ΠΑΛΜΑ ΜΠΟΥΚΑΡΕΛΙ

Σενάριο: Ντάβιντε Μινέλα, Τζίνο Κλεμέντε, Φραντσέσκα Λαντσίνι, Γκλόρια Τζορτζάνι, Ελίζα Αμορούζο

Σκηνοθεσία: Ελίζα Αμορούζο

Μουσική: Ρατσέβ&Καρατέλο

Σχέδια: Μανυέλ Μουρέντου 

Γραφικά: Inlusion

από 08.02 έως 04.04
Online

Στο μυθοπλαστικό ντοκιμαντέρ της Ελίζα Αμορούζο, η Βαλεντίνα Μπελέ υποδύεται μια νέα ρεπόρτερ που αναζητάει μερικά βιβλία που εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς από τη Συλλογή της Μπουκαρέλι: μέσα από την έρευνά της η Ελίζα θα ανακαλύψει, σιγά σιγά, τη φυσιογνωμία της Πάλμα Μπουκαρέλι, της πρώτης γυναίκας στην Ιταλία που ανέλαβε τη διεύθυνση δημόσιου μουσείου, συγκεκριμένα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης και Μοντέρνας Τέχνης.
Η Μπουκαρέλι, μια γυναίκα ατίθαση, αινιγματική και παθιασμένη, επέβαλε την προσωπικότητά της και καταξιώθηκε στο ανδροκρατούμενο, τότε, περιβάλλον της Τέχνης χάρη στη μόρφωσή της, την παιδεία της, το γοητευτικό της παρουσιαστικό και το επαναστατικό ταμπεραμέντο της, που την κατέστησαν μια γυναίκα μακριά από τα στερεότυπα, ικανή να αλλάξει για πάντα τον κόσμο της Τέχνης και του πολιτισμού στην Ιταλία του 20ού αιώνα.
Με φόντο τους χώρους που είδαν την δραστηριότητα της Πάλμα – το Παλάτσο Φαρνέζε, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης και Μοντέρνας Τέχνης, το αγαπημένο της νησί, το Κάπρι – η Βαλεντίνα Μπελέ αφηγείται τη ζωή της διάσημης τεχνοκριτικού συνομιλώντας με συγγενείς, φίλους και συναδέλφους που την γνώρισαν προσωπικά και επαγγελματικά. Μεταξύ άλλων, τα ανίψια της, τους Σιράι Μπουκαρέλι και Άντζελο Μπουκαρέλι, τις συγγραφείς Ντάτσια Μαραΐνι, Καμίλα Μπαρεζάνι και Σάντρα Πετρινάνι, τους ιστορικούς της Τέχνης Φιλίπ Νταβέριο και Φλάβιο Καρόλι, τον επιμελητή και τεχνοκριτικό Ακίλε Μπονίτο Ολίβα, τους δημοσιογράφους Τζουζέπε Ντι Πιάτσα και Τζούζι Φερέ, και τον εκδότη Στέφανο Ντε Λούκα.

Η Πάλμα Μπουκαρέλι (1910-1998) υπήρξε Ιταλίδα τεχνοκριτικός και θεωρητικός της τέχνης. Από το 1942 μέχρι το 1975 ήταν διευθύντρια και έφορος του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Ρώμης, στο οποίο εισήγαγε με πάθος και σθένος τα νέα, τότε, ρεύματα της αφηρημένης και άτυπης τέχνης. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ρώμης La Sapienza, και το 1933 έγινε έφορος Αρχαιοτήτων και Καλών Τεχνών αφού κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό. Δηλαδή ήταν μόλις 23 χρονών όταν μπήκε στην Δημόσια διοίκηση και διορίστηκε στην Galleria Borghese.
Τον Ιούλιο του 1941 ανέλαβε τη διεύθυνση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Ρώμης, και κατά τη διάρκεια του πολέμου μαζί με τους συνεργάτες της διέσωσε τα έργα τέχνης θάβοντάς τα στις κρυψώνες του Καστέλ Σαντ’ Άντζελο και του Παλάτσο Φαρνέζε στην Καπραρόλα.
Ως διευθύντρια του μουσείου, κύριο μέλημα της Μπουκαρέλι για πάνω από τριάντα χρόνια ήταν ο συνεχής εμπλουτισμός των συλλογών του και ο εκσυγχρονισμός της μουσειακής οργάνωσης και προσέγγισης. Έτσι σταδιακά το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έπαψε να είναι απλά εκθετήριο έργων τέχνης και καθιερώθηκε ως πολύτιμος χώρος συνάντησης και πληροφόρησης για τους ειδικούς, τους καλλιτέχνες και το κοινό. Η Πάλμα Μπουκαρέλι απεβίωσε στη Ρώμη το 1998, στην ηλικία των 88 χρονών.