Το παραμύθι των παραμυθιών

Σπονδυλωτή ταινία που αποτελείται από τρία επεισόδια που βασίζονται στις νουβέλες της συλλογής Lo cunto de li cunti που έγραψε τον ΙΖ’ αιώνα ο Τζαμπατίστα Μπαζίλε. 

Η Ελαφίνα: 

Ο βασιλιάς και η στείρα σύζυγός του προσπαθούν μάταια να αποκτήσουν παιδί. Μια μέρα εμφανίζεται μπροστά τους ένας νεκρομάντης που συμβουλεύει στη βασίλισσα να φάει μια καρδιά δράκου μαγειρεμένη από παρθένα. Ως αντάλλαγμα όμως κάποιος θα πρέπει να πεθάνει.

Ο ψύλλος

Ο βασιλιάς ταΐζει έναν ψύλλο με το αίμα του και με κρέας, και ο ψύλλος γίνεται τεράστιος. Εξαιτίας του μεγέθους του όμως δεν μπορεί να αναπνεύσει και πεθαίνει. Ο βασιλιάς δείχνει στο λαό το δέρμα του ψύλλου και τον ρωτάει να του πει σε ποιο ζώο ανήκει. Όποιος θα βρει την απάντηση, θα παντρευτεί την κόρη του τη Βιόλα. 

Οι δυο γραίες:

Ο βασιλιάς του Καστρόπυργου ζει έκλυτο βίο, με ξέφρενες απολαύσεις και χυδαίες διασκεδάσεις. Μια μέρα βλέπει μια γυναικεία μορφή με κουκούλα. Η γυναίκα τραγουδάει και ο βασιλιάς την ερωτεύεται σφόδρα. Την παίρνει από πίσω και ανακαλύπτει ότι η γυναίκα, ονόματι Ντόρα, ζει με τις δυο μεγάλες αδελφές της. Η Ντόρα ξέρει ότι ο άνδρας που την παρακολουθεί είναι ο βασιλιάς και αρχίζει έτσι ένα πονηρό παιχνίδι αποπλάνησης.

Παραγωγή: Rai Cinema, Archimede, 2015 – 134’

Σκηνοθεσία: Mατέο Γκαρόνε

Σενάριο: Τζαμπατίστα Μπαζίλε

Ηθοποιοί: Σάλμα Χάγιεκ, Βινσέντ Κασέλ, Τόμπυ Τζόνς, Σέρλι Χέντερσον, Άλμπα Ρορβάχερ, Μάσιμο Τσεκερίνι, Τζον Κ. Ρέιλυ, Στέσυ Μάρτιν

Μουσική: Αλεξάντρ Ντέσπλατ

Στην πρωτότυπη γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους

Τοπία της Νότιας Ιταλίας απαράλλαχτα μέσα στον χρόνο· δράκοι που κοιμούνται στα ποτάμια, τερατώδη αρπακτικά έτοιμα να απαγάγουν τραυματισμένους νεαρούς, ψύλλοι μεγάλοι σαν σκυλιά, τρολ, ρίζες δένδρων ποτισμένες με αίμα, νεογνά που συλλαμβάνονται και γεννιούνται μέσα σε μια μόνο νύχτα. Πίσω από ένα εγχείρημα σαν το Η ιστορία των ιστοριών – Tale of Tales, πίσω από την εντυπωσιακή σκηνική αποτύπωση της υπόθεσης και από την υπέρκομψη φωτογραφία (που οφείλεται στον Πήτερ Σουσίτζκυ), κρύβεται ένα θάρρος σχεδόν αναιδές, που πρέπει να τονιστεί δεόντως. Δεν είναι μόνο η θέληση του Γκαρόνε να εγκαταλείψει τα οικεία τοπία δράσης του και να δραπετεύσει στον κινηματογράφο του φανταστικού, είδος που ελάχιστα καλλιεργήθηκε στην Ιταλία, ακόμα και στην εγχώρια ακμή της έβδομης τέχνης. Ο Γκαρόνε ξεκινάει από το βιβλίο Η ιστορία των ιστοριών (Lo cunto de li cunti), καλλιτεχνική και αισθητική κορυφή του Τζαμπατίστα Μπαζίλε Basile, και πρώτη, σοβαρή απόπειρα να αποδοθεί το παραμύθι στο «πνεύμα του λαού». Ήδη το 1967 ο Φραντσέσκο Ρόζι έκανε μια παρόμοια προσπάθεια με την, ξεχασμένη πια, ταινία με τίτλο Μια φορά κι έναν καιρό (C’era una volta). 

από 08.02 έως 07.03
Online