Όταν ο Μορικόνε έβαλε την Εβραϊκή άρπα στα γουέστερν και γνώρισε τον Τορνατόρε.
Περισσότερα

Η μέρα που ο Μορικόνε είπε ότι δεν θα γράψει ξανά μουσική για τον κινηματογράφο με μια εξαίρεση: «Tον Τορνατόρε»

Ένα χρόνο πριν το θάνατό του, ο Δάσκαλος δήλωσε ότι προτίθεται να κάνει μόνο αυτό που άλλωστε ήδη (και ανέκαθεν) έκανε, «απόλυτη μουσική»

Πριν ένα χρόνο, «με μεγάλη συγκίνηση» παρ’ όλες τις επιτυχίες του, ο δάσκαλος Ένιο Μορικόνε, που έφυγε από τη ζωή στις 6 Ιουλίου, έλαβε από τον Σύλλογο Cultura Italiae το βραβείο Presidio Culturale Italiano. Η σημαντική αυτή διάκριση ήταν μόνο η τελευταία μιας μακράς σειράς βραβείων με τα οποία τιμήθηκε για την καλλιτεχνική του προσφορά. Στο υποβλητικό σκηνικό του Κολοσσαίου («Είμαι Ρωμαίος, για μένα το Κολοσσαίο παραμένει κάτι το απαράμιλλο», είπε χαρακτηριστικά), ο Μορικόνε δήλωσε ότι δεν ήθελε να γράψει ξανά μουσική για τον κινηματογράφο.

«Στο μέλλον δεν θα ξαναγράψω μουσική για το σινεμά», είπε για να προσθέσει αμέσως μετά: «Μοναδική εξαίρεση ο Τορνατόρε». Η συνεργασία του σκηνοθέτη με τον Μορικόνε υπήρξε από τις σπουδαιότερες της καλλιτεχνικής του πορείας, με τις τεράστιες επιτυχίες της που έμειναν ανεξίτηλες στον Ιταλικό και παγκόσμιο πολιτισμό, με έργα όπως Σινεμά ο Παράδεισος, Baarìa, Είναι όλοι τους καλά, Ο θρύλος του 1900.

Ο Τορνατόρε εξάλλου το 2018 κυκλοφόρησε το βιβλίο-συνέντευξη αφιερωμένο στον Δάσκαλο με τίτλο Ennio – The Maestro (Εκδόσεις HarperCollins), που αποτέλεσε τη βάση για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ για τη ζωή του μεγάλου συνθέτη με την έκτακτη συμμετοχή διεθνών προσωπικοτήτων όπως οι Κουέντιν Ταραντίνο (σκηνοθέτης που με τη σειρά του συνεργάστηκε με το Μορικόνε), Μπρους Σπρίνγκστιν και Κλιντ Ίστγουντ.

Για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση ο Μορικόνε έγραψε πάνω από 500 κομμάτια. «Δεν γράφω πια μουσική για τον κινηματογράφο», δήλωσε τότε. «Έγραψα μια θεία λειτουργία και μια συναυλία με δυο πιάνα και έγχορδα. Εργάζομαι πάνω σε αυτό που πάντα έκανα και θα συνεχίσω να κάνω: αυτό που εγώ αποκαλώ απόλυτη μουσική».

[Πηγή: https://www.open.online]

Ταινίες

από 16 ως 29/10/2020
από 30/10 ως 12/11/2020
από 13 ως 26/11/2020