ENCARDIA – Η πέτρα που χορεύει
Η ταινία παρακολουθεί το μουσικό συγκρότημα από την Ελλάδα Encardia, που εμπνέεται, δημιουργεί και παρουσιάζει τις μουσικές μορφές και τα τραγούδια που προέρχονται από την πλούσια μουσική παράδοση της Νότιας Ιταλίας.
Πάνω από μια δεκαετία οι Encardia ταξιδεύουν στην Νότια Ιταλία με στόχο να φωτίσουν ένα βασικό στοιχείο του τοπικού λαϊκού πολιτισμού: το γκρίκο, μια Ελληνική διάλεκτο που ενσωμάτωσε πολλές Ιταλικές λέξεις και ομιλείται στην περιοχή που λέγεται Γκρέτσια Σαλεντίνα (και όχι μόνο). Σύμφωνα με τους ειδικούς οι ρίζες αυτής της γλώσσας βρίσκονται στους Έλληνες που κατοίκησαν την περιοχή από τον όγδοο αιώνα π. Χ. και συνέχισαν να κατοικούν εκεί στην Βυζαντινή εποχή. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο το γκρίκο είχε την ίδια μοίρα με τα χωριά όπου το μιλούσαν, που τα μάστιζε η φτώχεια και η μετανάστευση.
Σήμερα το γκρίκο μιλιέται σχεδόν αποκλειστικά από τους ηλικιωμένους αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια προσπάθεια προστασίας και διάδοσης που το έκαναν πάλι δημοφιλές στους νεότερους. Σε αυτό το πλαίσιο ξεχωριστή αξία προσλαμβάνει η δράση των τοπικών μουσικών, παλιών και νέων, με τα τραγούδια τους και τα ποιήματά τους που ανέκαθεν τα συνόδευε η pizzica. Πρόκειται για μια τοπική εκδοχή της γνωστής ταραντέλα, που σε αυτά τα μέρη αποκτάει μαγικές, θρησκευτικές και θεραπευτικές διαστάσεις με στόχο, σύμφωνα με τον Ιταλό ανθρωπολόγο Ερνέστο Ντε Μαρτίνο, τον εξορκισμό της φτώχειας, της ανέχειας και της εγκατάλειψης σε αυτή την γωνία της Ιταλίας, μια από τις φτωχότερες της Ευρώπης. Αυτοί είναι οι ποιητές και οι μουσικοί με τους οποίους ήρθαν σε επαφή οι Encardia για να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους και να ανακαλύψουν ξανά μια πνευματική κληρονομιά που αξίζει να προστατευτεί.
ENCARDIA
Οι Encardia είναι ένα Ελληνικό συγκρότημα που εμπνέεται, δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια παράδοση της Κάτω Ιταλίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.
Ιδρύθηκαν το 2004 και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 2500 ζωντανές εμφανίσεις σ’ όλη την Ελλάδα, Ιταλία, Νότια Γαλλία, Γερμανία, Αλγερία, Ελβετία και Κύπρο. Έχουν εκδώσει μέχρι τώρα έξι δίσκους που απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές, ενώ ιδιαίτερα έχει σχολιαστεί η μοναδική σχέση που έχουν με το κοινό όταν βρίσκονται στη σκηνή.
Έχουν συνεργαστεί και δισκογραφικά αλλά και σε ζωντανές εμφανίσεις με τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της Κατωιταλικής μουσικής (Giovanni Avantaggiato, Roberto Licci, Cinzia Villani, Enza Pagliara, Antonio Castrignano, Luigi Mara, Ninfa Giannuzzi, Ettore Castagna, Daniele Durante, Vincenza Magnolo, i gruppi Ghetonia, Mala lingua Mala agapi, Canzoniere Grecanico Salentino, Asteria, Uccio Aloisi Gruppo κ.α.) και με σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες όπως οι Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Φοίβος Δεληβοριάς, Γιώργος Νταλάρας, Κώστας Θωμαϊδης, Βασίλης Λέκκας, Αργύρης Μπακιρτζής, Χρήστος Τσιαμούλης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Νίκος Ξυδάκης, Καίτη Κουλλιά, Καλλιόπη Βέττα, ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης, Μαρία Ζαχαρή, Άννα Θεοδωρίδου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων κ.α.
Τον Αύγουστο του 2008 παρουσιάστηκαν μαζί με τον βετεράνο Giovanni Avantaggiato μπροστά σε 120.000 θεατές στο φεστιβάλ Notte della taranta στην Κάτω Ιταλία. Το 2012 η ταινία του Άγγελου Κοβότσου με τον τίτλο Encardia «Η πέτρα που χορεύει» απέσπασε το βραβείο κοινού στο 14° Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης. Τον Μάρτιο του 2013 και τον Φεβρουάριο του 2014 ανέβασαν τη μουσικοχορευτική παράσταση Γυναίκες της πέτρας στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας αντίστοιχα, μαζί με το πολυφωνικό σύνολο Πλειάδες και απεσπασαν διθυραμβικές κριτικές. Το χειμώνα του 2016 παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία στο Αθηναϊκό κοινό τη μουσικοχορευτική παράσταση Gli emigranti (Θέατρο Faust), η οποία θεωρήθηκε εξαιρετικά επίκαιρη. Εμφανίζονται σε φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα και το χειμώνα του 2019 παρουσίασαν στο Αθηναϊκο κοινό τη μουσική παράσταση Per la libertà με τους Κώστα Θωμαϊδη, Ηλία Λογοθέτη και Μαρία Ζαχαρή. Εντός του 2020 προγραμματίζουν να παρουσίασουν μια πρωτότυπη παράσταση με τραγούδια και μουσικές από τον Ιταλικό και Ελληνικό κινηματογράφο