Στην ταινία μικρού μήκους Μήδεια, η δημιουργία ενός γλυπτού εξηγούνται τα στάδια που απαιτούνται για τη δημιουργία του γλυπτού σε φυσικό μέγεθος Μήδειας.

Η Μήδεια είναι σημαντική και αμφιλεγόμενη φυσιογνωμία της Ελληνικής μυθολογίας, ταυτόχρονα θύμα του πάθους της και των προκαταλήψεων των άλλων, που την θεωρούσαν μάγισσα και ξένη. Τρελά ερωτευμένη με τον Ιάσονα, εξαιτίας του πρόδωσε την οικογένειά της και διέπραξε φρικτά εγκλήματα. Όταν ο Ιάσονας παράτησε εκείνη και τα παιδιά τους για να γίνει βασιλιάς της Κορίνθου, η Μήδεια αποφάσισε να εκδικηθεί και να σπάσει κάθε δεσμό που την συνέδεε με τον σύζυγό της σκοτώνοντας τα παιδιά τους, το χειρότερο έγκλημα για μια μητέρα. Με τη δολοφονία αυτή, κατά κάποιο τρόπο είναι σαν να αυτοκτονεί σκίζοντας την κοιλιά που γέννησε τα παιδιά της. Έχει άγριο βλέμμα, γεμάτο θυμού και τρέλας, και μαζί με την κοιλιά της σκίζει τον χώρο γύρο της υπερβαίνοντας το βλέμμα και την αποδοκιμασία των άλλων και σφραγίζοντας το μη αναστρέψιμο της τραγωδίας.

από 17.12 έως 16.01
Online

Η δημιουργία του γλυπτού

Ο Σαλβάτορε Ριτσούτι πριν προχωρήσει με τη δημιουργία κάποιου γλυπτού, σπάνια ετοιμάζει προσχέδια ή μακέτες. Το έργο γεννιέται στο μυαλό του και στην φαντασία του, και από κει αποτυπώνεται απευθείας στο υλικό. Η ταινία παρακολουθεί τα τέσσερα στάδια της δημιουργίας του γλυπτού, με βάση το Εγχειρίδιο γλυπτικής τέχνης που συνέγραψε ο καλλιτέχνης: μορφοποίηση του έργου στον πηλό, πάνω στην οποία εφαρμόζει το γύψινο αρνητικό καλούπι. Έπειτα εφαρμόζεται το θετικό καλούπι και δημιουργείται αντίγραφο με ξύλο από κυπαρίσσι  με χρήση του χειροκίνητου παντογράφου του γλύπτη. 

Υλοποίηση του βίντεο: Αντόνιο Μακαλούζο – VEDIPalermo.