“1 meter CLOSER” είναι μια χορευτική δημιουργία που υπαγορεύτηκε από την παρούσα συγκυρία. Ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση που μας αναγκάζει να έρθουμε αντιμέτωποι με νέα συναισθήματα και νέες μορφές δημιουργίας. Πάνω σε αυτό βασίζεται το πρότζεκτ “1 meter CLOSER”.

Ο τίτλος παραπέμπει φυσικά στην απόσταση ασφαλείας που πρέπει να κρατάμε από τους συνανθρώπους μας, ή μάλλον από τους άλλους πολίτες του κόσμου. Η απόσταση αυτή μας επιτρέπει να προσπαθούμε για να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο. Πρόκειται για μια εντελώς καινούρια αισθηματική συνθήκη που επαναπροσδιορίζει την έννοια της κοινότητας στη βάση της φυσικής/γεωγραφικής απόστασης, ενώ από την άλλη νοιώθουμε όλοι ενωμένοι στην κοινή προσπάθεια που μας φέρνει αντιμέτωπους με τον αόρατο εχθρό της πανδημίας.

Τίποτα καλύτερο από το σώμα των χορευτών, κλεισμένων στα σπίτια τους, για να μας πει τι είναι αυτό που βιώνουμε και πώς αυτή η απόσταση μπορεί να γίνει γέφυρα που μας ενώνει, όπου ο ιδιωτικός χώρος γίνεται κοινός ορίζοντας αλλάζοντας την αξία του, όπου κάθε διαφορά εξαφανίζεται στο μοίρασμα μιας εικονικής αγκαλιάς. Μιας αγκαλιάς που υπογραμμίζει την απόσταση, πλην όμως με παγκόσμια δύναμη. Η δύναμη του σώματος των έγκλειστων χορευτών που αφηγείται την ιστορία του στο κοινό του από την οθόνη μέσα από μια αλληλουχία κινητών εικόνων.

Ντιέγκο Τορτέλι
χορογράφος/σκηνοθέτης

από 16/10/2020

Χορογραφία: χορευτές σε συνεργασία με τον Ντιέγκο Τορτέλι

Λήψεις: χορευτές σε συνεργασία με την Βαλέρια Τσιβάρντι

Σκηνοθεσία: Βαλέρια Τσιβάρντι και Ντιέγκο Τορτέλι

Μουσικές / πρωτότυπη σύνθεση: Φεντερίκο Μπιγκοντζέτι

Φωνή και κείμενα: Έμιλυ Ντέντον

Σαξ και ενορχηστρώσεις: Γκαμπριέλε Βιρτζίλιο Πριβέτι

Μοντάζ: Βαλέρια Τσιβάρντι

Χορευτές: Σάουλ Ντανιέλε Αρντίλο, Νταμιάνο Aρτάλε, Eστέλ Μποβάι, Χέκτoρ Μπούντλα, Mαρτίνα Φοριόζο, Κλεμέν Άενεν, Φίλιπ Kρατζ, Ίνα Λεσνακόβσκι, Γκρέις Λυέλ, Ιβάνα Μαστροβίτι, Τζούλιο Πιγκίνι, Ρομπέρτο Τεντέσκο, Hélias Tur-Dorvault, Σερένα Βίντσιο

Αρχική σύλληψη της ιδέας: Τζίτζι Κριστοφορέτι

Καλλιτεχνικός συντονισμός: Σβέβα Μπέρτι

Παραγωγή: Ροσέλα Καλνταρέλι

Επικοινωνία: Ραφαέλε Φιλάτσε

Γραφείο Τύπου: Στεφάνια Κατελάνι

Παραγωγή: Fondazione Nazionale della Danza / Aterballetto

Σε σύμπραξη με την Collezione Maramotti, Ρέτζο Εμίλια

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Την δημιουργική αφορμή για το 1 meter CLOSER αποτέλεσε χωρίς αμφιβολία η ιστορική περίοδος που βιώνουμε.

Δύναται να το δει κανείς σαν συνταγή που ελευθερώνει την δημιουργία των χορευτών, καθώς επίσης σαν κλουβί εξαιτίας της κοινωνικής απόστασης και των τεχνικών δυσκολιών.

Ο ερμηνευτής καλείται να παίρνει γρήγορα αποφάσεις, τις οποίες όμως τις επιμελούνται με προσοχή οι σκηνοθέτες και οι συνθέτες.

Κατά κάποιο τρόπο η υλοποίηση γίνεται ανάποδα. Υπό κανονικές συνθήκες ο χορογράφος έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του για να διορθώσει, αλλάξει, αναθεωρήσει τα βήματά του, όμως τις περισσότερες φορές υπάρχει πολύ λίγος χρόνος για τη γενική σκηνοθεσία της δουλειάς, για το φως, τον ήχο. Στο θέατρο αυτά τα στοιχεία πιέζονται χρονικά από τα στενά περιθώρια του τεχνικού μοντάζ, ενώ στο βίντεο η δυναμική, το φως, τα χρώματα, ο ρυθμός της μουσικής επιτρέπεται να βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη και αλλαγή.