Θέατρο Ανδρομέδα

Το έργο

Το θέατρο βρίσκεται σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο χιλίων μέτρων στα Σικάνι Όρη στην περιοχή του Αγκριτζέντο. Μια λωρίδα από πέτρες που τοποθετήθηκαν το 1986 από τον Λορέντσο Ρεΐνα που φυλάσσουν ένα θέατρο με στέγη τον ουρανό και τον αστερισμό της Ανδρομέδας. Η ιστορία του έργου είναι γεμάτη γοητεία όπως αφηγείται ο δημιουργός του: “Ερχόμουν εδώ με τα πρόβατά μου και όταν έφταναν εδώ συνέβαινε κάτι περίεργο, τα πρόβατα σταματούσαν το τρέξιμο και έμεναν ακίνητα, σαν να τα αιχμαλώτιζε το τοπίο. Κατάλαβα τότε ότι αυτό το μέρος έχει μια ιδιαίτερη ενέργεια. Για να δημιουργήσω αυτό το θέατρο έπρεπε μονάχα να κλείσω την ενέργεια στην πέτρα. Εμπνεύστηκα από τις σκόρπιες θέσεις όπου στέκουν τα πρόβατα στα βοσκοτόπια ενώ τη δεκαετία του ’90 οι επιστήμονες έλεγαν ότι ο Γαλαξίας μας είχε συγκρουστεί με τον γαλαξίας της Ανδρομέδας δημιουργώοντας έναν τεράστιο, ωοειδή γαλαξία. Οι θέσεις των θεατών αντικρίζουν τα αστέρια του αστερισμού, κάθε θέση αντιστοιχεί με αστέρι. Στην αρχή ήταν πρόβατα, έπειτα έγινα αστέρια, κάτι που μόνο η ποίηση όταν συναντάει την επιστήμη μπορεί να κάνει”. 

Το θέατρο βρίσκεται μέσα σε ένα μεγάλο πάρκο που εμπνεύστηκε από την τέχνη και από τη φύση. Είναι λάθος να το θεωρούμε ολοκληρωμένο έργο, γιατί στην πραγματικότητα είναι έργο εν εξελίξει, κάθε μέρα ο Ρεΐνα προσθέτει νέες πέτρες, νέα έργα και κατασκευές, που εμπλουτίζουν αυτό το υπαίθριο μουσείο, τον μικρόκοσμο που λέγεται Fattoria dell’Arte Rocca Reina. Η Φάρμα αυτή είναι μουσείο, εργαστήρι, διαδρομή, καθώς στάβλο, αμπελώνας, περιβόλι. Εδώ τίποτα δεν είναι ολοκληρωμένο και όλα είναι γίγνεσθαι.

Εουτζένιο Σκαλιόνε, 2016 – 5′

μουσική: Agricantus (album: “Ethnosphere”)

Ο καλλιτέχνης

Λορέντσο Ρεΐνα  (Σάντο Στέφανο Κουισκίνα, Αγκριτζέντο, 1960) 

Με καταγωγή από οικογένεια βοσκών, από μικρός καλείται να ακολουθήσει την οικοεγενειακή παράδοση, όμως η καλλιτεχνική του κλίση τον ωθεί να ασχολείται την ημέρα με τα πρόβατά του και το βράδυ να επεξεργάζεται την πέτρα. Μετά τη θητεία του στη Νάπολη, ήρθε η στροφή στη ζωή του: αποφάσισε να επαναστατήσει για να ακολουθήσει την καλλιτεχνική του φύση. Με τη  βοήθεια του ποιητή Τσέζαρε Σαρμένο, που έπεισε τον πατέρα του Λορέντσο να κάνει ορατό το πάθος του για την γλυπτική, ο Ρεΐνα επιμελήθηκε μια έκθεση στην βιβλιοθήκη του χωριού. Έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία της έκθεσης, ο Ρεΐνα καταξιώνεται για το ταλέντο του και ο πατέρας του τον αφήνει ελεύθερο να γίνει καλλιτέχνης. Η συμφιλίωση του γιού με τον πατέρα του όμως ήρθε την ημέρα του θανάτου του γονέα, που έκανε ο γιος του να υποσχεθεί να μην χαθούν οι οικογενειακές παραδόσεις. Από εκείνη την ημέρα η εσωτερική σύγκρουση του Ρεΐνα τελειώνει, ο βοσκός και ο γλύπτης συνυπάρχουν γιατί έχεουν ανάγκη ο ένας τον άλλο. Σήμερα ο Ρεΐνα ζει στο χωριό του, εργάζεται μόνος του στα Σικάνι Όρη σε επαφή με τη φύση, όπου δημιούργησε την “Φάρμα της Τέχνης ,εκθεσιακό κέντρο όπου διοργανώνονται πολιτιστικά δρώμενα, και το “Θέατρο Ανδρομέδα”, που το επισκέπτονται χρόνια τώρα χιλιάδες κόσμος. Προσκαλέστηκε στο al Padiglione Italia στην 54° Μπιενάλε της Βενετίας  (2011), Artisti di Sicilia (2014), Expo Arte Italiana (2015), Padiglione Italia στην 16° Esposizione Internazionale di Architettura (2018), Artisti Di Sicilia στο Convitto delle Arti di Noto (2020).

Η συμμετοχή στην Μπιενάλε της Βενετίας

Από τις 26 Μαΐου έως 25 Νοεμβρίου 2018 σχέδια και φωτογραφίες των έργων του Ρεΐνα έγιναν αφήγηση μεταξύ Καλαβρίας και Σικελίας στο πλαίσιο της έκθεσης σε οκτώ διαδρομές Arcipelago Italia με την επιμέλεια του archistar Μάριο Κουτσινέλα για το Περίπτερο της Ιταλίας στη XVI Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας όπου παρουσιάζονται έργα σύγχρονης αρχιτεκτονικής σε χωριά, τοπία και τοποθεσίες μακριά από τα αστικά κέντρα.
Λέει ο Ρεΐνα σχετικά με τη συμμετοχή του: “Η συμμετοχή αυτή ήρθε απρόσμενα, γιατί ποτέ μα ποτέ θα σκεφτόμουν ότι ο ΜάριοΚουτσινέλα διάλεγε και το θέατρό μου ως ένα από τα 60 έργα που εκτίθενται στον Περίπτερο της Ιταλίας στην Μπιενάλε”.

Η ταινία

από 03.12 έως 16.01

Σε μια πρωτόγονη Σικελία, όπου κατοικούν πρόβατα και τεράστια πέτρινα γλυπτά, σε μια Σικελία στο μεταίχμιο του ονείρου με την πραγματικότητα, ένας άνθρωπος διάγει φαινομενικά την ήσυχη ζωή του βοσκού. Ο Λορέντσο Ρεΐνα όμως είναι ένας αλχημιστής που με την Τέχνη και τη Φύση δημιούργησε ένα πολύ πρωτότυπο όσο απόκοσμο μείγμα. Η ταινία, που θυμίζει τα κλασικά καουμπόικα έργα, αφηγείται τη ζωή του τσοπάνου που έγινε καλλιτεχνης και με ντοκιμαντερίστικο τρόπο φτάνει στο όνειρο και στην επιστημονική φαντασία.