Παραγωγή: Centro Sperimentale di Cinematografia – Sede Sicilia, 2012 – 55’

Σκηνοθεσία: Ντάβιντε Γκαμπίνο

Σενάριο: Ντάβιντε Γκαμπίνο

Μουσική: Τζανλούκα Μπάρτολο

Με Ελληνικούς υπότιτλους

Ο τίτλος της ταινίας αναφέρεται στο παρατσούκλι του παππού του Ρεḯνα, του πρωταγωνιστή, «κουντιοπάτζου», δηλαδή «βαριά πέτρα». Το παρατσούκλι δηλώνει οπωσδήποτε τη μοίρα του πρωταγωνιστή, ο οποίος βιοπορίζεται δουλεύοντας  την πέτρα. Για τον Ρεḯνα όμως οι πέτρες είναι τα οστά της γης στα οποία βρίσκεται γραμμένο το όνομα της οικογένειάς του. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία του Ρεḯνα, της δουλειάς του, αυτό που κάνει, τα ατελή έργα του, η ζωή του είναι εργαστήρι που προβάλλεται στο μέλλον, όπου αρχιτεκτονική και δομή ολοκληρώνουν η μία την άλλη. Δεν λείπουν οι εικόνες βίας, οι οποίες δηλώνουν πόσο η σύγχρονη τέχνη ενίοτε φτάνει να πρέπει να σηκώνει το βάρος αλλότριων και ξένων στοιχείων. Όταν η τέχνη γίνεται ζωή, γίνεται ένα με τον καλλιτέχνη (που θα έλεγε η Μαρίνα Αμπράμοβιτς) και ουσιαστικό κομμάτι της ζωής του αποκτώντας τη δύναμη να μεταμορφώσει τους ανθρώπους, να προκαλεί συγκίνηση, να τρέφει τη σκέψη και να αμφισβητεί τα πάντα.

Βαριά πέτρα

Ο Λορέντσο ζει ελεύθερα με τα ζώα του και στα λιβάδια του υπό το άγρυπνο βλέμμα του πατέρα του, Λίμπερο. Ο Λορέντσο παράγει πολύ καλής ποιότητας τυρί αλλά είναι προικισμένος με ένα σπάνιο ταλέντο: αναδημιουργεί και μεταμορφώνει φυτά και ζώα χαρίζοντάς τους διαφορετικές μορφές. Το χάρισμά του προκαλεί τη δυσφορία του πατέρα του που δεν κατανοεί τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του γιού του. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Λορέντσο Ρεḯνα, τσοπάνου/καλλιτέχνη από τη Σικελία που από τα βοσκοτόπια του φτάνει μέχρι τη γλυπτική και την τέχνη του τοπίου με την κατασκευή του Teatro Andromeda. Σε μια αρχαϊκή διάσταση μεταξύ ουρανού και γης, με γάιδαρα και προβάτα, γιγαντιαίων διαστάσεων γλυπτών και πρωτόγονων ανθρώπων σε μια προσπάθεια να μεταμορφώσει τη φύση και την τέχνη σε κάτι διαφορετικό, κάτι ξένο.

από 03.12 έως 16.01
Online

Ο σκηνοθέτης

Ντάβιντε Γκαμπίνο (Μπούστο Αρσίτσιο, 1985)

Σπούδασε στο Centro Sperimentale di Cinematografia – Sede Sicilia. Δημιούργησε ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές για διάφορα δίκτυα (ARTE, Rai, Sky, TV2000), ιδρύματα (Fondazione Cinema per Roma, Centro fondazione europea) και πολιτιστικούς οργανισμούς. Σκηνοθέτησε τη σειρά Il Bar del Cassarà, μια συμπαραγωγή της Rai Fiction, πρώτη «non-fiction» της δημόσιας Ιταλικής τηλεόρασης. Το πρότζεκτ Still Life, μια Ιταλο-Γερμανικο-Βελγική παραγωγή, έλαβε μέρος στον επίσημο διαγωνισμό του Berlin Documentary Campus. Μαζί με τον Ντάριο Γκουαρνιέρι σκηνθέτησε Alberto Burri, la Vita nell’Arte (2011), δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον διάσημο καλλιτέχνη από τη Σικελία. Η βιογραφική ταινία Pietra Pesante παρουσιάστηκε σε όλον τον κόσμο με σημαντικά βραβεία όπως «Καλύτερο Ιταλικό ντοκιμαντέρ» το 2013 για το New York Film Academy και το New York Italian Institute of Culture 2013.

Θέατρο Ανδρομέδα