν».

dal 25.02 al 01.03
Online

I racconti del costume
Rachele Masci, 2021 – 60’

Υπάρχουν ρούχα που ανήκουν πλέον στην ιστορία της εικονογραφίας του παγκόσμιου κινηματογράφου. Πώς θα ήταν ο Γατόπαρδος αν η Κλάουντια Καρντινάλε δεν φορούσε το στενό φόρεμα που σχεδιάστηκε από τον Πιέρο Τόζι; Και η πρώτη εικόνα που βλέπουμε όταν σκεφτόμαστε την Τέλεια ομορφιά μήπως δεν είναι τα μονόχρωμα σακάκια του βασιλιά των πάρτι, Τζεπ Γκαμπαρντέλα; Και όμως πολύ λίγοι συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό είναι το έργο των ενδυματολόγων στον κινηματογράφο, γιατί «υπάρχουν αλλά δεν φαίνονται πουθενά». Το παρόν ντοκιμαντέρ μας ταξιδεύει στον κόσμο των ενδυματολόγων με την επίγνωση ότι ο γλωσσικός κώδικας του κινηματογράφου είναι κυρίως οπτικός, με κοντινά και πολύ κοντινά πλάνα, και λεπτομέρειες που δίνουν αξία σε ένα σακάκι, σε ένα γάντι, σε ένα καπέλο.

dal 25.02 al 01.03
Online

Fashion Films

Στο πλαίσιο των διάφορων ενοτήτων που περιλαμβάνονται στο φεστιβάλ, μια είναι αφιερωμένη στην Ιταλία. Στην ενότητα ITALIAN FILMS  περιλαμβάνονται 34 Fashion Films που είτε γυρίστηκαν από Ιταλούς σκηνοθέτες είτε αφορούν κάποιο Ιταλικό οίκο μόδας είτε γυρίστηκαν σε κάποια Ιταλική τοποθεσία.

Κάνοντας κλικ πάνω στην εικόνα ή στον τίτλο της ταινίας, θα μπορείτε να πληροφορηθείτε σχετικά με τους συντελεστές της ταινίας, να δείτε φωτογραφίες, να διαβάσετε το περιεχόμενο και την παρουσίαση της σχετικής ταινίας.

Πληροφορίες για την πρόσβαση στις ταινίες θα βρείτε στη σελίδα How to watch films της πλατφόρμας που φιλοξενεί το φεστιβάλ