Ο νεαρός Μονταλμπάνο είναι παραγωγή της Rai Fiction και της Palomar όπως εξάλλου η
μητρική σειρά, Ο αστυνόμος Μονταλμπάνο. Η νέα σειρά αφηγείται τις περιπέτειες του νεαρού
Σάλβο Μονταλμπάνο πριν γίνει ο χαρακτήρας που το κοινό γνώρισε αργότερα. Σε αυτή την
πρώτη φάση της καριέρας του ο Μονταλμπάνο θα μάθει να διακρίνει ποιον θα εμπιστεύεται
και από ποιον θα φυλάγεται, και θα καταλάβει πώς να διαχειρίζεται τα εγκληματικά μυαλά της
περιοχής του. Επίσης περιγράφει τη σχέση του αστυνόμου με τον πατέρα του, με την πρώτη
του αγάπη καθώς με την Λίβια, την ιστορική αρραβωνιαστικιά του.

Όπως και για τη μητρική σειρά, και για αυτή τα γυρίσματα έγιναν στη Σικελία, πιο
συγκεκριμένα στις Συρακούσες και στον Ακράγαντα, καθώς επίσης στα μέρη όπου γυρίστηκε
η μητρική σειρά (Νότο, Πούντα Σέκα, Ραγκούζα Ίμπλα, Σίκλι και Βιτόρια). Σε σχέση με τη
μητρική σειρά, πολύ πιο εκτεταμένη είναι η χρήση της διαλέκτου της Σικελίας, σύμφωνα με το
πνεύμα των βιβλίων του Καμιλέρι.

Οι ηθοποιοί

Ο πρωταγωνιστής Μικέλε Ριοντίνο πήρε το ρόλο κατόποιν πρότασης του παραγωγού Κάρλο Ντέλι Εσπόστι. Ο Ριοντίνο δεν είχε παρακολουθήσει τη μητρική σειρά και μόνο αφού μίλησε με τον σκηνοθέτη, Τζανλούκα Ταβαρέλι, με τον Λούκα Τζιγκαρέτι, τον ηθοποιό που υποδύεται τον «ενήλικα» Μονταλμπάνο και πείστηκε για την ποιότητα της σειράς δέχτηκε να συμμετάσχει. Ο Ριοντίνο ήταν ήδη αναγνώστης και θαυμαστής των βιβλίων του Καμιλέρι, του δημιουργού του Μονταλμπάνο, και μάλιστα ο συγγραφέας τον βοήθησε να ανασυνθέσει το παρελθόν του χαρακτήρα του.

Ο Ριοντίνο για το νεαρός Σάλβο Μονταλμπάνο λέει ότι είναι «εσωστρεφής, συνεσταλμένος, ντροπαλός, παρ’ όλα αυτά όμως κάπως επιθετικός στις σχέσεις του με τους άλλους, ίσως για να καλύψει τις αδυναμίες του. Μερικές φορές το παρακάνει αλλά χωρίς να ξεπερνάει τα όρια. Απεχθάνεται την εξουσία αλλά είναι όργανο της τάξης. Με άλλα λόγια, ζει μες στις αντιθέσεις», για να προσθέσει ότι «τα χαρακτηριστικά της ενήλικης ζωής του θα τα βρείτε όλα, μαζί με τον παροξυσμό της νεανικής ηλικίας. Επαναστατεί με τους ανώτερούς του, γιατί μισεί την αλαζονεία τους, αλλά με τους κατώτερούς του δεν συμπεριφέρεται καλύτερα. Ως αστυνόμος παίρνει άριστα αλλά ως άνθρωπος μετά βίας πιάνει τη βάση».

Η μουσική της σειράς

Τα μουσικά κομμάτια που συνοδεύουν τους τίτλους αρχής και τέλους είναι Curri, curri και Vuci mia cantannu αντίστοιχα, και τα δυο του Αντρέα Γκουέρα, που τα ερμηνεύει στη Σικελική γλώσσα η Ολίβια Σελλέριο, στιχουργός και ερμηνεύτρια έξι πρωτότυπων τραγουδιών, και αυτά στα Σικελικά, που ακούγονται σε αρκετά επεισόδια της δεύτερης σεζόν.

Τα επεισόδια θα είναι διαθέσιμα έως 9 Δεκεμβρίου

Βασισμένο στα διηγήματα: “Η πρώτη υπόθεση του Μονταλμπάνο” και “Πενήντα ζευγάρια παπούτσια με καρφιά” (Ένας μήνας με τον Mονταλμπάνο)

Γυρίστηκε στο ορεινό χωριό Σπερλίγκα, που μετονομάστηκε σε Μασκαλίπα για τους σκοπούς της σειράς.

Φθινόπωρο του 1990. Ο Σάλβο Μονταλμπάνο είναι υπαστυνόμος στο ορεινό χωριό Μασκαλίπα, και τα έχει φτιάξει με τη Μέρι, δασκάλα που εργάζεται στην Κατάνια και πάει στη Μασκαλίπα κάθε Σαββατοκύριακο. Ο Σάλβο την αγαπάει πολύ αλλά δυσφορεί όταν το κορίτσι αναφέρει το γάμο ή τη συμβίωση. Μετά την προαγωγή του, μετακομίζει στο τμήμα της Βιγκάτα, της πόλης όπου ζει ο πατέρας του, με τον οποίο δεν έχει πολύ καλές σχέσεις. Στο τμήμα ο αστυνόμος πλέον Μονταλμπάνο γνωρίζει τον επιθεωρητή Κάρμινε Φάτσιο και τυς υπόλοιπους συνεργάτες του. Ο Κάρμινε θα το βοηθήσει να εξοικειωθεί με το καινούριο περιβάλλον. Από κοντά είναι κι ο νέος Αγκατίνο Καταρέλα.

Η πρώτη έρευνα του νεαρού Μνταλμπάνο αφορά τη δολοφονία του Κάζιο Αλέτο, που είχε απασχολήσει ξανά στο παρελθόν τις Αρχές για ζωοκλοπή. Για τη δολοφονία κατηγορείται ένας τσοπάνος της περιοχής, ο Τάνο Μπορούζο, ο Μονταλμπάνο όμως τον θεωρεί αθώο. Εν τω μεταξύ λύνει την υπόθεση της Βιόλα Μόνακο πριν εκδικηθεί τον άνθρωπο που την είχε βιάσει στο παρελθόν. Ο Σάλβο τη σταματάει και ανακαλύπτει τον δράστη της πρώτης δολοφονίας.

Βασισμένο στα διηγήματα: “Πρωτοχρονιά” (Ένας μήνας με τον Μονταλμπάνο) και “Καλύτερα το σκούρο χρώμα” (Ο φόβος του Μονταλμπάνο)

Τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς του 1991 στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Μονταλμπάνο δολοφονείται ένας άνθρωπος. Ο αστυνόμος όμως έχει μπελάδες με τον πατέρα του γιατί ξέχασε να του πει χρόνια πολλά. Εν τω μεταξύ γνωρίζει τον Πασκουάνο, τον δικαστικό γιατρό με τον οποίο δεν τα καταφέρνει να γίνουν φίλοι. Καθώς ερευνά την υπόθεση της δολοφονίας, ο Μονταλμπάνο έρχεται σε επαφή με τον Πασκουάλε Τσιριντσό, μικροαπατεώνας που πιάστηκε στα πράσα την ώρα που έκλεβε σε σπίτι στην παραλία της Μαρινέλα, όπου ο αστυνόμος έχει όνειρο να εγκατασταθεί. Το σπίτι δεν κατοικείται και ο Σάλβο το νοικιάζει. Η μητέρα του Τσιριντσό, Αντελίνα, τον βοηθάει με τις δουλειές στο σπίτι. Όταν όμως η Μέρι, η αρραβωνιαστικιά του, του μιλάει για μακροπρόθεσμα σχέδια με αφορμή το καινούριο σπίτι, ο Σάλβο κάνει πίσω αν και την αγαπάει πολύ

Βασισμένο στα διηγήματα: “Επιστροφή στις ρίζες” (Η πρώτη υπόθεση του Μονταλμπάνο) και “Απολύτως άχρηστα κομματάκια σπάγκου” (Τα πορτοκάλια του Μονταλμπάνο)

Για να ξεχάσει τη Μέρι που τον χώρισε, ο Μονταλμπάνο πέφτει με τα μούτρα στη δουλειά. Σύντομα όμως αναστατώνεται από το νέο υπαστυνόμο, τον Μιμί Αουτζέλο, που φέρνει τα άνω κάτω στο τμήμα της Βιγκάτα. Οι σχέσεις του Μονταλμπάνο μαζί του δεν αρχίζουν με τον καλύτερο τρόπο. Για το πανηγύρι του Σαν Καλόριο όλοι είναι στην πλατεία ενώ ο αστυνόμος θα τσιμπήσει κάτι στο γραφείο του. Ξαφνικά τον διακόπτει η είδηση της απαγωγής της Λάυρα Μπέλλι, ενός κοριτσιού που εξαφανίστηκε στο πανηγύρι. Λίγες ώρες αργότερα το κοριτσάκι επιστρέφει στο σπίτι σε κατάσταση σοκ αλλά χωρίς ίχνη βίας επάνω της. Ο αστυνόμος αναθέτει την υπόθεση στον Αουτζέλο για να δοκιμάσει τις ικανότητές του και να καταλάβει αν μπορεί να τον εμπιστεύεται. Κατά τη διάρκεια της έρευνας γνωρίζουν τη νέα αρχιτεκτόνισσα Λίβια Μπουρλάντο, από τη Τζένοβα, φιλικό πρόσωπο της οικογένειας Μπέλλι που βρίσκεται διακοπές στη Σικελία. Η Λίβια αγαπάει πολύ τη μικρή Λάυρα και γοητεύεται από τον αστυνόμο. Την πρωτοβουλία όμως θα πάρει ο «γυναικάς» Μιμί, ο οποίος όμως, όταν αντιλαμβάνεται το ενδιαφέρον της Λίβια για τον Σάλβο, αποφασίζει να κάνει ένα βήμα πίσω.

Βασισμένο στα διηγήματα: “Θανάσιμα τραυματισμένος” (Ο φόβος του Μονταλμπάνο) και “Λαϊκό δημοψήφισμα” (Τα πορτοκάλια του Μονταλμπάνο)

Ο Σάλβο και η Λίβια τα έφτιαξαν και όλα πάνε μέλι-γάλα, τόσο που ο νεαρός υπαστυνόμος φαίνεται πιο χαλαρός, όπως και η οικογένειά του. Όλα κυλάνε ομαλά με εξαίρεση την κατάσταση της υγείας του Φάτσιο, που υπέστη καρδιακό και αναγκάστηκε να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα. Ένα πρωί στους δρόμους της Βιγκάτα κάνουν την εμφάνισή τους αφίσες όπου προσκαλούνται οι κάτοικοι να πάρουν μέρος σε «λαϊκό δημοψήφισμα» και να απαντήσουν στο ερώτημα: «Η κυρία Μπριγκούτσο είναι μια τσ…; ». Ο κύριος Μπριγκούτσο από τη ντροπή του κάνει σκηνή στο δημαρχείο και ύστερα πυροβολεί τον γείτονά του Κάρλο Μανιφό, που η γυναίκα του τον κατηγορεί ότι προσπάθησε να τη βιάσει. Ταυτόχρονα ο αστυνόμος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη λεπτή υπόθεση της δολοφονίας του Τζερλάντο Κάσο. Ο φαινομενικά αφελής γεροντάκος Κάσο στην πραγματικότητα είναι ένας από τους χειρότερους τοκογλύφους στην περιοχή, και η υπόθεση περιπλέκεται και τα ασυνάρτητα λόγια της Γκράτσια, της εγγονής του θύματος.

Η έρευνα προχωράει μετ’ εμποδίων μέχρι την ανακάλυψη του νεκρού Ντιντό, αγαθού πωλητή σε σουπερμάρκετ που όλοι τον αγαπούσαν. Ο αστυνόμος θα πρέπει να ελίσσεται στο λαβύρινθο της υπόθεσης και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον πατέρα του, ο οποίος εμφανίζεται ξαφνικά στο σπίτι του γιού του και προσπαθεί να συμμαχήσει με τη Λίβια για να συμφιλιωθεί με τον Σάλβο. Ο Σάλβο όμως δεν θέλει ούτε να τον βλέπει και στο τέλος εξηγεί στην αγαπημένη του Λίβια για ποιο λόγο δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τον γονιό.

Βασισμένο στα διηγήματα: “Το τρίτο μυστικό” (Ο φόβος του Μονταλμπάνο) και “Η μετάφραση του Μαντζόνι” (Τα πορτοκάλια του Μονταλμπάνο)

Ο Μονταλμπάνο έχει πλέον εγκλιματιστεί στη Βιγκάτα και στο τμήμα της, και έχει αναπτύξει όλα τα χούγια του. Παρ’ όλα αυτά όμως βλέπει εφιάλτες όπου βλέπει το θάνατο των αγαπημένων του ανθρώπων και υποφέρει πολύ. Επιτέλους όμως καταφέρνει να διοριστεί ο Τζουζέπε Φάτσιο, γιος του Κάρμινε, στο τμήμα του. Ο Τζουζέπε μόλις πήρε το δίπλωμα της αστυνομικής ακαδημίας αλλά εξαιτίας του ανώριμου ακόμα χαρακτήρα του στην αρχή συμπεριφέρεται παρορμητικά και επιθετικά με τον αστυνόμο. Την ώρα που ερευνά την υπόθεση της εξαφάνισης των αναγγελιών γάμων από τον πίνακα ανακοινώσεων του δημαρχείου, ο Μονταλμπάνο λαμβάνει μια ανώνυμη επιστολή όπου προαναγγέλλεται εργατικό ατύχημα στο εργοτάξιο. Σύντομα οι «λευκοί θάνατοι» πολλαπλασιάζονται αλλά φαίνεται να συνδέονται με κάποιο τρόπο μεταξύ τους. Για να λύσει την υπόθεση ο Μονταλμπάνο αναγκάζεται να συνεργαστεί με τη χωροφυλακή και πιο συγκεκριμένα με τον δεκανέα Βερούζο. Κατά τη διάρκεια της έρευνας η νεαρή Κατερίνα Κόρσο, κόρη επιχειρηματία, κατατοπίζει τον Μονταλμπάνο και τον βοηθάει να βγάλει άκρη. Όσο για τον αστυνόμο, επειδή κανένας από τους συνεργάτες του δεν είναι διάθεσιμος, σε αυτή την υπόθεση βασίζεται αποκλειστικά στην βοήθεια του Καταρέλα, που θα του εμπιστευτεί τρία μυστικά αλλά και τους εφιάλτες του.

Βασισμένο στα διηγήματα: “Επτά Δευτέρες” (Η πρώτη υπόθεση του Μονταλμπάνο) και “Δίκπο κίνητρο ” (Ένας μήνας με τον Μονταλμπάνο)

Οι πρώτοι μήνες της σχέσης του με τη Λίβια άλλαξαν την ψυχή του Μονταλμπάνο. Ο αστυνόμος χάρη στην αγάπη για τη σύντροφό του προσπαθεί να συμπεριφέρεται καλύτερα με τους συνανθρώπους του. Η Λίβια τον πείθει να μιλήσει με τον πατέρα του και να φτιάξει τη σχέση μαζί του. Όμως μπροστά του ο Σάλβο δεν μπορεί να κάνει την υπέρβαση και δεν κρύβει τη δυσφορία του. Η Λίβια όμως δεν κάνει πίσω και του προτείνει να πάνε μια εβδομάδα διακοπές μαζί στην Προβηγκία. Λίγες μέρες πριν από την αναχώρηση, δυο συμβάντα αναστατώνουν τη Βιγκάτα: η δολοφονία του Ατίλιο Γκαμπαρντέλα, που φαίνεται σαν πατροκτονία, και η σφαγή μερικών ζώων τις πρώτες ώρες της Δευτέρας. Ως εκ τούτου ο αστυνόμος προτείνει στη Λίβια να αναστείλουν το ταξίδι τους, η Λίβια όμως δεν συμφωνεί και αναχωρεί μόνη της με άλλη παρέα. Ο αστυνόμος αφοσιώνεται ολοκληρωτικά στις έρευνες και ανακαλύπτει μια πρωτόγνωρη υπόθεση θρησκευτικού φανατισμού. Η σφαγή των ζώων, που επαναλήφθηκε πάντα με τον ίδιο τρόπο επί έξι Δευτέρες στη σειρά, κρύβει το μήνυμα «Να ο Θεός». Ο αστυνόμος ζητάει βοήθεια από τον Αλτσίντε Μαραβεντάνο, μελετητή αρχαίων θρησκειών, και λύνει την υπόθεση πριν ξεφύγει από τον έλεγχο. Ο Σάλβο, με τη βοήθεια του Καταρέλα, προσπαθεί να βρει την ταυτότητα του ανώνυμου συνοδού της Λίβια και μεταβαίνει στο Μποκαντάσε για να την αντιμετωπίσει.

Τηλεοπτική σειρά που μεταδόθηκε στο κανάλι της RAI-1 το Μάρτιο του 2012.
Σενάριο: Αντρέα Καμιλέρι
Σκηνοθεσία: Τζανλούκα Μαρία Ταβαρέλι
Ηθοποιοί: Μικέλε Ριοντίνο, Αλέσιο Βασάλο, Σάρα Φέλμπερμπομ, Αντρέα Τιντόνα

Σε πρωτότυπη γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους

Gallery