Γεύμα με τον Καμιλέρι

Συνταγές

Ζυμαρικά αλά Νόρμα
Μακαρόνια με σάλτσα κοραλίνα
Γαύρος με κρέμα από κρεμμύδι
Ζυμαρικά ’νκασάτα α μισινίζι
Κανόλι
Μπαρμπούνια με σαλτσούλα
Αρνί κοκκινιστό
Καπονάτα
Οι συνταγές και τα βίντεο θα είναι διαθέσιμα για όλη την διάρκεια της εκδήλωσης, πατώντας στην σχετική εικόνα.

Ο Καμιλέρι πρεσβευτής της Σικελικής Κουζίνας

Για την αξία του Αντρέα Καμιλέρι ως πεζογράφου, θεατρικού συγγραφέα και σεναριογράφου καλύτερα να μιλήσουν άλλοι. Προσωπικά προτιμώ να τον θυμάμαι στο ρόλο του αληθινού πρεσβευτή της Σικελικής κουζίνας σε όλο τον κόσμο χάρη στον επιθεωρητή Μονταλμπάνο.

Τα μυθιστορήματά του, γεμάτα συνταγές και λιχουδιές, από τους ρυζοκεφτέδες, δηλαδή τα αραντσίνι, μέχρι το φρέσκο ψάρι, ήταν μια συνεχής πρόσκληση προς τον ουρανίσκο. Η αλήθεια είναι ότι προσωπικά μου άρεσε και η τηλεοπτική εκδοχή του Μονταλμπάνο, με τα τραπέζια του επιθεωρητή που τα θεωρούσε απαραίτητα για να δώσει άλλη διάσταση στις έρευνές του. Μόνος του ή με την παρέα του, δεν είχε απαραίτητα ανάγκη από συνδαιτυμόνες αν το φαγητό ήταν σπουδαίο και καλό.

Ο Καμιλέρι κατόρθωσε να μεταδώσει το πολιτισμικό μέρος της κουζίνας, που δεν περιορίζεται στη σκέτη περιγραφή των πιάτων για να αγκαλιάσει τα κοινωνικά συμφραζόμενα. Με αυτή την έννοια, είναι πολύ πιο ακριβής και επιμελής από τον Μονταλμπάν και τον Πέπε Καρβάλιο, με τις πολύ περίπλοκες συνταγές του που είναι κατάλληλες μόνο για έκτακτα περιστατικά.

Η ανάγνωση των βιβλίων του Καμιλέρι μας υπενθυμίζει ότι καμιά πράξη της καθημερινότητας δεν είναι ασήμαντη ούτε άχρηστη, και το καθετί πρέπει να πλαισιώνεται σωστά για να μην πάει χαμένο. Ο Μονταλμπάνο όταν τρώει, προβληματίζεται πάνω στο φαγητό που καταναλώνει, δεν δείχνει αδιαφορία, σταματάει να μιλάει αν είναι κάποιος μαζί του και του δείχνει την αξία του φαγητού που έχει μπροστά. 

Αν δεν κάνω λάθος παρατηρήθηκε άνοδο στις πωλήσεις τοπικών προϊόντων της Σικελίας χάρη στα βιβλία του Καμιλέρι, οι συνταγές πέταξαν από το νησί και ταξίδεψαν σε όλη την Ιταλία. Μόνο και μόνο για αυτό, πιστεύω, πρέπει να του είμαστε ευγνώμονες.

Λεονάρντο Ρομανέλι
https://www.leonardoromanelli.it/

Ο σεφ Μάρκο Σέρρα διερμηνεύει τις συνταγές του Μονταλμπάνο

Η βιογραφία και η φιλοσοφία του 

Ο Μάρκο Σέρρα, Ιταλός σεφ με καταγωγή από τη Σαρδηνία, κάνει τα πρώτα του βήματα στη μαγειρική στα 14 του χρόνια, σε ζαχαροπλαστείο . Ταυτόχρονα το πρωί παρακολουθεί το λύκειο τουριστικών επαγγελμάτων και το βράδυ εργάζεται σε διάφορα εστιατόρια. Το καλοκαίρι αντί να πάει διακοπές, εργάζεται σε ξενοδοχείο ως βοηθός μάγειρας και μέσα σε 3 χρόνια γίνεται αρχιμάγειρας. Έπειτα εργάζεται σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Φλωρεντίας και στα 22 του χρόνια ανοίγει το πρώτο του εστιατόριο στην Περούτζια, όπου λίγο μετά ανοίγει άλλα δυο. 13 χρόνια αργότερα μετακομίζει στο Ζάγκρεμπ όπου γίνεται σύμβουλος σε διάφορα εστιατόρια, αρχίζει μια συνεργασία με την Ιταλική Πρεσβεία και παίρνει μέρος σε διάφορες εκπομπές μαγειρικής στην Κροατική τηλεόραση. Περίπου τέσσερα χρόνια αργότερα, στη Βιέννη, εγκαινιάζει ένα παντοπωλείο και ένα εστιατόριο, και στο ίδιο διάστημα ασχολείται με υπηρεσίες κέτερινγκ για 23 διαφορετικές Πρεσβείες. Στη Βιέννη μένει 14 ολόκληρα χρόνια και από τον Ιανουάριο του 2020 ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Η φιλοσοφία του είναι απλή και βασίζεται στα φρέσκα προϊόντα εποχής, στο αρμονικό «πάντρεμα» διαφορετικών υλικών, στο σεβασμό στην αρχική γεύση της πρώτης ύλης και στη χρήση στις συνταγές του 5/6 υλικών το πολύ.