Η πρωτοβουλία

“Βιώσιμα χωριά του Πιεμόντε: προορισμοί για έναν πιο υπεύθυνο τουρισμό” πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια του Πιεμόντε το 2006 σε συνεργασία με το Environment Park – Τεχνολογικό και επιστημονικό πάρκο για το περιβάλλον του Τορίνο. Στόχος είναι μια διαφορετική τουριστική προσφορά από την Περιφέρεια, με γνώμονα την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τον υπεύθυνο τουρισμό. Η πρωτοβουλία θέλει να βελτιώσει την συνείδηση, την γνώση και τις δεξιότητες των τοπικών παραγόντων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ένα δίκτυο για να αναπτύξουν οι τοπικές κοινωνίες μια μεγαλύτερη ευαισθησία ως προς τις πολιτικές και τους στόχους του βιώσιμου τουρισμού καθώς και μια καινούρια προσέγγιση στον τουρίστα. 

Τα βιώσιμα χωριά του Πιεμόντε

Το 2020 η Περιφέρεια του Πιεμόντε και το Environment Park διάλεξαν τους επτά δήμους που παρουσιάζουν την καλύτερη σχέση μεταξύ πολιτιστικής προσφοράς και οικολογικού αποτυπώματος.

Τα χωριά είναι αντικείμενο της πρωτοβουλίας “Video-pillole dei Borghi del Piemonte” (Μικρά βίντεο για τα χωριά του Πιεμόντε) που στόχο έχει την προώθηση της γνωριμίας με την αυθεντικότητα των χωριών του Πιεμόντε στην Ιταλία και σε όλον τον κόσμο. 

Αλάνα Βαλσέσια

Ταξίδι στα μέρη του πολιτισμού Walser

Σε υψόμετρο περίπου 1200 μέτρων στην είσοδο της Valle del Sesia, το Αλάνα είναι η κύρια οδός πρόσβασης στην κορυφή του Monte Rosa, την δεύτερη πιο ψηλή την Ευρώπης. Στο παραμυθένιο περιβάλλον του Parco Naturale Alta Valsesia, της προστατευμένης περιοχής στο μεγαλύτερο υψόμετρο στην Ευρώπη, το Αλάνα έχει να επιδείξει πανέμορφα τοπία σε μια αμόλυντη φύση, ιδανικά για τον αθλητικό και φυσιοδιφικό τουρισμό τόσο τον χειμώνα όσο το καλοκαίρι. Το Αλάνα Βαλσέσια κατάφερε να διατηρήσει και να αξιοποιήσει τα ιδιαίτερα στοιχεία του πολιτισμού και της ιστορίας της κοινότητας Walser, γερμανικής καταγωγής, που ζει στις παρυφές του βουνού. Στο χωριό τα ίχνη αυτού του πολιτισμού είναι παντού ορατά, και απόδειξη είναι η χειροτεχνία, η παραδοσιακή γαστρονομία, η αρχιτεκτονική, η τέχνη και η γλώσσα.

από 15.11 έως 16.01
Online

Κορτεμίλια

Η μεσαιωνική πόλη με την πράσινη καρδιά

Κέντρο γεωγραφικής και πολιτιστικής αναφοράς στις πεδιάδες Bormida και Uzzone, το Κορτεμίλια θεωρείται η πρωτεύουσα του φουντουκιού, που το έκανε διάσημο σε όλον τον κόσμο και γύρω από το οποίο αναπτύχθηκε μια σημαντική βιομηχανία συλλογής, επεξεργασίας και τυποποίησής του, και κατ’ επέκταση μια αξιοσημείωτη τουριστική και οινο-γαστρονομική βιομηχανία. Το χωριό περιβάλλεται αμφιθεατρικά από λόφους όπου δεσπόζουν τα περίφημα πέτρινα πεζούλια, μνημεία της γεωλογικής ιστορίας καθώς και του ανθρώπινου μόχθου και ανθρώπινης επιμονής κατά τη διάρκεια πολλών γενεών. Τα τελευταία χρόνια το Κορτεμίλια ανέπτυξε σημαντικά τις εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις του με βάση τα τοπικά προϊόντα του και αναβαθμίζοντας το τουριστικό προϊόν με μια καινούρια, ελκυστική εικόνα. 

από 22.11 έως 16.01
Online

Οστάνα

Τοπία του Μονβίζο

Το Οστάνα είναι μικρό χωριό στις Άλπεις προς το Μονβίζο, απ’ όπου πηγάζει ο ποταμός Πάδος, το αποκαλούμενο «βασιλιά από πέτρα» που δεσπόζει με τα 3842 μέτρα του τις άλλες κορυφές του πέτρινου όγκου, την πεδιάδα και τις Άλπεις του Ήλιου. Το 1921 ο Δήμος μετρούσε 1187 κατοίκους, σήμερα μόλις μερικές δεκάδες, όμως όσοι έφυγαν, γυρίζουν με κάθε αφορμή για να προστατεύσει, να δουλέψει, να τραγουδήσει και να κάνει όνειρα μαζί με τους μόνιμους κατοίκους. Το όνειρο είναι η αναβίωση του χωριού. Ο Δήμος διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις: πανηγύρια, χορούς και τραγούδια, την ημέρα που ψήνεται το ψωμί, από κοινού με τις προτάσεις του λαογραφικού μουσείου και την προστασία του περιβάλλοντος. Η γιορτή αποτελεί αφορμή για συναντήσεις, για να δουλέψουν οι άνθρωποι όλοι μαζί, για να συζητήσουν με ποιο τρόπο θα διευκολυνθεί η επιστροφή εκείνων που έφυγαν και η εγκατάσταση εκείνων που θέλουν να έρθουν για να ανακαλύψουν ξανά το νόημα της ζωής. Μπροστά στο δημαρχείο ανεμίζει η σημαία της Οξιτανίας, χειροπιαστό σύμβολο μιας γλωσσικής παράδοσης που δεν θέλει να πεθάνει.

από 29.11 έως 16.01
Online

Καντέλο

Ένα καταφύγιο για όλους, συγκινήσεις για όλους

Ο Δήμος του Καντέλο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την Μπιέλα και αποτελεί την μεσαιωνική πύλη καθώς και την είσοδο στον βιώσιμο τουρισμό για ολόκληρη την περιοχή. Χάρη στον μοναδικό σε όλη την Ιταλία ιστορικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα της, η περιοχή προσφέρει διαδρομές “από την ιστορία στη φύση”: από το μεσαιωνικό καταφύγιο στο τοπίο της «Baraggia candele», κάτι σαν τοπική σαβάνα. Το καταφύγιο του Καντέλο είναι μεσαιωνικό φρούριο μοναδικό σε όλη την Ευρώπη, αριστούργημα και καμάρι αυτής της μικρής αγροτικής κοινότητας γεμάτης περηφάνιας και αγάπης για τον τόπο. Ο τοπικός σύλλογος ασχολείται με τον υποδοχή των επισκεπτών, και διοργανώνει ξεναγήσεις στο καταφύγιο και εργαστήρια για παιδιά. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η Baraggia, τελευταίο κομμάτι χέρσας γης ανάμεσα στην πεδιάδα και τις παρυφές των Άλπεων, με δασάκια από καστανιές και αιωνόβια δέντρα που μπορεί κανείς να επισκεφτεί με τα πόδια, με το ποδήλατο ή και με το άλογο.

από 06.12 έως 16.01
Online

Καστελλάρ

Περίπατος με τους φύλακες των χωραφιών

Μικρό χωριό κοντά στο Σαλούτσο, στην επαρχία του Κούνεο, το Καστελλάρ βρίσκεται στις παρυφές ενός βραχώδους βουνού στην κορυφή του οποίου στέκει ένα φρούριο του 14ου αιώνα. Ανά τους αιώνες ανακαινίστηκε και επισκευάστηκε πολλές φορές, μέχρι που μετατράπηκε σε αρχοντική κατοικία. Κάθε χρόνο διοργανώνεται η “Γιορτή των Σκιάχτρων», ένα υπαίθριο μουσείο με τους «φύλακες των χωραφιών», που την επισκέπτονται πλήθος κόσμος και έκανε γνωστό το χωριό σε ένα ευρύτερο κοινό βοηθώντας την ανάδειξη του ιστορικού πλούτου του και την προώθηση των τοπικών προϊόντων.

από 13.12 έως 16.01
Online

Αβιλιάνα

Η μεσαιωνική πόλη με την πράσινη καρδιά

Το Αβιλιάνα είναι πραγματικό μεσαιωνικό διαμάντι στην πεδιάδα Σούζα στον δρόμο προς τη Γαλλία. Βρίσκεται σε μια φυσική γούβα γύρω από τις δυο λίμνες στην πεδιάδα στην δεξιά όχθη του ποταμού Ντόρα Ριπάρια. Το προστατεύουν τα δάση που ανεβαίνουν προς τη val Sangone δίπλα στον όγκο της παλιάς εκκλησίας Sacra di San Michele, σύμβολο όλης της περιφέρειας, και το Monte Cuneo που αντικρίζει την πεδιάδα Σούζα μέχρι το Ροτσιαμελόνε και το Μοντσενίζιο. Τα τουριστικά αξιοθέατα βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο, γύρω από την Πλατεία Κόντε Ρόσο, από το οποίο μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στα ερείπια του κάστρου, και στον δρυμό των λιμνών του Αβιλιάνα με το ιδιαίτερο οικοσύστημα που το διακρίνει.

από 20.12 έως 16.01
Online

Βογκόνα

Ένα καμπίσιο χωριό με το βλέμμα στραμμένο στα βουνά

Το Βογκόνα είναι παλιό μεσαιωνικό χωριό μπροστά στον όγκο του Monte Rosa, στο πράσινο της Valle Ossola, λίγα χιλιόμετρα από τις λίμνες Ματζιόρε, Όρτα, Μεργκότσο. Βρίσκεται εν μέρει στον Εθνικό Δρυμό του Val Grande, της μεγαλύτερης Wilderness περιοχής στην Ευρώπη. Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει και να θαυμάσει επιβλητικά τοπία όπως το μονοπάτι που οδηγεί από το φρούριο στην κοινότητα Τζενεστρέντο και στη Rocca, και τα μονοπάτια που συνδέουν την πεδιάδα της Ossola μέσα από τα βοσκοτόπια και τις πιο άγριες περιοχές μέσα στον Δρυμό. Το μεσαιωνικό χωριό με τα καλντερίμια του με ποταμίσια βότσαλα και τις πέτρινες στέγες αποτελεί ιδανικό σκηνικό για τα θρησκευτικά και πολιτικά δρώμενα που διοργανώνουν οι εργατικοί κάτοικοί του. Στην κεντρική, μικρή πλατεία δεσπόζουν το Παλάτσο Πρετόριο, του 14ου αιώνα, και η εκκλησία της Santa Marta του 16ου αιώνα.

από 27.12 έως 16.01
Online