Δεν  θα συμπεθεριάσουμε ποτέ

Ο Τζοβάνι, προοδευτικός διανοούμενος που καταπολεμά τον κοινωνικό αποκλεισμό, ζει στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης. Η Μόνικα, ταμίας σε σούπερ μάρκετ, τον κοινωνικό αποκλεισμό τον ζει στο πετσί της κάθε μέρα στη φτωχογειτονιά της. Αυτοί οι δύο τόσο διαφορετικοί κόσμοι συναντιούνται όταν τα παιδιά του Τζοβάνι και της Μόνικα γνωρίζονται και ερωτεύονται βιώνοντας εκατέρωθεν τις κοινωνικές προκαταλήψεις των γονιών τους. Κάτι όμως ενώνει τους απελπισμένους γονείς: η σχέση των παιδιών τους δεν μπορεί να συνεχιστεί. Έτσι ο Τζοβάνι και η Μόνικα αρχίζουν να συναναστρέφονται, και ο πρώτος, λάτρης του καλλιτεχνικού κινηματογράφου, θα παρακολουθήσει ένα μπλοκμπάστερ σε κάποιο φασαριόζικο μούλτιπλεξ ενώ η Μόνικα, που συνήθως παραθερίζει στην επονομαζόμενη Νεκροκεφαλή, θα έρθει σε επαφή με την καλή κοινωνία που συχνάζει στο κοσμικό θέρετρο του Καπάλμπιο. Σιγά σιγά όμως κάτι θα αλλάξει μεταξύ τους μέχρι να γίνουν απαραίτητοι ο ένας στον άλλο, έχοντας την επίγνωση όμως ότι η ιστορία τους ίσως θα είναι τόσο σύντομη όσο η ζωή μιας «γάτας στην εθνική».

Σκηνοθεσία: Ρικάρντο Μιλάνι, 2017 – 98’

Σενάριο: Φούριο Αντρεότι, Τζούλια Καλέντα, Πάολα Κορτελέζι, Ρικάρντο Μιλάνι

Ηθοποιοί: Πάολα Κορτελέζι, Αντόνιο Αλμπανέζε, Σόνια Μπεργκαμάσκο, Λούκα Αντζελέτι, Αντόνιο Ντ’Αουζίλιο, Αλίτσε μαζέλι, Σιμόνε νετ Μπιάνκι, Κλάουντιο Αμέντολα

Μουσική: Αντρέα Γκουέρα

Στην πρωτότυπη γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους

Ο Ρικάρντο Μιλάνι μαζί με τους συνεργάτες του στο σενάριο (Πάολα Κορτελέζι, Τζούλια Καλέντα και Φούριο Αντρεότι) πραγματεύεται το υπ’ αριθμόν ένα κοινωνικό πρόβλημα της σημερινής Ιταλίας: το ταξικό και πολιτισμικό χάσμα που χωρίζει το κέντρο από την περιφέρεια, την, θεωρητικά πεφωτισμένη, αστική τάξη που ενίοτε καταλαμβάνει θεσμικούς ρόλους, από τους μικρούς και πολύ μικρούς αστούς που καλλιεργούν μια συστηματική δυσπιστία για τους ίδιους θεσμικούς ρόλους. Είναι το χάσμα που βρίσκεται σήμερα στην καρδιά του δημόσιου διαλόγου, αν και δεν πρόκειται ακριβώς για «διάλογο», λόγω της παντελούς έλλειψης επικοινωνίας μεταξύ των δύο συγκεκριμένων κοινωνικών τάξεων. Ήταν θέμα χρόνου, λοιπόν, το θέμα αυτό να γίνει ταινία υπό την καθησυχαστική μορφή της κωμωδίας αφού ανέκαθεν η γκροτέσκο προσέγγιση φαίνεται η ενδεδειγμένη για να αφηγηθεί την πάλη των τάξεων.

από 15.02 έως 14.03
Online