Απόψε σε… είναι μια σειρά ντοκιμαντέρ για την Ιστορία της τέχνης που προβάλλεται στο Rai 1, το πρώτο κανάλι της Ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης, από το 2015. Σκεπτικό της σειράς είναι να παρουσιάζει στο κοινό τα εμβληματικότερα μνημεία και πολιτιστικά σύνολα όπου κατά την διάρκεια της ημέρας συνωστίζονται οι τουρίστες, το βράδυ όμως στέκονται μόνα τους σε όλο το μεγαλείο τους. Ο Αλμπέρτο Άντζελα παρουσιάζει τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου το βράδυ, όταν σβήνουν τα φώτα, γιατί μόνο το βράδυ, με δεδομένη την απουσία επισκεπτών, μπορεί κανείς να θαυμάζει τις άδειες αίθουσες και τα πολύτιμα εκθέματα έξω από τις προθήκες. Με αυτόν τον τρόπο οι θεατές έρχονται σε επαφή με την άλλη πλευρά των μουσείων, εκείνη που κατά την διάρκεια της ημέρας παραμένει αθέατη. Το βράδυ το Μουσείο αλλάζει όψη. Μπροστά στα αριστουργήματα είμαστε μόνο εμείς, μέσα στη σιωπή.
Αλμπέρτο Άντζελα
Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1962. Σπούδασε Φυσικές επιστήμες και παρακολούθησε μαθήματα ειδίκευσης σε διάφορα αμερικάνικα πανεπιστήμια (μεταξύ άλλων στο Harvard και στο Columbia University). Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ασχολήθηκε με την έρευνα και έλαβε μέρος σε διάφορες διεθνείς αποστολές στην Αφρική και την Ασία στην αναζήτηση απολιθωμάτων ανθρώπων και ζώων. Αργότερα ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα στον δρόμο της επιστημονικής εκλαΐκευσης. Συνέγραψε πολλά βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης και μεταξύ άλλων αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρας Φιλοσοφίας, Αρχαιολογίας και Επικοινωνίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Από τη δεκαετία του ’90 παρουσιάζει ντοκιμαντέρ στην Ιταλική δημόσια τηλεόραση και είναι ένας από τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά πρόσωπα στην Ιταλία.
Απόψε στη Βενετία
Με σύμμαχο την γοητεία της νύχτας ο Αλμπέρτο Άντζελα ξεναγεί τους θεατές στα στενά και τις μικρές πλατείες της Βενετίας και αποκαλύπτει τα μυστικά της πιο ρομαντικής πόλης του κόσμου. Ένα σκηνικό γεμάτο τέχνη, έρωτες, ίντριγκες και εμπορικές συναλλαγές με πρωταγωνιστές προσωπικότητες όπως ο Γκολντόνι, ο Βιβάλντι, ο Μάρκο Πόλο και ο Καζανόβα. Ένα ταξίδι γνωριμίας με αριστουργήματα της τέχνης όπως Η τρικυμία του Τζιορτζιόνε και Ο άνθρωπος του Βιτρουβίου του Λεονάρντο ντα Βίντσι, στα πολύτιμα μάρμαρα και στο χρυσάφι των ψηφιδωτών, στη σιωπή της λιμνοθάλασσας και στο σκοτάδι των ιστορικών φυλακών. Στην πόλη είναι ζωντανές οι μνήμες του Βυζαντίου και της Ανατολής, όλα θυμίζουν την τόλμη τόσων εμπόρων και ερευνητών που ίδρυσαν μια Δημοκρατία η οποία έμεινε ανεξάρτητη επί αιώνες και ως εκ τούτου αποτελεί μια ολότελα ξεχωριστή περίπτωση στο πλαίσιο της Ιταλικής ιστορίας. Οι θεατές θα δουν πως γινόταν η εκλογή του Δόγη, πώς κατασκεύαζαν τις περίφημες γόνδολες και τις στιβαρές γαλέρες που πάνω τους βασιζόταν η θαλασσοκρατία της Γαληνοτάτης, γιατί το γιαλί του Μουράνο είναι τόσο ξεχωριστό, με ποιον τρόπο ο Καναλέτο ζωγράφιζε τα θαλάσσια τοπία του και ο Τιντορέτο τα τεράστια έργα του. Οι θεατές θα γνωρίσουν επίσης μια κοινωνία που αγαπούσε τον πλούτο και την ομορφιά, την πολυτέλεια και τη μουσική, τα τυχερά παίγνια και τις όμορφες εταίρες, καθώς γωνιές της πόλης που συνήθως οι τουρίστες δεν επισκέπτονται ποτέ: τη στέγη του Παλατιού του Δόγη και τα παρασκήνια του θεάτρου Λα Φενίτσε, με πολλές εκπλήξεις, όπως ο δεινόσαυρος στο Μεγάλο Κανάλι. Ένα βράδυ στη λιμνοθάλασσα μέχρι το πρώτο, ροδαλό φως της ημέρας να καθρεφτίζεται στα νερά των καναλιών.
Απόψε στην Πομπηία
Τοιχογραφίες με ζωντανά χρώματα, ένα άλογο με σαμάρι, ένας δούλος με το αφεντικό του έτοιμοι να φύγουν, μια επιγραφή που μας επιτρέπει να ξέρουμε με ακρίβεια πότε εξερράγη το ηφαίστειο, πολύτιμα αγγεία… η Πομπηία έχει ακόμα πολλά να μας πει και να μας αποκαλύψει. Το ταξίδι παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό την τραγωδία που κατέστρεψε την αρχαία πόλη αρχής γενομένης από τη νύχτα πριν την έκρηξη. Θα ζήσουμε εκείνες τις τρομερές ώρες και θα προσπαθήσουμε να νιώσουμε τον ίδιο φόβο με τους κατοίκους της. Μετά την Πομπηία σειρά έχει το Ερκολάνο, το Ηράκλειον δηλαδή. Θα δούμε τα ανέγγιχτα λουτρά και τα πανέμορφα κοσμήματα που βρέθηκαν πάνω στους σκελετούς των νεκρών. Ο ήλιος έδυσε, οι επισκέπτες έφυγαν, και η Πομπηία προσφέρεται στους θεατές μες στη σιωπή. Ξεναγος στο ταξίδι θα είναι ο αυτόπτης μάρτυρας της καταστροφής, ο Πλίνιος ο Νεώτερος, που κατάφερε να σωθεί και αφηγήθηκε τον θάνατο του θείου του, του Πλίνιου του Πρεσβύτερου. Η αφήγηση ξεκινάει από την κορυφή του Βεζούβιου όπου θα μάθουμε κάτι αναπάντεχο: το ηφαίστειο δεν υπήρχε πριν από την έκρηξη και δημιουργήθηκε το 79 μ.Χ. ακριβώς εξαιτίας της. Αυτό εξηγεί το γιατί οι κάτοικοι των δυο πόλεων δεν έδωσαν βάση στους σεισμούς, στις κατολισθήσεις και στην έλλειψη νερού που μέρες και εβδομάδες πριν ήταν τα πρώτα σημάδια των όσων ακολούθησαν αργότερα. Η ζωή συνεχίστηκε στους πολυσύχναστους δρόμους, και εμείς θα επισκεφτούμε την Έπαυλη των Μυστηρίων για να θαυμάσουμε τα χρώματα μέσα στα οποία ζούσαν οι Ρωμαίοι. Όλα έμοιαζαν ήσυχα, οι κάτοικοι της πόλης επισκεύαζαν τις ζημιές που είχε προκαλέσει το προηγούμενο διάστημα ένας σεισμός, ξαφνικά όμως το ηφαίστειο φανέρωσε την οργή του. Μέσα σε λίγες ώρες όλη η ακτογραμμή χτυπήθηκε άγρια και χάρη στα καλούπια των θυμάτων μπορούμε να δούμε τις τελευταίες στιγμές τους. Ο οίκτος συνυπάρχει με το δέος για τους θησαυρούς που κάποιοι κατάφεραν να διασώσουν ή βρέθηκαν στα ερείπια και τώρα φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσειο της Νάπολης. Η ανακάλύψη της Πομπηίας άρχισε τον 18ο αιώνα και ένας από τους πρώτους επισκέπτες ήταν ο Μόζαρτ που αποτύπωσε το ταξίδι του στο έργο του. Έκτοτε χάρη στις έρευνες και στις ανασκαφές η Πομπηία έγινε η πιο ζωντανή από τις νεκρές πόλεις, και την ιστορία της θα αφηγηθεί ο Αλμπέρτο ¨Αντζελα.
Απόψε στο Αιγυπτιακό Μουσείο
Το βράδυ τα αριστουργήματα της Αρχαίας Αιγύπτου βγαίνουν στην επιφάνεια στις πλούσιες αίθουσες του Μουσείου που βρίσκεται στο Τορίνο και εκτίθενται στον θαυμασμό των επισκεπτών. Ο παρουσιαστής ξεναγεί τους θεατές στα θεόρατα αγάλματα σφιγγών και των Φαραώ, σε κάποιο πλούσιο τάφο και μέσα στην αναπαράσταση ενός ναού. Με τη συνέργεια του διευθυντή του Μουσείου και μιας ομάδας ερευνητών, που εργάζονται και το βράδυ σε ένα εργαστήρι που θυμίζει τα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας, θα δούμε ασυνήθιστες λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής των Αιγυπτίων όπως περούκες, τις πτυχώσεις των ρούχων, τα χρώματα που χρησιμοποιούσαν για να βάφουν το πρόσωπο και τα μάτια, και πολλά κοσμήματα και αποτροπαϊκά αντικείμενα. Από κοντά βέβαια οι μούμιες και στο Τορίνο φυλάσσονται μερικές πολύ ιδιαίτερες. Μεταξύ άλλων είναι οι μούμιες τριών αδελφών που γνωρίζουμε ακόμα και τα ονόματά τους, και μια άγνωστη μούμια με το βαμμένο πρόσωπο που την κάνει να μοιάζει με τραγικό προσωπείο.