ΜΙΜΟ ΚΟΥΤΙΚΙΟ: ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ «ΠΟΥΠΙ»

Το ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε για τις συχνότητες της Rai 5 και παρουσιάζει το έργο των Μίμο και Τζάκομο Κουτίκιο μαζί με αποσπάσματα από την παράσταση με τις κούκλες «πούπι» Ο Αστόλφο στο νησί της Αλτσίνα και από τη συναυλία Τετράδιο χορών και μαχών του κουκλοθέατρου «πούπι» με την επιμέλεια του Giacomo Cuticchio Ensemble.

Σκηνοθεσία: Σαμπρίνα Σαλβατορέλι

Τηλεοπτική μετάδοση: RAI 5, 2015 – 55′

Στην πρωτότυπη γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους.

από 12.03 έως 16.04
Online

Ο AΣTOΛΦO ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ AΛΤΣINA

Η Μπρανταμάντε πέφτει σε μια σπηλιά προδομένη από τον κόμητα Πιναμπέλο. Η μάγισσα Μέλισσα που εμφανίζεται κάθε άλλο παρά τυχαία, της αποκαλύπτει ότι στη σπηλιά βρίσκεται ο τάφος του μάγου Μέρλιν, ο οποίος μερικούς μήνες νωρίτερα είχε προειδοποιήσει τη Μέλισσα ότι θα συναντήσει την Μπρανταμάντε και θα της φανερώσει το μέλλον. Στον τάφο εμφανίζεται το πνεύμα του Μέρλιν και της λέει ότι από την αγάπη του με τον ιππότη Ρουγγέρο θα γεννηθεί ένας άνδρας που θα διώξει τους Σαρακηνούς και θα στερεώσει την πίστη στον Θεό. Αμέσως μετά εξαφανίζεται.
Η μάγισσα Μέλισσα εκμυστηρεύεται στη Μπρανταμάντε ότι ο Ρουγγέρος είναι φυλακισμένος στον μαγεμένο πύργο του μάγου Ατλάντα και θα τον αποφυλακίσει χάρη στο μαγικό δαχτυλίδι του κακού βαρόνος Μπρουνέλο, ο οποίος φυλάκισε τον Ρουγγέρο για λογαριασμό του ξαδέλφου του Αγκραμάντε γιατί σύμφωνα με μια προφητεία μόνο με τη βοήθεια του Ρουγγέρου θα κερδίσει τον πόλεμο με τον Κάρολο Μάγνο. Η Μέλισσα λέει στην Μπρανταμάντε ότι τον Μπρουνέλο θα τον συναντήσει σε ένα χάνι και θα την συνοδεύσει στον πύργο του Άτλαντα.
Η Μπρανταμάντε φτάνει στο χάνι και ρωτάει αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να την πάει στον πύργο του Άτλαντα. Ο Μπρουνέλο προσφέρεται να τη βοηθήσει με τον κρυφό σκοπό να της κλέψει τα όπλα, τα λεφτά και το άλογο. Τελικά όμως η Μπρανταμάντε θα του κλέψει το δαχτυλίδι και θα τον δέσει σε ένα δέντρο. Λίγο πριν φτάσει στον πύργο του Άτλαντα, η Μπρανταμάντε φυσάει στο κόρνο και ο νεκρομάντης φτάνει καβάλα στον ιππόγρυπά του. Ο μάγος έχει μαζί του μια μαγική ασπίδα, η Μπρανταμάντε όμως χάρη στο δαχτυλίδι λύνει τα μάγια και αποφυλακίζει όλους τους ιππότες, μαζί και τον Ρουγγέρο, ο οποίος επιτέλους μπορεί να ενωθεί με την αγαπημένη του.
Η χαρά τους είναι σύντομη γιατί με το που ο Ρουγγέρος ανεβαίνει στον ιππόγρυπα, το ζώο πετάει και απομακρύνεται γρήγορα αφήνοντας τη Μπρανταμάντε μες στην απόγνωση. Ο ιππόγρυπας προσγειώνεται σε κάποιο άγνωστο νησί και εκεί ο Ρουγγέρος ακούει μια φωνή. Είναι ο Αστόλφο, που η μάγισσα Αλτσίνα μεταμόρφωσε σε μυρτιά. Ο Ρουγγέρος πάει να ελευθερώσει τον Αστόλφο αλλά πέφτει με τη σειρά του θύμα της Αλτσίνα.
Όταν η μάγισσα Μέλισσα μαθαίνει τι συνέβη στη Μπρανταμάντε και στον Ρουγγέρο, τρέχει στην Μπρανταμάντε, της λέει για τα παθήματα του Ρουγγέρου, πετάνε μαζί στον πύργο της Αλτσίνα και με το μαγικό δαχτυλίδι λύνουν τα μάγια. Στο μεταξύ ο Αστόλφο, που έγινε ξανά άνθρωπος, παλεύει μαζί με τον Ρουγγέρο ενάντια στους στρατιώτες της Αλτσίνα.

Πρώτος κουκλοπαίχτης: Mίμο Κουτίκιο

Δεύτερος κουκλοπαίχτης: Τζάκομο Κουτίκιο

Εφεδρικοί κουκλοπαίχτες: Τάνια Τζορντάνο και Φούλβιο Βέρνα

Φωτισμός: Mαρτσέλο Ντ’ Aγκοστίνο

Σκηνικά και σκηνοθεσία: Mίμο Κουτίκιο

Μουσική: Giacomo Cuticchio Ensemble

Μουσικοί: Nικόλα Mογκάβερο (σαξόφωνο), Άλυα Μπακιέβα (βιολοντσέλο), Φραντσέσκο Μπίσκαρι (βιολοντσέλο), Μάουρο Βιβόνα (κόρνο)

Οργάνωση: Eλίζα Πουλέο

ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΧΟΡΩΝ ΚΑΙ ΜΑΧΩΝ ΤΟΥ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ «ΠΟΥΠΙ»

Οι πέντε μουσικοί του συνόλου συνδυάζουν το κόρνο, τα βιολοντσέλα και το πιάνο σε μελωδίες του Τζάκομο Κουτίκιο για ένα έργο εμπνευσμένο από το κουκλοθέατρο «πούπι». Η συναυλία χαρακτηρίζεται από ρυθμούς και ατμόσφαιρες του επικο-ιπποτικού κόσμου. Παρελάσεις, ιπποδρομίες, κονταρομαχίες λαμβάνουν χώρα με φόντο την προβολή βίντεο της Κιάρα Άντριτς. Στο εργαστήριο κατασκευάζεται μια κούκλα «πούπο», με την πανοπλία του, το κεφάλι του και το σώμα του. Να ο Ορλάνδος, έτοιμος να συναντήσει τους χαρακτήρες που ζωντανεύουν τον ιπποτικό κόσμο: τους ήρωες της χριστιανικής πίστης, τις ευγενείς γυναίκες, τα άλογα… Η μουσική και η εικόνα ακολουθούν τα βασικά μοτίβα του κουκλοθέατρου «πούπι»: τις μάχες, τον έρωτα, τη μαγεία, τον θάνατο, το φανταστικό στοιχείο. Το βίντεο αποτίνει φόρο τιμής στις κινήσεις, στα χρώματα και στους ρυθμούς των «πούπι» με την ζωντανή εκτέλεση του Giacomo Cuticchio Ensemble, αλλά και στους κουκλοπαίχτες και στις κούκλες τους οι οποίες ζωντανεύουν στην οθόνη χάρη στη δύναμη της μουσικής.

Συναυλία του Giacomo Cuticchio Ensemble

Σαξόφωνο: Nικόλα Μογκάβερο

Βιολοντσέλο: Άλυα Μπακιέβα και Φραντσέσκο Μπίσκαρι

Κόρνο: Μάουρο Βιβόνα

Πιάνο και διεύθυνση: Τζάκομο Κουτίκιο

Το βίντεο επιμελήθηκε η Κιάρα Άντριτς

Οργάνωση: Eλίζα Πουλέο