Το αφιέρωμα στις κορυφαίες στιγμές του Ιταλικού ντιζάιν περιλαμβάνει ένα πρώτο τομέα με το Italian Design Day 2020 καθώς και τέσσερα ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με το Milano Design Film Festival.

Italian Design Day 2020

Σχεδιάζοντας το μέλλον. Ανάπτυξη, καινοτομία, βιωσιμότητα, ομορφιά.
Στο πλαίσιο της Ημέρας Ιταλικού Ντιζάιν 2020, που διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, επιμέλεια της κ. Annie Markitanis, διευθύντρια του Milano Design Film Festival Greece – Athens.
Σε συνέχεια των νέων μέτρων, η βραδιά που είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, θα μεταφερθεί ψηφιακά.

06/11/2020

από 19:00 έως 22:00

Επτά δισεκατομμύρια

06/11/2020

από 19:00 έως 22:00

Η δύναμη του αρχείου

06/11/2020

από 20:00 έως 09/12/2020

Earth Stations

Το σχήμα των ιδεών: η Ιταλία του ντιζάιν.

Όταν σκεφτόμαστε το Ιταλικό ντιζάιν ο νους εστιάζει αμέσως αντικείμενα, έπιπλα, φώτα, αξεσουάρ με αδρές γραμμές, πρωτότυπα και υπέρκομψα.
Το ντιζάιν όμως είναι πολλά περισσότερα. Είναι η συνήθεια να δίνουμε μορφή στην επίλυση των προβλημάτων, είναι η ασταμάτητη αναζήτηση νέων υλικών, είναι η αξιοποίηση της πιο προηγμένης τεχνολογίας στην υπηρεσία του ανθρώπου, είναι ο πειραματισμός που οδηγεί τον καθένα από μας σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Είναι γραμμή και σχέδιο, χειρονομίες και ποίηση, αρμονία και εκκεντρικότητα. Στο πλαίσιο του αφιερώματος στα διαφορετικά πεδία της Ιταλικής δημιουργίας, το Milano Design Film Festival παρουσιάζει μια επιλογή από ντοκιμαντέρ με αντικείμενο το βιομηχανικό σχέδιο «Made in Italy». 

Και οι τέσσερις ταινίες του αφιερώματος αφηγούνται ιστορίες από τη ζωή πραγματικών Δασκάλων του βιομηχανικού σχεδίου. Πρωταγωνιστής της ταινίας Tobia Scarpa. L’anima segreta delle Cose («Τομπία Σκάρπα. Η κρυφή ψυχή των πραγμάτων») είναι ο βενετός αρχιτέκτονας ο οποίος ανατρέχει σε διάφορες στιγμές της δημιουργικής του ζωής με βάθος και ευαισθησία.
Η ταινία La Cupola («Ο Θόλος») παρουσιάζει την φουτουριστική αρχιτεκτονική του Ντάντε Μπίνι, ο οποίος αξιοποίησε μια καινοτόμο τεχνολογία για την πρωτοποριακή εξοχική κατοικία του Μικελάντζελο Αντονιόνι και της Μόνικα Βίτι στη Σαρδηνία.
Θα μάθουμε επίσης την ιστορία της Μανταλένα ντε Πάντοβα, της κυρίας του Ιταλικού ντιζάιν που στα τέλη της δεκαετίας του ’50 εισήγαγε το Σκανδιναβικό ντιζάιν και έκανε γνωστούς στους Ιταλούς τους Αμερικάνους δασκάλους Charles και Ray Eames, Alexandre Girard και George Nelson. Οι βιτρίνες του καταστήματός της στο Μιλάνο, στην Λεωφόρο Βενέτσια, συχνά δια χειρός του Ακίλε Καστιλιόνι, θεωρήθηκαν από τις ομορφότερες στον κόσμο.
Το Ιταλικό ταμπεραμέντο είναι διάχυτο και στο ντοκιμαντέρ Driving Dreams, αφιερωμένο στο Ιταλικό αυτοκίνητο και στα εργοστάσια του Τορίνο που τα οχήματά τους έγιναν αντικείμενο του πόθους σε όλον τον κόσμο χάρη στην κομψή και γεμάτη χάρη σιλουέτα τους.

από 12/10/2020
Driving Dreams
από 26/10/2020
La cupola
από 09/11/2020
Maddalena
από 23/11/2020
Tobia Scarpa
Τα βίντεο (σε πρωτότυπη γλώσσα με ελληνικούς υποτίτλους) είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα προβολής έως 09/12/2020