Άννα Μανάνι

Η Άννα Μανάνι θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ερμηνεύτριες του Ιταλικού και όχι μόνο κινηματογράφου. Έπαιξε στις σημαντικότερες ταινίες μεγάλων  σκηνοθετών όπως Ρώμη ανοχύρωτη πόλη του Ροσελίνι, Μπελίσιμα του Βισκόντι, Μάμα Ρόμα του Παζολίνι. Στην καριέρα της κέρδισε πολλά βραβεία όπως το Nastro d’Argento, το Δαυίδ του Ντονατέλο, και η φήμη της διέσχισε τον Ατλαντικό αφού το 1956 τιμήθηκε με το Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού με την ταινία Το στιγματισμένο ρόδο. Ντίβα που δεν ήταν ντίβα, η Άννα Μανάνι, γνωστή στους φίλους της με το υποκοριστικό Ναναρέλα – στις δεκαετίες του ’50 και ’60 έγινε ένα αστέρι του σινεμά χάρη στις ερμηνείες της που έκαναν την ιστορία του Ιταλικού κινηματογράφου και όχι μόνο, το υποκριτικό ταλέντο της και την εκφραστική δύναμη, που σε συνδυασμό με το «ρομάνο» ταμπεραμέντο της την κατέστησαν αγαπητή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη. 

Περισσότερα

Μανιφέστο της ποιητικής του Παζολίνι, καλλιτεχνικό οπτικό μείγμα τέχνης, λογοτεχνίας, μουσικής και κινηματογράφου, το Μάμα Ρόμα θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη καλλιτεχνικά ταινία του Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Ο Παζολίνι βασίζει το έργο του πάνω στην έννοια της αντίθεσης. Η πρώτη αντίθεση είναι ανάμεσα στο εξαιρετικό υποκριτικό ταλέντο της Μανάνι, της πιο ταλαντούχας, σύμφωνα με το σκηνοθέτη, Ιταλίδας ηθοποιού, και στο κουτσό και ενίοτε συγκλονιστικό υποκριτικό ύφος ηθοποιών του δρόμου. Η έντονη αντίθεση μεταξύ ταλέντου της ηθοποιού και γνήσιου πόνου των παιδιών της φτωχογειτονιάς έχει ως αποτέλεσμα την καλλιτεχνική κυριαρχία της Μανάνι που καταλαμβάνει εξ ολοκλήρου το άδειο και έρημο σκηνικό των περιχώρων της Ρώμης που καταστράφηκαν από την ανοικοδόμηση της δεκαετίας του ’60. Η ταινία γυρίστηκε στις περιοχές Καζάλ Μπερτόνε, Κουαντράρο και Πάρκο ντέλι Ακουεντότι, δηλαδή στις φτωχογειτονιές που αποτελούν το σκηνικό των μυθιστορημάτων του Παζολίνι, όπου διαδραματίζεται μια υπόθεση που δεν υπολείπεται σε τίποτα από άλλες, πιο ακραίες ταινίες του σκηνοθέτη.

Σκηνοθεσία: Πιέρ Πάολο Παζολίνι, 1962 – 102’

Σενάριο: Πιέρ Πάολο Παζολίνι Σέρτζο Τσίτι)

Ηθοποιοί: Άννα Μανάνι, Έτορε Γκαρόφολο, Φράνκο Τσίτι, Σιλβάνα Κορσίνι

Στην πρωτότυπη γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους

Η Μάμα Ρόμα είναι μια πρώην ιερόδουλη που αποφάσισε να δώσει τέλος στην παλιά της ζωή για να χαρίσει ένα καλύτερο μέλλον στον δεκαεξάχρονο γιο της Έτορε. Βασιζόμενη αποκλειστικά στις δυνάμεις της και στην αποφασιστικότητά της, στήνει ένα πάγκο με φρούτα και λαχανικά σε μια λαϊκή αγορά στα περίχωρα της Ρώμης όπου μετακομίζει με τον γιο της, ο οποίος αγνοεί παντελώς το παρελθόν της μητέρας της. Στο νέο περιβάλλον της φτωχογειτονιάς τους ο Έτορε έρχεται σε επαφή με μια παρέα νεαρών μικροαπατεώνων και ερωτεύεται τη Μπρούνα, μια κοπέλα μεγαλύτερή του και μητέρα ενός παιδιού. Η Μάμα Ρόμα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να απομακρύνει τον γιο της από τις κακές παρέες και κυρίως από τη Μπρούνα προκειμένου να εξασφαλίσει στον Έτορε μια καλύτερη ζωή. Όταν φαίνεται κοντά στον στόχο της η κατάσταση περιπλέκεται με την επιστροφή του πρώην νταβατζή της Μάμα Ρόμα, του Κάρμινε, που θέλει να την ξαναβάλει στο «επάγγελμα».

από 29.01 έως 11.02
Online