Ψωμί και τουλίπες είναι η τέταρτη ταινία μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη Σίλβιο Σολντίνι και ίσως το πιο γνωστό έργο του, δεδομένων της μεγάλης διεθνούς απήχησης, της αναγνώρισης του κοινού και της κριτικής, και των βραβείων που του απονεμήθηκαν: βραβεία Ντονατέλο σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες, το 2000, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, καλύτερου σκηνοθέτη, καλύτερου σεναρίου και καλύτερων ηθοποιών.

Ο τίτλος της ταινίας εξηγείται από το ότι κάθε πρωί ο Φερνάντο κόβει μια μεγάλη φέτα ψωμί για το πρωινό της Ροζάλμπα, και εκείνη κάθε βράδυ του χαρίζει ένα μπουκέτο λουλούδια από το κατάστημα, και το τελευταίο βράδυ πριν γυρίσει στην Πεσκάρα είναι τουλίπες. Οι τουλίπες αναφέρονται από το Φέρμο, ο οποίος λέει ότι αυτά τα λουλούδια ενώ όλοι νομίζουν ότι προέρχονται από την Ολλανδία, στην πραγματικότητα είναι από την Περσία. Εξού η σύγκριση με την ηρωΐδα, που την πραγματική της ουσία δεν τη βλέπει κανένας και την ανακαλύπτουν μόνο όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για εκείνη.

Στο αρχικό σκριπτ υπήρχε μια ερωτική σκηνή με τη Ροζάλμπα και τον Φερνάντο, που δεν γυρίστηκε ποτέ γιατί φάνηκε σαν να μην ταιριάζει με την τελευταία ατάκα της ταινίας: «Ζητώ συγγνώμη για την αυθάδεια αλλά… αν μιλούσαμε στον ενικό;».

Monogatari, 2000, 114’

Σκηνοθεσία: Σίλβιο Σολντίνι

Ηθοποιοί: Λίτσα Μαλιέτα, Μπρούνο Γκάντζ, Μαρίνα Μασιρόνι, Τζουζέπε Μπατιστόν, Αντόνιο Κατάνια

Σε πρωτότυπη γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους

Η Ροζάλμπα, μια νοικοκυρά από τη Πεσκάρα με σύζυγο και δυο παιδιά, πάει εκδρομή με την οικογένειά της και μερικούς συμπολίτες τους. Κάνουν διάλειμμα στην εθνική, η Ροζάλμπα ξεχνιέται και το πούλμαν φεύγει χωρίς να την περιμένει. Η Ροζάλμπα δεν ξέρει τι να κάνει, σύντομα όμως αποφασίζει να πάει με ωτοστόπ μέχρι τη Βενετία, όπου κάνει την επανάστασή της μακριά από την οικογενειακή ρουτίνα της.

Στη Βενετία θα βρει φιλοξενία στο σπίτι ενός σερβιτόρου με φιλοσοφικές ανησυχίες, θα γνωρίσει τη γειτόνισσά του, μασέρ το επάγγελμα, θα πιάσει δουλειά στο κατάστημα ενός αναρχικού και δύστροπου ανθοπώλη, και θα φιλοξενήσει με τη σειρά της τον ιδιωτικό ντετέκτιβ που ο άνδρας της προσέλαβε για να την ξαναβρεί.

Στο τέλος η Ροζάλμπα γυρίζει στο σπίτι της, έτοιμη όμως να πάρει ξανά τους δρόμους.

από 18/11/2020 ως 09/12/2020