ΚΡΙΤΣΙΑ

Σενάριο: Τζανφράνκο Τζάνι, Ντάβιντε Μινέλα, Γκλόρια Τζορτζάνι

Σκηνοθεσία: Τζανφράνκο Τζάνι

Μουσική: Ράτσεβ&Καρατέλο

Σχέδια: Μανουέλ Μουρέντου

Γραφικά: Inlusion

από 27.01 έως 23.03
Online

Στο τελευταίο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ της σειράς, η Καρολίνα Κρεσεντίνι δέχεται την πρόκληση να αφηγηθεί την ζωή της Κρίτσια πάνω στη σκηνή ενός θεάτρου, χωρίς καμία γνώση του κειμένου που θα ερμηνεύσει. Η ηθοποιός ανεβαίνει στο σανίδι με άγνοια των όσων πρόκειται να ακολουθήσουν, και μαζί της είναι μονάχα το κοινό και μια μεγάλη οθόνη: από εδώ λαμβάνει τις θεατρικές οδηγίες οι οποίες, σαν κρυφή σκηνοθεσία, την οδηγεί στο ήθος του χαρακτήρα που υποδύεται. Οι μονόλογοι της Καρολίνα εναλλάσσονται με βίντεο και πλάνα αρχείου, μαρτυρίες και συνεντεύξεις που προβάλλονται στη μεγάλη οθόνη, μέσα από τα οποία επιχειρείται η αναπαράσταση της ζωής της σχεδιάστριας και γυναίκας Κρίτσια, με την δημόσια και ιδιωτική εικόνα της, τις πρώτες παρουσιάσεις της, το αδάμαστο πάθος της για τη μόδα και την αγάπη της για την λεπτομέρεια, τα ασπρόμαυρα ρούχα και τα πολύ κοντά παντελονάκια που έκαναν τόση αίσθηση και σημείωσαν τεράστια επιτυχία. Βγαίνει σιγά σιγά στην επιφάνεια η λεπτομερής εικόνα μιας εξαιρετικά ταλαντούχας γυναίκας η οποία, από τις αρχές της καριέρας της, τη δεκαετία του ’50 και του ’60, μέχρι τη διεθνή αναγνώριση τη δεκαετία του ’80, κατάφερε να επιβάλει τη δουλειά της στον ανδροκρατούμενο κόσμο της μόδας προκαλώντας μια πραγματική επανάσταση με την παρουσίαση μιας πρωτότυπης αισθητικής πρότασης που άλλαξε για πάντα τη σκηνή της μόδας.
Κατά τη διάρκεια του έργου πολλοί συνεργάτες της και φίλοι της μιλούν για την προσφορά της Κρίτσια: η ηθοποιός και ανιψιά της Καρολίνα Ρόζι, η εκδότρια Ίνγκε Φελτρινέλι, ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνογράφος Ντάντε Φερέτι, ο φωτογράφος Τζοβάνι Γκάστελ, ο επιχειρηματίας Ματέο Μαρτζότο, η βραβευμένη με Όσκαρ Γκαμπριέλα Πεσκούτσι, η ξαδέλφη της και ιστορική υπεύθυνη των δημοσίων σχέσεών της Ροσέλα Μάουρι, η θεατρική σκηνοθέτιδα Andrée Ruth Shammah, οι δημοσιογράφοι και συγγραφείς Λίνα Σότις και Ίζα Τουτίνο, ο Head Designer της Κρίτσια, Αντόνιο Ντ’ Άννα, και ο πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηρίου της Μόδας, Κάρλο Καπάζα.

Το ντοκιμαντέρ του Τζανφράνκο Τζάνι μας αφηγείται τη ζωή της σχεδιάστριας μόδας Μαρία Μαντέλι, της Κρίτσια δηλαδή, που είναι και το όνομα του οίκου της. Το όνομα Κρίτσια είναι από τον Κριτία, τον πρωταγωνιστή του ομότιτλου, ατελούς πλατωνικού διαλόγου με θέμα την γυναικεία ματαιοδοξία. Η Κρίτσια έγινε γνωστή το 1964, όταν πρωτοπαρουσίασε τα ρούχα της στο Παλάτσο Πίτι, στη Φλωρεντία. Η συλλογή της σημείωσε τεράστια επιτυχία και απέσπασε το βραβείο των κριτικων μόδας.
Ο οίκος «Krizia» υπήρξε καθοριστικός στην καθιέρωση του Μιλάνου ως Ιταλικής πρωτεύουσας της μόδας αφού υπήρξε από τους πρώτους που προτίμησε να παρουσιάζει τις συλλογές του εδώ. Στην Κρίτσια οφείλεται επίσης η γέννηση του Ιταλικού prêt-à-porter. Ενώ προηγουμένως οι Ιταλικοί οίκοι μόδας δραστηριοποιούνταν κυρίως στην υψηλή ραπτική με πολύ κομψά και περίπλοκα ρούχα, η Μαριούτσα Μαντέλι προτιμούσε την απλότητα και την άνεση, οι οποίες άλλωστε την έκαναν γνωστή. Πάλι η Κρίτσια ήταν εκείνη που εισήγαγε στη μόδα τα πολύ κοντά παντελόνια, τα λεγόμενα hot pants. Το ύφος της Κρίτσια οφείλει πολύ στα υφάσματα που χρησιμοποιούσε. Δίπλα στα παραδοσιακά υφάσματα, η Μαντέλι χρησιμοποιούσε την πλαστική, το αλουμίνιο, τον φελλό και εξελιγμένα είδη δέρματος, όπως το δέρμα χελιού. Αγαπημένα της ήταν επίσης τα λαμέ υφάσματα και οι πτυχώσεις. Διάσημη ήταν και τα πουλόβερ της που τα λάνσαρε το 1967 στη συλλογή με το όνομα Kriziamaglia. Τη δεκαετία του ’80 η γκάμα των προϊόντων της εμπλουτίστηκε με μια ανδρική κολώνια, μια συλλογή ανδρικής ένδυσης και μια παιδική συλλογή. Το 1986 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας. Η Κρίτσια απεβίωσε στις 6 Δεκεμβρίου 2015.