Μόνικα Βίτι

Η Μόνικα Βίτι (πραγματικό όνομα Μαρία Λουίζα Τσετσαρέλι) γεννήθηκε στη Ρώμη το 1931 και θεωρείται μια από τις σημαντικότερες Ιταλίδες ηθοποιούς.

Η Μόνικα Βίτι, με το απαράμιλλο ταμπεραμέντο της, εντός και εκτός σκηνής, και την ιδιαίτερη, μπάσα φωνή της, επί σαράντα χρόνια υπήρξε το αδιαμφισβήτητο αστέρι του Ιταλικού κινηματογράφου με σπουδαίες συνεργασίες με διεθνούς φήμης σκηνοθέτες, μεταξύ των οποίων ο Μικελάντζελο Αντονιόνι στην περίφημη τετραλογία του. Το ταλέντο της έπεισε κοινό και κριτική χάρη στην πολυδιάστατη καλλιτεχνική της φυσιογνωμία που της επέτρεπε να υποστηρίζει ρόλους δραματικούς αλλά και κωμικούς σε μια σειρά από ταινίες της λεγόμενης «Κωμωδίας αλά ιταλικά» μαζί με ιερά τέρατα όπως οι Αλμπέρτο Σόρντι, Βιτόριο Γκάζμαν, Ούγκο Τονάτσι και Νίνο Μανφρέντι. Έτσι η Βίτι κατάφερε να κλέψει της καρδιά των θεατών και να κερδίσει την εκτίμηση των κριτικών  σε ταινίες όπως Το κορίτσι με το πιστόλι  του Μονιτσέλι και Ξέρω ότι ξέρεις ότι ξέρω, μαζί με τον Αλμπέρτο Σόρντι.

Αποσύρθηκε από τις σκηνές στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ύστερα από μια μοναδική και καταπληκτική καριέρα, με πολλές επιτυχίες και πολλά βραβεία.

Η αφήγηση της τελευταίας ταινίας του Μικελάντζελο Αντονιόνι, Κόκκινης Ερήμου, προχωράει γραμμικά. Μια γυναίκα, παντρεμένη με βιομήχανο από τη Ραβέννα, οδηγείται στη μανιοκατάθλιψη έπειτα από τροχαίο. Σύντομα η μανιοκατάθλιψή της φτάνει στα πρόθυρα της τρέλας. Η γυναίκα πάσχει κυρίως από ένα μόνιμο αίσθημα φοβίας. Όλα της προκαλούν φόβο: το εργοστάσιο του άντρα της, η υγεία του γιού της, η μοναξιά της, οι σχέσεις με τους άλλους, η φύση και τα πράγματα. Ξαφνικά εμφανίζεται στη Ραβέννα σε αναζήτηση τεχνικών για ένα εργοστάσιο στην Αργεντινή ένας νέος βιομήχανος ο οποίος φαίνεται να πάσχει από την ίδια αρρώστια και αρχίζει να τη φλερτάρει. Η γυναίκα παραδίδεται σε μια στιγμή αναζωπύρωσης της αρρώστιας της (φοβήθηκε ότι ο γιος της προσβλήθηκε από παιδική παράλυση). Τίποτ’ άλλο.

Αλμπέρτο Μοράβια («L’Espresso» 1/11/1964)

Σκηνοθεσία: Μικελάντζελο Αντονιόνι, 1964 – 117’

Σενάριο: Μικελάντζελο Αντονιόνι, Tονίνο Γκούερα

Ηθοποιοί: Μόνικα Βίτι, Ρίτσαρντ Χάρις, Κάρλο Κιονέτι, Ξένια Βαλντέρι

Στην πρωτότυπη γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους

Η Τζουλιάνα, γυναίκα του βιομήχανου Ούγκο, πάσχει από μανιοκατάθλιψη και στο παρελθόν αποπειράθηκε ακόμη και να αυτοκτονήσει. Επιβαρύνουν την κατάσταση η απουσία του συζύγου και η αποξένωση μιας ανούσιας και κούφιας νεωτερικότητας. Ο Κορράντο Τζέλερ, μηχανικός και συνάδελφος του Ούγκο, είναι ο μόνος που φαίνεται ικανός να διεισδύσει στο μυστήριο και την απομόνωση της Τζουλιάνα. Από την άλλη, η Τζουλιάνα αποξενώνεται όλο και περισσότερο από το φιλικό και οικογενειακό της περιβάλλον ενώ η υποτιθέμενη αρρώστια του γιού της, που στην πραγματικότητα είναι σκηνοθετημένη από το ίδιο το παιδί για να μην πάει στο σχολείο, αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα για την Τζουλιάνα, η οποία, μες στην απόγνωση, επισκέπτεται τον Κορράντο λίγο πριν αυτός φύγει για την Παταγονία. Όμως ούτε ο Κορράντο, με τον οποίο η Τζουλιάνα θα προδώσει τον άνδρα της, ύστερα από μια σχέση φτιαγμένη από βλέμματα και νεύματα, μπορεί να τη βοηθήσει αφού κι εκείνος είναι ανίκανος να προσαρμοστεί σε μια πραγματικότητα που δεν κατανοεί και από την οποία δραπετεύει ταξιδεύοντας συνέχεια.

από 12.3 έως 25.3
Online