Κανόλι

Στην Κατάνια και στη Μεσίνα τα κανόλι τα γεμίζουν με κίτρινη κρέμα ή και σοκολάτα, ενώ στο χωριό Πιάνα ντέλι Αλμπανέζι βρίσκουμε τα πιο φημισμένα κανόλι.

Συνταγή για 4 άτομα

1 κιλό πρόβεια ρικότα φρέσκα
600 γρ. ζάχαρη
200 γρ. κουβερτούρα
100 γρ. ζαχαρωτή φλούδα πορτοκαλιού
100 γρ. ζαχαρωτό σικελικό κολοκυθάκι
βανίλια

Σε ένα μπολ πλάθουμε με το πιρούνι τη ρικότα, τη ζάχαρη και τη βανίλια προσθέτοντας μερικές σταγόνες γάλα αν η ρικότα είναι στεγνή. Στο τέλος κοσκινίζουμε την κρέμα για να είναι λεία και χωρίς γρομπαλάκια. Προσθέτουμε την κουβερτούρα, το ζαχαρωτό σικελικό κολοκυθάκι και τη ζαχαρωτή φλούδα πορτοκαλιού.

Για 20 κελύφη

200 γρ. αλεύρι για γλυκά
20 γρ. ζωϊκό λίπος
2 κ.γ. ζάχαρη
2 κ.γ. κακάο
2 κ.σ. Μαρσάλα
μια πρέζα αλάτι, λάδι για το τηγάνισμα

Απλώνουμε το αλεύρι στο μαρμάρινο τραπέζι, προσθέτουμε το λίπος, το κρασί Μαρσάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και πλάθουμε μέχρι το ζυμάρι να γίνει συμπαγές. Ανοίγουμε τα ζυμάρι με πλάστη και με ένα πιατάκι του καφέ σχηματίζουμε κύκλους που στη συνέχεια τυλίγουμε γύρω σε σωλήνες μήκους περίπου 5 εκ. Κλείνουμε τα άκρα με μια σταγόνα νερό και τηγανίζουμε με καυτό λάδι (ή λίπος). Πριν βγάλουμε τους σωλήνες, τοποθετούμε τα κελύφη πάνω σε απορροφητικό χαρτί μέχρι να κρυώσουν. Γεμίζουμε τα κελύφη με την κρέμα και γαρνίρουμε με ζαχαρωτή φλούδα πορτοκαλιού σε φέτες.

Αντί για Μαρσάλα βάζω ούζο και αντί για ρικότα βάζω φρέσκα μυζήθρα.