Ζυμαρικά ’νκασάτα α μισινίζι

Πρόκειται για το κλασικό, σικελικό παστίτσιο όπως το φτιάχνουν στη Μεσίνα.

Συνταγή για 4 άτομα

600 γρ. λεπτά ζυμαρικά
200 γρ. τυρί “τούμα” ή “κασκαβάλι” φρέσκο
200 γρ. κιμά
50 γρ. μορταντέλα ή σαλάμι
100 γρ. τριμμένο πεκορίνο
4 μελιτζάνες
2 βραστά αυγά
σάλτσα ντομάτας
μισό ποτήρι λευκό κρασί
βασιλικός, λάδι, αλάτι και πιπέρι. 

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες, τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό τουλάχιστον μία ώρα και τηγανίζουμε. Εν τω μεταξύ τσιγαρίζουμε τον κιμά με μπόλικο λάδι, σβήνουμε με το κρασί και στο τέλος προσθέτουμε μερικές κουταλιές σάλτσα ντομάτας. 

Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente, σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στη σουπιέρα μαζί με τη σάλτσα ντομάτας. Λαδώνουμε ένα ταψί, ρίχνουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά και ρίχνουμε μια στρώση ζυμαρικών εναλλάξ με μια στρώση κιμά, τηγανισμένες μελιτζάνες, τριμμένο τυρί και βασιλικό, τα βραστά αυγά, το τυρί τούμα ή κασκαβάλι και τη μορταντέλα ή σαλάμι κομμένη σε φέτες. Στην τελευταία στρώση βάζουμε μελιτζάνες, σάλτσα και μπόλικο πεκορίνο. Βάζουμε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά. 

Καλή όρεξη!

Χρησιμοποιώ τα ζυμαρικά για ελληνικό παστίτσιο (μια εκδοχή της σικελικής συνταγής) και ελληνικό πεκορίνο.