ASTROSAMANTHA

H γυναίκα του διαστήματος και τα ρεκόρ της

Η φωνή του Τζανκάρλο Τζανίνι ξεναγεί τους θεατές σε τρία χρόνια από τη ζωή της Σαμάντα Κριστοφορέτι, της πρώτης Ιταλίδας στο διάστημα. Η Σαμάντα είναι πιλότος της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας και αστροναύτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) και είναι η γυναίκα αστροναύτης με τις περισσότερες μέρες στο διάστημα στο πλαίσιο της μεγαλύτερης σε διάρκεια διαστημικής αποστολής του Ιταλικού Οργανισμού Διαστήματος (ΙΟΔ). Ο δημοσιογράφος Τζανλούκα Τσεράζολα στο ντοκιμαντέρ του παρουσιάζει τη ζωή και τη δραστηριότητα της Σαμάντα και της ομάδας της. Ο φακός του Τσεράζολα παρακολουθεί τα διάφορα στάδια της προετοιμασίας της αποστολής, τη στιγμή της εκτόξευσης, την παραμονή στο διάστημα και την επιστροφή της Σαμάντα, με πολλές ιστορίες και πληροφορίες σχετικά με τη ζωή στο διάστημα. Astrosamantha παρουσιάζει στο κοινό μια διαφορετική εικόνα της γυναίκας που χάρη στον άθλο της έγινε σύμβολο τόλμης και αποφασιστικότητας, και τιμήθηκε με το παράσημο του Ιππότη του Μεγάλου Σταυρού της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Παραγωγή: Morol – 2015, 83’

Σκηνοθεσία: Τζανλούκα Τσεράζολα με τους Σαμάντα Κριστοφορέτι (ESA), Anton Shkaplerov (RSA), Terry Virts (NASA)

Αφηγητής: Τζανκάρλο Τζανίνι

Μουσική: Φάμπιο Μανταρά

από 08.03 έως 04.04
Online

Σημειώσεις του σκηνοθέτη

Παρακολουθήσαμε τη Σαμάντα σε τρεις ηπείρους μέχρι το ταξίδι της στο διάστημα. Μπήκαμε στον κόσμο της, επισκεφτήκαμε τα σπίτια της και γνωρίσαμε τους ανθρώπους της. Ζητήσαμε να μας περιγράψει τις ασκήσεις στις οποίες υποβλήθηκε, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και τις ικανοποιήσεις που άντλησε. Σε αυτή τη μακρά πορεία μας μίλησε για τη ζωή της και μοιράστηκε μαζί μας ιστορίες και μυστικά σχετικά με τον γοητευτικό και γεμάτο μυστήριο κόσμο της εξερεύνησης του διαστήματος. Επίσης Astrosamantha είναι η πρώτη ταινία που δείχνει τι συμβαίνει στο διαστημικό κέντρο της Nasa,δηλαδή στο Johnson Space Center στο Χιούστον (ΗΠΑ) όπου βρίσκονται ένα από τα μεγαλύτερα κολυμβητήρια του πλανήτη και η μακέτα σε πραγματική κλίμακα της Διεθνούς Διαστημικής Βάσης. Μαζί με τη Σαμάντα μπήκαμε στο κέντρο Star City στη Μόσχα, όπου κανείς άλλος δεν είχε μπει μέχρι τότε, και επισκεφτήκαμε την Ευρωπαϊκή βάση EAC στη Κολωνία, στη Γερμανία, και άλλα κέντρα όπου ολοκλήρωσε την προετοιμασία της. Ύστερα μεταφερθήκαμε στη διαστημική βάση του Μπάικονουρ στο Καζακστάν και για την πρώτη φορά δείχνουμε τη στρατιωτική βάση στην έρημο όπου είδαμε πώς λειτουργούν η διαστημική καραντίνα και η απομόνωση. Ζητήσαμε να μας περιγράψει τη συγκίνηση της αναχώρησης και της παραμονής στην τροχιά, γιορτάσαμε μαζί με τους φίλους της και την οικογένειά της, ήμασταν οι πρώτοι που μιλήσαμε μαζί της από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Κατά τη διάρκεια των επτά μηνών της παραμονής της στο διάστημα, η Σαμάντα Κριστοφορέτι μελέτησε τη Γη από άλλη οπτική, έκανε διάφορα πειράματα και έζησε τη νέα της ζωή στο νέο της σπίτι που ταξιδεύει στην ταχύτητα των 28.000 χλμ την ώρα. Γνωρίσαμε τα μέρη και τα ισχυρά μέσα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, παρακολουθήσαμε τις παράτολμες κινήσεις και τις δύσκολες αλλαγές τροχιάς. Επίσης μάθαμε κάποιες βασικές πληροφορίες όπως το πώς τρέφονται και τι τρώνε, πώς πλένονται και πώς πάνε τουαλέτα, πώς κοιμούνται και πως επικοινωνούν οι αστροναύτες. Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ που περιγράφει τη “γυναίκα” Σαμάντα καθώς την “αστροναύτη” Κριστοφορέτι, με τη φωνή του μεγάλου Τζανκάρλο Τζανίνι.

Σαμάντα Κριστοφορέτι

Γεννήθηκε στο Μιλάνο και μεγάλωσε στο Μαλέ, στην επαρχία Τρέντο. Είναι μηχανικός, πιλότος αεροπλάνων, αστροναύτης και υπήρξε η πρώτη γυναίκα στα πληρώματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Είναι πτυχιούχος του Πολυτεχνείου του Μονάχου της Βαυαρίας. Η καριέρα της στην Ιταλική Πολιτική Αεροπορία άρχισε το 2001 με την εγγραφή της στα τακτικά μαθήματα της Στρατιωτικής Ακαδημίας στο Ποτσουόλι. Το 2005 με το βαθμό του λοχαγού παρακολούθησε τα μαθήματα στη σχολή αεροπορίας Euro-NATO Joint Jet Pilot Training στις ΗΠΑ και έγινε στρατιωτική πιλότος. Μετά την επιστροφή της στην Ιταλία εντάχτηκε στην Πολεμική Αεροπορία ως πιλότος του αεροπλάνου AM-X.