Παραγωγή: Stefilm, Ma.Ja De, 2018 – 24’

Σκηνοθεσία: Κλίο Σοτσάνι, Κλαόυντια Παλάτσι

Σενάριο: Κλίο Σοτσάνι, Κλαόυντια Παλάτσι

Με Ελληνικούς υπότιτλους

Η τροφή σε όλο τον κόσμο είναι μια πανδαισία χρωμάτων, γεύσεων, σχημάτων και αρωμάτων. Η ποιότητα είναι συνάρτηση της τεχνογνωσίας, της τεχνικής και του ταλέντου των ανθρώπων που την παράγουν. Πώς αλλάζει ένα προϊόν μέχρι να γίνει ένα εκλεκτό έδεσμα στα χέρια παραγωγών που ζουν πολύ μακριά ο ένας από τον άλλο; Σε αυτό το ντοκιμαντέρ της σειράς Food Makers – Go Global, δυο «παρασκευαστές φαγητού», ο πρώτος στην Ευρώπη και ο δεύτερος στην Ασία, θα ζήσουν μαζί για μια εβδομάδα και θα μοιραστούν εμπειρίες και μυστικά της δουλειάς τους. Δυο κόσμοι θα συναντηθούν, δυο διαφορετικοί άνθρωποι, ο καθένας με τον τρόπο παραγωγής του, την ιδιωτική ζωή του, τον τρόπο εργασίας του και τα χαρακτηριστικά της κάθε αγοράς. Δυο διαφορετικές ζωές, δυο διαφορετικοί πολιτισμοί θα συναντηθούν, αμφότεροι όμως αναζητούν μια καινούρια ισορροπία μεταξύ νέων τεχνολογιών και αρχαίων παραγωγικών τρόπων. Αν και μιλούν διαφορετικές γλώσσες, τους ενώνει το ίδιο πάθος για το ποιητικό φαγητό με βαθιές ρίζες στον πολιτισμό και στο φυσικό περιβάλλον του καθενός, πολύ διαφορετικό από τον τυποποιημένο και απρόσωπο κόσμο της βιομηχανίας τροφίμων. Μέσα από τη ματιά δυο ανθρώπων που διαφυλάσσουν την διατροφική παράδοση των χωρών καταγωγής τους θα γνωρίσουμε μια καινούρια συνείδηση με στόχο την παραγωγή ποιοτικού και βιώσιμου φαγητού σε παγκόσμια κλίμακα. Το ντοκιμαντέρ ξεναγεί τον θεατή στο παρασκήνιο της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων και αποκαλύπτει την ουσία των εδεσμάτων των δυο παρασκευαστών τονίζοντας τη σημασία της διαφύλαξης της παγκόσμιας κληρονομιάς που αποτελείται από τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής τροφίμων.

Ένας κόσμος από ζυμαρικά

Τα κινέζικα noodles είναι επί το πλείσον λευκά και παράγονται με μαλακό σιτάρι, όμως ο Yao Hongying παράγει πράσινα βιολογικά noodles με εκχύλισμα της ορχιδέας Dendrobium, στη φάρμα του στη Νότια Κίνα. Θα διανύσει 9200 χιλιόμετρα για να συναντήσει τον Αμέντέο Γκράπι, παραγωγό ζυμαρικών στην Τοσκάνη. Στο εργαστήριο του Αμεντέο στο χωριό Πιέντσα θα μάθει να χρησιμοποιεί το σκληρό σιτάρι και να πλάθει διαφορετικά είδη ζυμαρικών. Μαζί θα δημιουργήσουν ταλιολίνι με dendrobium, κάτι μοναδικό και αυθεντικό. Από την άλλη η παραγωγή ζυμαρικών με το εκχύλισμα της ορχιδέας θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία για τον Αμεντέο με αποκόρυφωμα την παρουσία των γονιών του Αμεντέο που θα δοκιμάσουν το καινούριο προϊόν.

από 22.11 έως 19.12
Online