Με αφορμή το χειμερινό ηλιοστάσιο, την μικρότερη μέρα του χρόνου (21 Δεκεμβρίου για τον Βόρειο Ημισφαίριο), γιορτάζεται στην Ιταλία και σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Μέρα αφιερωμένη στις ταινίες μικρού μήκους. Το Εθνικό Κέντρο Ταινιών Μικρού Μήκους, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας, στο πλαίσιο του Χριστουγεννιάτικου Αφιερώματος, παρουσιάζει και φέτος, αυτές τις μέρες, μια επιλογή από τις πιο πρόσφατες ταινίες μικρού μήκους Ιταλικής παραγωγής. 

Νεράιδες, του Λορέντσο Παλότα – 2021, 13’ 

Σε τσιμεντένια προκατ κτήρια και άδεια δωμάτια τέσσερα κορίτσια σπάνε τη σιωπή. Μια συνάντηση σε ένα έρημο πλάτωμα και ένα τελευταίο βίντεο πριν να ταξιδέψουν στην αναζήτηση της υλικής και ψυχολογικής ελευθερίας.

από 17.12 έως 26.12
Online

Το παιχνίδι, του Αλεσάντρο Άμπερ – 2020, 12’ 

Ένας άνδρας και ένα κοριτσάκι κάθονται στην κουζίνα. Δεν ξέρουμε ποιοί είναι ούτε γιατί βρίσκονται εκεί. Ο αναλάφρος τόνος της συζήτησης μετατρέπεται σιγά σιγά σε κάτι τραγικά διαφορετικό, όταν το κοριτσάκι αφού του προτείνει να παίξουν μαζί ένα περίεργο “παιχνίδι της ευτυχίας”, θα φτάσει σε μια σοκαριστική αποκάλυψη. 

από 17.12 έως 26.12
Online

Δούλοι ποδηλάτων, του Μικέλε Γκρανάτα – 2020, 15’ 

Ο Μπρούνο είναι μεσήλικας και αναζητάει απεγνωσμένα δουλειά όντας άνεργος. Ο ίδιος και η οικογένειά του βιοπορίζονται με μεγάλη δυσκολία και κάποια στιγμή θα γίνει διανομέας φαγητού κατ’ οίκον. Αγοράζει ποδήλατο χάρη στο τελευταίο κόσμημα της γυναίκας του, σύντομα όμως θα καταλάβει ότι δεν θα βρεθεί κανένας να τον βοηθήσει και ότι ο πόλεμος μεταξύ των φτωχών είναι η μόνη πραγματικότητα που του ανήκει. 

από 17.12 έως 26.12
Online

Ζενγκ, του Τζάκομο Σεμπαστιάνι – 2020, 24’ 

Ο Ζενγκ είναι ένας μοναχικός νεαρός από την Κίνα που εργάζεται στην Ιταλία από παιδί. Αν και κατάφερε να φύγει από το εργοστάσιο και έφτιαξε την ζωή του, νιώθει μέσα του ότι κάτι του λείπει. Διχασμένος μεταξύ της αυστηρής δουλειάς του και την επιθυμίας του να έρθει σε επαφή με τους συνομηλίκους του, ο Ζενγκ θα κληθεί να κάνει μια δύσκολη επιλογή.

από 17.12 έως 26.12
Online

Η αγέλη, του Αντόνιο Κορσίνι – 2020, 13’ 

Ο Γουίλιαμ είναι έφηβος, κατάγεται από μεγαλοαστική οικογένεια και έχει πολλά προβλήματα. Για να περνάει η ώρα του διοργανώνει αγώνες σκυλιών μαζί με κάτι αλήτες που ο ίδιος αποκαλεί φίλους του. Όλα όμως θα αλλάξουν όταν θα φανερώσει την πραγματική του καταγωγή στο κορίτσι που αγαπάει.

από 17.12 έως 26.12
Online