ΝΙΝΟ ΜΑΝΦΡΕΝΤΙ

Ο πολυτάλαντος Νίνο Μανφρέντι υπήρξε ηθοποιός αλλά και σκηνοθέτης. Μαζί με τον Βιτόριο Γκάσμαν, τον Αλμπέρτο Σόρντι και τον Ούγκο Τονιάτσι θεωρείται ένα «ιερό τέρας» του μεταπολεμικού Ιταλικού κινηματογράφου, που από την αρχή της καριέρας του κινήθηκε με γνώμονα πολλαπλές μορφές τέχνης, από το θέατρο μέχρι τον κινηματογράφο. Αξέχαστες οι ερμηνείες του σε ιστορικές ταινίες όπως Ψωμί και σοκολάτα (1973), όπου έδωσε σάρκα και οστά σε ένα Ιταλό μετανάστη στην Ελβετία που βιώνει στο πετσί του το βάσανο του κοινωνικού αποκλεισμού, και σε συνεργασία με μεγάλους σκηνοθέτες όπως οι Έτορε Σκόλα, Βιτόριο Ντε Σίκα, Λουίτζι Κομεντσίνι, με μια μεγάλη γκάμα ρόλων, κωμικών αλλά και δραματικών. «Ανέκαθεν το ίνδαλμά μου ήταν ο Τσάρλι Τσάπλιν και ο Σαρλό ανήκει σε όλο τον κόσμο», είχε δηλώσει. Και το λιτό, απλό και, επομένως, διεθνές υποκριτικό του ύφος, μαζί με τις ταινίες του, είναι η απόδειξη ότι οι στοχεύσεις του πραγματώθηκαν.

Περισσότερα

Η ταινία θεωρείται το αριστούργημα του Έτορε Σκόλα και ανήκει στις “100 καλύτερες Ιταλικές ταινίες όλων των εποχών”. Μέσα από τη ζωή τριών ανδρών ο σκηνοθέτης αφηγείται τριάντα χρόνια Ιταλικής ιστορίας. Πρόκειται για τρεις πρώην αντάρτες που μεταπολεμικά μετακομίζει ο καθένας σε τρεις διαφορετικές πόλεις. Ο Τζάνι, απόφοιτος της Νομικής Σχολής, μετακομίζει στο Μιλάνο για την πρακτική άσκησή του∙ ο Νικόλα, καθηγητής στο λύκειο και κινηματογραφόφιλος, είναι παντρεμένος και ζει πια στην επαρχία∙ ο Αντόνιο, ο πιο αυθόρμητος και αγαθός της παρέας, είναι τραυματιοφορέας σε νοσοκομείο της Ρώμης. Σε πείσμα της χωρικής και υπαρξιακής απόστασης που τους χωρίζει, οι τρεις φίλοι θα σμίξουνε ξανά για να αναπολήσουν τις προδομένες ελπίδες τους, τα χαμένα ιδανικά τους και την επανάσταση που δεν έγινε ποτέ.

Χώρα παραγωγής: Ιταλία

Έτος: 1974

Διάρκεια: 120’

Σκηνοθεσία: Έτορε Σκόλα

Σενάριο: Ατζένορε Ινκρότσι, Φούριο Σκαρπέλι, Έτορε Σκόλα

Φωτογραφία: Κλάουντιο Τσιρίλο

Μοντάζ: Ραιμόντο Κροτσάνι

Μουσική: Αρμάντο Τροβαγιόλι

Σκηνογραφία: Λουτσάνο Ριτσέρι

Ηθοποιοί: Νίνο Μανφρέντι, Βιτόριο Γκάσμαν, Στέφανο Σάτα Φλόρες, Στεφάνι Σαντρέλι, Άλντο Φαμπρίτσι

Είχαμε αγαπηθεί τόσο είναι μια μεγάλη τοιχογραφία τριάντα χρόνων Ιταλικής ιστορίας και πολιτισμού μέσα από τη ζωή τριων φίλων. Δεν πρόκειται όμως για αποθέωση αλλά για το μανιφέστο μιας πολιτικής και κοινωνικής ήττα που συντελέστηκε από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της Αντίστασης, με τις χαμένες φιλοδοξίες τους και τα προδομένα ιδανικά τους. Άλλωστε οι τρεις φίλοι και ήρωες της ταινίας της Αντίστασης είναι σύμβολα: ο σοσιαλιστής Τζάνι είναι ηθικά αδύναμος∙ ο εξτρεμιστής Νικόλα είναι ιδεολογικά εύθραυστος∙ ο κομμουνιστής Αντόνιο δεν μπορεί να κρύβει την ελλιπή μόρφωσή του.

από 2.4 έως 15.4
Online