H ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΜΟΔΑ

Το πρώτο Ιταλικό ντοκιμαντέρ για την Ιταλική υψηλή ραπτική αφηγείται την ιστορία του Ρομπέρτο Καπούτσι, τον «γλύπτη του μεταξιού», που έκανε το ντεμπούτο του στα 18 του χρόνια στην Φλωρεντία, το 1951, χάρη στον μαρκήσιο Τζοβάνι Μπατίστα Τζορτζίνι. Το «καθως πρέπει» παιδί της μεγαλοαστικής τάξης της Ρώμης έγινε ο πιο εκκεντρικός ράπτης της Ρωμαϊκής αριστοκρατίας και της Τσινετσιτά, του Ιταλικού Χόλιγουντ, αλλά και της Ρίτα Λέβι Μοταλτσίνι, η οποία το 1986 παρέλαβε το Νόμπελ φορώντας ένα σύνολο με ουρά σχεδιασμένο από τον ίδιο.
Την δεκαετία του ’80 ο Καπούτσι, ύστερα από δεκάδες συλλογές με διεθνή επιτυχία, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και από το εμπορικό σύστημα της μόδας, και άρχισε να εκθέτει τις δημιουργίες του αποκλειστικά στα μουσεία όλου του κόσμου, υπό την αιγίδα του Ιταλικού Υπουργείου των Πολιτιστικών αγαθών.
Η ταινία παρουσιάζει ανέκδοτες εικόνες από την έκθεση του 1996 στο Θέατρο Φαρνέζε της Πάρμα και τους φανταστικούς χαρακτήρες του, που παρουσιάστηκαν το 2018 στα Ουφίτσι της Φλωρεντίας. Ο Καπούτσι μιλάει για την πετυχημένη σχέση του με τη Σιλβάνα Μάγκανο και τον Παζολίνι, και την αποτυχημένη με τη Άννα Μανιάνι, εξηγεί τους λόγους που απέρριψε το prêt-à-porter και το εμπορικό σύστημα της μόδας στους μαθητές που του κάνουν ερωτήσεις για το μέλλον της υψηλής ραπτικής.

Παραγωγή: Plays, Jean Vigo Italia, 2018 – 75’

Σκηνοθεσία: Οτάβιο Ροζάτι

Με τους: Ρομπέρτο Καπούτσι, Ενρίκο Μίνιο, Οτάβιο Ροζάτι, Αντριάνα Μουλασάνο, Σίντιβαλ Φίλα, Πιερλουίτζι Λουίζι, Φαμπρίτσιο Ντελ Νότσε, Ράινα Καμπαιβάνσκα, Αλεσάντρο Τονάσι, Λούκα Μπονάνι, Τζίνα Τσιμίνο, Νικ Ριτσίνι

Mουσική: Πασκουάλε Λάινο

Γλώσσα: πρωτότυπη με Ελληνικούς υπότιτλους

από 12.03 έως 08.04
Online

Ρομπέρτο Καπούτσι

Ο Ρομπέρτο Καπούτσι είναι ένας καλλιτέχνης υψηλού επιπέδου που εξάγει την Ιταλική αριστεία στα μουσεία όλου του κόσμου, σε Νέα Υόρκη, Βερολίνο, Πεκίνο, Μαδρίτη, Βιέννη, Μόσχα. Ο Καπούτσι, ιδιοφυής σχεδιαστής, απέρριψε το εμπορικό σύστημα της μόδας, που βασίζεται στα περιοδικά και τις πασαρέλες, σύμφωνα με την πεποίθηση ότι «όσοι είναι στη μόδα είναι εκτός μόδας».
Το «χαρισματικό παιδί» της μόδας άνοιξε το πρώτο εργαστήριό του στα 20 του χρόνια, το 1951. Με σπουδές στο Καλλιτεχνικό Λύκειο και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών, γνωρίζει την ιστορία της τέχνης καθώς τις τεχνικές της ζωγραφικής και της πλαστικής, το σχέδιο, τη γραφιστική. Η δημιουργική του πορεία αναγνωρίστηκε ως προς την αξία της και χαρακτηρίζεται από ιδιοφυείς εφευρέσεις, ενδελεχή έρευνα και πρωτοποριακό πειραματισμό.
Οι δημιουργίες του τεκμηριώνουν τις πολλαπλές πηγές της έμπνευσής του: από τον φυτικό κόσμο και τα θεμελιώδη στοιχεία της φύσης, μέχρι τα φυσικά φαινόμενα και τις καλλιτεχνικές αναφορές. Ολόκληρη η παραγωγή του όμως παραπέμπει κυρίως στο αιώνιο όνειρο της υπέρβασης των ανθρώπινων ορίων μέσα από το σχεδιασμό ρούχων με τερατώδεις διαστάσεις, ασύμμετρες αποφύσεις, φτερά πτηνού ή και πεταλούδας, μεταξένιους πίδακες και μεγάλες ουρές, όπου τα φυσιολογικά σχήματα του σώματος προβάλλουν σε μια “θεϊκή”, αφαιρετική, στερούμενη φυσικών, υλικών και χρονικών αναγκών, διάσταση.