Ο ΝΤΟΝ ΤΖΟΒΑΝΙ ΣΤΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ

Πάνω στη σκηνή βρίσκεται το μικρό θέατρο των «πούπι», το παραδοσιακό σικελικό κουκλοθέατρο. Μια νεκροφόρα και οι νότες της «Lacrimosa» από το Requiem του Μότσαρτ, το τελευταίο έργο του μεγάλου συνθέτη, παραπέμπουν στην κηδεία του.

Αμέσως μετά ακούγεται το παραδοσιακό σικελικό τραγούδι «Βίτι να κρότσα», δηλαδή «είδα μια νεκροκεφαλή», και η δράση μεταφέρεται στο Παλέρμο.

Ανάβουν τα φώτα στη σκηνή. Οι θεατές βλέπουν ότι τα φώτα εστιάζουν σε ένα άλλο κοινό που βρίσκεται πάνω στη μικρή σκηνή. Μια ομάδα από κατοίκους του Παλέρμο, που συμβολίζονται από τις κούκλες, περιμένει στην πλατεία την εμφάνιση του αφηγητή Μάστρου Ραμούνου, ο οποίος κάθε μέρα αφηγείται σε επεισόδια την ιστορία των ιπποτών της Γαλλίας.

Ο Πεπενίνο είναι ο πιο αφελής αλλά και ο πιο αφοσιωμένος από τους θεατές. Δεν χάνει ποτέ ούτε ένα επεισόδιο. Η καθυστέρηση του αφηγητή τον βάζει σε σκέψεις και ρωτάει τον ταβερνιάρη, τον ντον Γιάκουπου, γιατί ο Μάστρου Ραμούνου δεν έρχεται. Ο αφηγητής όμως επιτέλους έφτασε και αρχίζει να λέει την ιστορία. Σήμερα μιλάει για τον τρομερό γίγαντα Γκαταμουλιέρε που τραυματίζει τον ιππότη Ρινάλντο κάτω από το κάστρο του Μονταλμπάνο μετά την κονταρομαχία του Ρινάλντο με τον Ορλάντο που κρατάει τρεις ολόκληρες μέρες.

Σύντομα όμως την αφήγηση διακόπτει το βαπόρι από τη Νάπολη. Ανάμεσα στους επιβάτες είναι ο Τιστούτσα και ο Λεπορέλο. Ο πρώτος πουλάει εικονίσματα αγίων και παραπονιέται γιατί στο Παλέρμο οι δουλειές δεν πάνε καλά. Ο δεύτερος είναι ένας νέος που μόλις γύρισε από την Ισπανία όπου επί πολλά χρόνια ήταν υπηρέτης του Ντον Τζοβάνι.

Σκηνική διδασκαλία, αφήγηση και σκηνοθεσία: Μίμο Κουτίκιο

Μουσική: Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ

Λιμπρέτο: Λορέντσο Ντα Πόντε

[εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά, τα μουσικά κομμάτια είναι από το έργο Don Giovanni, διεύθυνση: Αμπάντο – Deutsche Grammaphon]

Κίνηση κούκλων: Μίμο Κουτίκιο, Νίνο Κουτίκιο, Τζάκομο Κουτίκιο, Τιτσιάνα Κουτίκιο, Τάνια Τζορντάνο, Φούλβιο Βέρνα, Νόρικο Τακαχάσι

 1. “Ouverture”
 2. “Lacrimosa” (από το Messa da requiem, διεύθυνση: Αμπάντο – Deutsche Grammaphon)
 3. “Ah!  del padre in periglio”
 4. “Madamina, il catalogo è questo”
 5. “Là ci darem la mano”
 6. “Riposate vezzose ragazze”
 7. “Ah, ah, ah, ah, questa è buona”
 8. “Oh statua gentilissima”
 9. “Già la mensa è preparata”
 10. “Don Giovanni a cenar teco”
 11. “Notte e giorno faticar”
 12. “Non più andrai farfallone amoroso” (από το Le nozze di Figaro, διεύθυνση: Μούτι – EMI  )

Κουστούμια κούκλων, σκηνικά και επιγραφές: Πίνα Πάτι Κουτίκιο, Τάνια Τζορντάνο

Ηχολήπτης: Μαουρίτσιο Ρουτζάνο

Φωτισμός: Μαρτσέλο Ντ’Αγκοστίνο

Οργάνωση: Ελίζα Πουλέο

Οι καινούριες κούκλες «πούπι», τα σκηνικά και οι πίνακες ζωγραφικές κατασκευάστηκαν στο εργαστήριο Laboratorio dei Figli d’Arte Cuticchio – Βία Μπάρα αλ’ Ολιβέλα – Παλέρμο.

Η παράσταση ανέβηκε στο θέατρο Μ. Παγκάνο στο Κανέτο σουλ’ Όλιο (Μάντοβα) και μεταδόθηκε από το κανάλι RAIdue στην εκπομπή “Παλκοσένικο” στις 15.7.06.

από 05.02 έως 16.04
Online