Οι αγορές, πολύβουοι και ζωντανοί χώροι όπως είναι, προσφέρουν πρώτης τάξης ευκαιρία για να γνωρίσουμε την ψυχή, ή, μάλλον, την κοιλιά των πόλεων. Όταν βρισκόμαστε σε μια πόλη που δεν γνωρίζουμε, πρώτα θέλουμε να γνωρίσουμε τις αγορές της. Μας ελκύουν τα χρώματα, οι μυρωδιές, ο θόρυβος και οι γεύσεις. Η εκπληκτική ποικιλία ανθρώπων και προϊόντων που βρίσκουμε στις αγορές μας προϊδεάζει για τον πλούτο της πόλης και χορταίνει τις αισθήσεις μας. Η επαφή με τα τρόφιμα ηλεκτρίζει τον ουρανίσκο μας. Στις αγορές ανακαλύπτουμε τοπικά προϊόντα εποχής και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Όλο και περισσότερο σε όλον τον κόσμο κερδίζει έδαφος η φιλοσοφία των τοπικών αγορών τροφίμων, των αγορών «μηδενικής απόστασης», που προωθεί την εμπορία και την κατανάλωση των παραδοσιακών, τοπικών προϊόντων, τα οποία για να φτάσουν στο τραπέζι του καταναλωτή διανύουν σχεδόν μηδενικές αποστάσεις. Η φιλοσοφία της «μηδενικής απόστασης» βασίζεται σε ένα διαφορετικό σύστημα προμήθειας και διανομής των τροφίμων, με πρόθεση να αποκτήσουμε ξανά την συνήθεια να καταναλώνουμε τοπικά προϊόντα εποχής απευθείας από τον παραγωγό, ώστε η απόσταση που χωρίζει τον τελευταίο από τον καταναλωτή να είναι πραγματικά μηδενική…

Πόρτα Παλάτσο – TΟΡΙΝΟ

Η μεγαλύτερη αγορά τροφίμων της Ευρώπης αποτελεί έναν ολόκληρο κόσμο. Η αγορά Πόρτα Παλάτσο με τους 1000 μπάγκους της είναι φρούριο χρωμάτων και ανθρώπων. Το ταξίδι μας οδηγεί να ανακαλύψουμε τα καλύτερα κεράσια που γίνονται εξαίσιο παγωτό και μας διασκεδάζει με τις τσαχπίνικες χήνες και τα τεράστια αυγά τους. Θα γνωρίσουμε τις χειμωνιάτικες αγκινάρες, το παραδοσιακό τυρί ρικότα και ένα μάγειρα που ετοιμάζει τα πιάτα του αποκλειστικά με προϊόντα εποχής.

από 08.11 έως 05.12
Online

Κεντρική Αγορά – ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

Όταν μιλάμε για τροφή, η πρωτεύουσα της Αναγέννησης φανερώνει τις αγροτικές της ρίζες. Στο τραπέζι δεν υπάρχει γεύση που να μη συνδέεται με κάποια ιστορία: η «σκιατσάτα» ήταν τρόπος για να ανακυκλώνεται η ζύμη που περίσσευε, η «ριμπολίτα» ήταν σούπα που διαρκούσε μια εβδομάδα και το «λαμπρεντότο» ήταν τα σκάρτα των χασαπήδων που γινόταν εκλεκτό έδεσμα συνοδεία χορτόσουπας και τραγανού ψωμιού. Αυτές οι παραδόσεις επαναλαμβάνονται κάθε μέρα στην Κεντρική Αγορά της Φλωρεντίας. Από τους λόφους του Φιέζολε μέχρι το χωριό Τσερτάλντο και τον βιότοπο του Σαν Μαρτσέλο, θα γνωρίσουμε το τοπίο της Τοσκάνης με οδηγό μας τον ουρανίσκο.

από 22.11 έως 19.12
Online

Μπαλαρό – ΠΑΛΕΡΜΟ

Στο κέντρο της παλιάς πόλης βρίσκεται η αγορά Μπαλαρό, η μεγαλύτερη της πόλης, όπου το «φαγητό δρόμου» είναι τρόπος ζωής: από τα περίφημα αραντσίνε μέχρι τις νόστιμες σπεσιαλιτέ με ψητά, παστά, αλμυρά και τηγανιτά ψάρια και κρέατα. Δεν λείπουν οι φωνές των πωλητών μαζί με τα περίφημα μανταρίνια της Κόνκα Ντ’ Όρο και το άγριο φινοκιέτο και για επιδόρπιο το γλυκό κασάτα.

από 06.12 έως 02.01
Online