Εσύ είσαι ο μόνος υπεύθυνος για τις αγάπες σου και τα μίση σου. Ποτέ οι άλλοι. Τα λάθη σου καν’ τα μόνος σου, πάντα.

Τάδε έφη η γιαγιά στον εγγονό της Τομάζο, που γύρισε στο σπίτι του από τη Ρώμη αποφασισμένος να υπερασπίσει πάση θυσία τις προσωπικές του επιλογές. 

Οι γονείς του Τομάζο Καντόνε είναι επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ενός εργοστασίου ζυμαρικών στην Απουλία, και η οικογένειά του είναι πολυάριθμη και εκκεντρική. Όλοι στο σπίτι αναμένουν με αγωνία την επιστροφή του Τομάζο: η επαναστάτρια γιαγιά του, ανίκανη να ξεχάσει το νεανικό της έρωτα, η στοργική πλην κομφορμιστική Στεφάνια, η μητέρα του, ο Βιντσέντσο, ο πατέρας του, απογοητευμένος από την πορεία των παιδιών του, η Λουτσάνα, η θεία του, εντελώς εκτός τόπου και χρόνου, η Έλενα, η αδελφή του, που προσπαθεί να απαλλαγεί από την ανιαρή της ζωή, ο Αντόνιο, ο αδελφός του, που πρόκειται να διαδεχτεί τον πατέρα του στην διεύθυνση του εργοστασίου. Μαζί τους η Άλμπα, συνεργάτρια των Καντόνε.

Επειδή όμως οι αποκαλύψεις, οι εκπλήξεις και οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη, ο Τομάζο θα αναγκαστεί να μείνει με τους δικούς του πολύ περισσότερο από το προβλεπόμενο.

Fandango, 2010, 110’ 

Σκηνοθεσία:  Φερζάν Όζπετεκ

Ηθοποιοί: Ρικάρντο Σκαμάρτσο, Νικόλ Γκριμάουντο, Λουνέτα Σαβίνο, Έλενα Σοφία Ρίτσι, Ένιο Φανταστικίνι, Ιλάρια Οκίνι

Σε πρωτότυπη γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞ ΣΤΟΝ ΦΕΡΖΑΝ ΟΖΠΕΤΕΚ

Οι Αδέσποτες σφαίρες πετάνε στους κόλπους μιας μεγάλης οικογένειας η οποία αποτελεί κάτι που έχουμε ξαναδεί στις ταινίες σας, δηλαδή μια εκκεντρική, ζεστή, φασαριόζικη, και, με τον τρόπο της, αλληλέγγυα κοινότητα. Οι αποκαλούμενες «οικογένειες Όζπετεκ», που ζουν στο Οστιένσε, τη συνοικία σας στη Ρώμη. Εδώ όμως η ιστορία διαδραματίζεται στη Νότια Ιταλία, και πιο συγκεκριμένα στο Λέτσε, στην Απουλία. Σε τι οφείλεται αυτή η αλλαγή;

Για μένα η οικογένεια είναι η κλασική οικογένεια, και ειδικά σε αυτήν την ταινία ένοιωσα τη δύναμη και την παρουσία των σχέσεων μεταξύ του πατέρα, της μητέρας και των παιδιών τους. Από την άλλη όμως θεωρώ οικογένεια οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων που τους δένουν η στοργή και η φιλία, πέρα από τα δεσμά του αίματος.
Η επιλογή του Λέτσε έγινε μετά την πρώτη μου επίσκεψη πριν οκτώ χρόνια και καταγοητεύτηκα. Σε κάθε περίπτωση, για αυτή την ταινία ήθελα το Νότο με τις ιδιαιτερότητές του, με το κλασικό του χαρακτήρα και τις παραδόσεις του. Το Λέτσε έχει καταπληκτική ατμόσφαιρα, από την αισθητική της αρχιτεκτονικής μέχρι το φυσικό τοπίο και το εξαιρετικό φαγητό, πράγματα που με έσπρωξαν να αναζητήσω εκεί το σκηνικό για την ταινία μου. Το αποτέλεσμα είναι υπέροχο, μας υποδέχτηκαν με ανοικτές αγκάλες. Να πω επίσης ότι μετά τα γυρίσματα το Λέτσε νιώθω πιο δυνατός, έκανα πολλές καινούριες γνωριμίες, απέκτησα φιλίες που ελπίζω θα κρατήσουν πολύ.

από 18/11/2020 ως 09/12/2020