Η μητέρα μου ήταν χήρα και όντας ο μοναχογιός της, και αφού η γυναίκα μου και οι κόρες μου είχαν εξαφανιστεί για λόγους επιβίωσης, επί πολλά χρόνια ήμουν μόνος μου, αντιμέτωπος με την επιβλητική προσωπικότητά της και τον κόσμο της. Υπέφερα, όμως γνώρισα και αγάπησα τον πλούτο, την ζωντάνια και τη δύναμη του σύμπαντος που αποκαλούμε «τρίτη ηλικία». Διαπίστωσα όμως και την μοναξιά των ηλικιωμένων, τα προβλήματά τους σε έναν κόσμο που τρέχει με χίλια χωρίς να ξέρει προς τα πού βαδίζει γιατί ξεχνάει την ιστορία του, χάνει τη συνέχεια και τη συνοχή του χρόνου, φοβάται τη γερατειά και το θάνατο αγνοώντας ότι τίποτα δεν έχει αξία παρά μόνο η ποιότητα των συναισθημάτων.

Το καλοκαίρι του 2000 ο διαχειριστής της πολυκατοικίας μου, επειδή χρωστούσα πολλά κοινόχρηστα, μου πρότεινε να διαγράψει το χρέος μου και ως αντάλλαγμα να κρατήσω τη μητέρα του για τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου. Φυσικά αρνήθηκα, όμως αναρωτήθηκα τι θα γινόταν αν δεχόμουν την πρότασή του.

Την απάντηση θα την βρείτε στην ταινία μου.

Για τους γυναικείους ρόλους, αφού αξιολόγησα πολλές καταξιωμένες ηθοποιούς, προτίμησα τελικά κυρίες που δεν είχαν παίξει ξανά σε ταινία, χωρίς ψεγάδια, με βάση τη δύναμη της προσωπικότητάς τους. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων το σενάριο άλλαξε πολλές φορές, ανάλογα με τη διάθεσή τους, από ένα σημείο και πέρα έκαναν ό, τι ήθελαν, όμως το αποτέλεσμα δικαιώνει, νομίζω, τις επιλογές μου. Μερικά πλάνα είναι καρπός κλοπής, ούτε λίγο ούτε πολύ.

Ο Αλφόνσο Σαντάγκατα, ο ηθοποιός που υποδύεται τον διαχειριστή της πολυκατοικίας, είναι ένας μεγάλος θεατρικός ηθοποιός. Οι υπόλοιποι, ο γιατρός και ο φίλος του ήρωα, είναι παιδικοί μου φίλοι. Όσο για μένα, κράτησα το ρόλο του ήρωα γιατί πριν αρχίσουμε τα γυρίσματα εξήγησα στους συνεργάτες μου ότι για το ρόλο αυτό έπρεπε να βρούμε έναν αλκολικό μεσήλικα που να είχε ζήσει επί χρόνια με τη μητέρα του, και όλοι με κοίταξαν πολύ σοβαρά. Γι’ αυτό το τόλμησα, αλλά και γιατί πέρα από σκηνοθεσία, σπούδασα και υποκριτική.

[Τζάνι Ντι Γκρεγκόριο]

ArchimedeFilm, 2008, 75’

Σκηνοθεσία:  Τζάνι Ντι Γκρεγκόριο

Ηθοποιοί: Τζάνι Ντι Γκρεγκόριο, Βαλέρια Ντε Φραντσίσις, Μαρίνα Κατσότι, Μαρία Καλί, Γκράτσια Τσεζαρίνι Σφόρτσα, Αλφόνσο Σαντάγκατα 

Σε πρωτότυπη γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους

O Τζάνι, ένας ανύπαντρος μεσήλικας, μοιράζει τις μέρες του ανάμεσα στο σπίτι, στην ταβέρνα και στην φροντίδα της αριστοκράτισσας πλην πάμφτωχης, καλομαθημένης και κάπως καταπιεστικής μητέρας του. Μητέρα και γιος ζουν σε ένα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο της Ρώμης και οικονομικά τη βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα μια που βουλιάζουν στα χρέη. 

Παραμονές του Δεκαπενταύγουστου, μες στον καύσωνα του καλοκαιριού, ο Αλφόνσο, διαχειριστής της πολυκατοικίας τους, ως αντάλλαγμα για τα ανεξόφλητα κοινόχρηστα που του χρωστάνε, προτείνει στον Τζάνι να φιλοξενήσει δυο μέρες στο σπίτι του την Μαρίνα, την ηλικιωμένη μητέρα του Αλφόνσο, προκειμένου να πάει στα ιαματικά λουτρά για να θεραπεύσει τη δερματίτιδα από την οποία πάσχει. Μαζί με τη Μαρίνα όμως εμφανίζεται και η Μαρία, η θεία του Αλφόνσο, μια συμπαθέστατη γριούλα με προβλήματα μνήμης αλλά με δεινές μαγειρικές ικανότητες, Ο Τζάνι προσπαθεί να τους κάνει όλα τα χατίρια, η κατάσταση όμως περιπλέκεται όταν ένας γιατρός, φίλος του Τζάνι, αφήνει στο σπίτι του και τη δική του μητέρα. 

Ύστερα από ένα κολασμένο 24ώρο, οι τέσσερις κυρίες ετοιμάζονται να αποχωρήσουν, πλην όμως οι εκπλήξεις συνεχίζονται…

από 18/11/2020 ως 09/12/2020