Παραγωγή: Stefilm, Ma.Ja De, 2018 – 24’
Σκηνοθεσία: Κλίο Σοτσάνι, Κλαόυντια Παλάτσι
Σενάριο: Κλίο Σοτσάνι, Κλαόυντια Παλάτσι
Με Ελληνικούς υπότιτλους
Η τροφή σε όλο τον κόσμο είναι μια πανδαισία χρωμάτων, γεύσεων, σχημάτων και αρωμάτων. Η ποιότητα είναι συνάρτηση της τεχνογνωσίας, της τεχνικής και του ταλέντου των ανθρώπων που την παράγουν. Πώς αλλάζει ένα προϊόν μέχρι να γίνει ένα εκλεκτό έδεσμα στα χέρια παραγωγών που ζουν πολύ μακριά ο ένας από τον άλλο; Σε αυτό το ντοκιμαντέρ της σειράς Food Makers – Go Global, δυο «παρασκευαστές φαγητού», ο πρώτος στην Ευρώπη και ο δεύτερος στην Ασία, θα ζήσουν μαζί για μια εβδομάδα και θα μοιραστούν εμπειρίες και μυστικά της δουλειάς τους. Δυο κόσμοι θα συναντηθούν, δυο διαφορετικοί άνθρωποι, ο καθένας με τον τρόπο παραγωγής του, την ιδιωτική ζωή του, τον τρόπο εργασίας του και τα χαρακτηριστικά της κάθε αγοράς. Δυο διαφορετικές ζωές, δυο διαφορετικοί πολιτισμοί θα συναντηθούν, αμφότεροι όμως αναζητούν μια καινούρια ισορροπία μεταξύ νέων τεχνολογιών και αρχαίων παραγωγικών τρόπων. Αν και μιλούν διαφορετικές γλώσσες, τους ενώνει το ίδιο πάθος για το ποιητικό φαγητό με βαθιές ρίζες στον πολιτισμό και στο φυσικό περιβάλλον του καθενός, πολύ διαφορετικό από τον τυποποιημένο και απρόσωπο κόσμο της βιομηχανίας τροφίμων. Μέσα από τη ματιά δυο ανθρώπων που διαφυλάσσουν την διατροφική παράδοση των χωρών καταγωγής τους θα γνωρίσουμε μια καινούρια συνείδηση με στόχο την παραγωγή ποιοτικού και βιώσιμου φαγητού σε παγκόσμια κλίμακα. Το ντοκιμαντέρ ξεναγεί τον θεατή στο παρασκήνιο της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων και αποκαλύπτει την ουσία των εδεσμάτων των δυο παρασκευαστών τονίζοντας τη σημασία της διαφύλαξης της παγκόσμιας κληρονομιάς που αποτελείται από τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής τροφίμων.
Όταν η μποτάργκα συνάντησε το καρασούμι
Στην Ιταλία τη λένε μποτάργκα, στην Ιαπωνία καρασούμι, στην Ελλάδα ταραμά. Στην Ιταλία την μποτάργκα την τρίβουμε στα μακαρόνια, με γαρίδες και ντομάτα. Στην Ιαπωνία την κόβουν σε λεπτές φέτες και συνοδεύει το σακέ. Στην Ελλάδα ο Πέτρος παράγει ταραμά και συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση. Θα διανύσει 9.800 χλμ για να δει με ποιο τρόπο ο Τακάνο επεξεργάζεται το ψάρι στην Ιαπωνία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οι δυο παραγωγοί θα μοιραστούν τα μυστικά της τεχνικής τους και θα γνωρίσουν βαθιά ο ένας τον κόσμο του άλλου.