Παραγωγή: Sky Italia, Magnitudo Film, 2018 – 90’ 

Σκηνοθεσία: Jesus Garces Lambert

Σενάριο: Κοζέτα Λαγκάνα

Ηθοποιοί: Μάνουελ Ανιέλι (φωνή του Καραβάτζο), Εμανουέλε Μαριλιάνο (ερμηνευτής), Σιμόνε Ντ’Αντρέα (φωνή αφηγητή)

Mουσική: Ματέο Κουράλο

Με Ελληνικούς υπότιτλους.

Μια πεταλούδα που πετάει γύρω από το φως. Η πεταλούδα πέφτει θύμα του πόθου της και καταλήγει φυλακισμένη. Το ρητό “Προστάτεψέ με από τους πόθους μου”, ισχύει για όλα τα βασίλεια, για όλα τα φύλα, για όλους τους κόσμους. Ένας μαύρος κόρακας κλεισμένος σε κλουβί φαίνειται να τραγουδάει το Nevermore που αγαπούσε ο Εντγκαρ Άλαν Πόε ενώ μια κόρη οφθαλμού διαστέλλεται προς το άπειρο. Κάποιος σφίγγει σαν μούμια το πρόσωπό τους σε μια φυλακή από νάιλον. Η βίαια φωνή ποτισμένη με χρώμα και λάδι του Μάνουελ Ανιέλι, φωνητικός alter ego του Μικελάντζελο Μερίζι, μιλάει για μια χαμένη ελευθερία και μια μακρινή επίγνωση. Ήδη από την ενοχλητική και καταπληκτική αρχή καταλαβαίνουμε ότι Καραβάτζο: Η Ψυχή και το Αίμα, δεν μοιάζει με καμιά άλλη καλλιτεχνική ταινία και έχει όλη την ανατρεπτική δύναμη του καλλιτέχνη στον οποίο είναι αφιερωμένη. Ο Καραβάτζο, δάσκαλος του πόνου και του χρώματος γοητεύει και αρέσει, απόδειξη η μεγάλη προσέλευση του κοινού στην έκθεση στα Βασιλικά Ανάκτορα του Μιλάνου.

ΚΑΡΑΒΑΤΖΟ – Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ

Με βάση εμπεριστατωμένες έρευνες στα κρατικά αρχεία της Ρώμης, η ταινία αφηγείται τη ζωή του Καραβάτζο μέσα από εκθέσεις, μηνύσεις και έγγραφα που πρώτη φορά παρουσιάζονται στην μεγάλη οθόνη. Η αφήγηση αναπτύσσεται σε δυο επίπεδα: καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος το πρώτο, με τις τοποθεσίες και τα έργα του, ενώ η ιδιωτική του ζωή διερευνάται μέσα από «φωτογραφικές» σκηνές που συμβολίζουν την υπαρξιακή συνθήκη τους καλλιτέχνη και μας επιτρέπουν να γνωρίσουμε τις σκέψεις του, τις ορμές του και τα κίνητρά του. Η φωνή του εσωτερικού εγώ του Καραβάτζο είναι του Μάνουελ Ανιέλι. Πολύπλευρος και ταλαντούχος καλλιτέχνης, ανατρεπτικός και πρωτότυπος, ικανός, σαν τον Καραβάτζο, να γοητεύει και να ανησυχεί.

από 15.11 έως 28.11
Online

Μικελάντζελο Μερίζι (Μιλάνο, 1571 – Πόρτο Έρκολε, 1610) 

Ο Καραβάτζο υπήρξε ανατρεπτικός καλλιτέχνης, και ως εκ τούτου οι σύγχρονοί του συχνά δεν τον αγαπούσαν πολύ. Ταξίδεψε σε όλη την Ιταλία για να ξεφεύγει από τους πολλούς εχθρούς του. Μιλάνο, Φλωρεντία, Ρώμη, Νάπολη και Μάλτα: πέντε πόλεις, δεκαπέντε τοποθεσίες και σαράντα έργα, όπως Αγόρι δαγκωμένο από σαύρα, Αυτοπροσωπογραφία ως Βάκχος, Κλήση του αγίου Ματθαίου, Ιουδήθ και Ολοφέρνης, Μέδουσα, Δαβίδ και Γολιάθ, Τα Επτά Έργα της Ευσπλαχνίας, που εκτίθενται στα σημαντικότερα μουσεία της Ιταλίας και του κόσμου, καθώς σε τοποθεσίςς όπως η εκκλησία του Σαν Λουίτζι ντει Φραντσέζι, Σάντα Μαρία ντελ Πόπολο και Σαντ’Αγκοστίνο στη Ρώμη, Πίο Μόντε ντέλα Μισερικόρντια στην Νάπολη και στην Μητρόπολη του Αγίου Ιωάννη στη Μάλτα, που παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην ταινία.

Jesus Garces Lambert (Πόλη του Μεξικού)

Σπούδασε κινηματογράφο στο Μεξικό, εργάστηκε στη διαφήμιση στις ΗΠΑ και δημιούργησε καμπάνιες για όλη τη Νότια Αμερική. Το 1996 μετακόμισε στην Ιταλία και σπούδασε στην Ακαδημία Δραματικής Τέχνης D’Amico διεύθυνση των ηθοποιών. Στην Ιταλία εργάστηκε για τη διαφήμιση, την τηλεόραση, σε ντοκιμαντέρ και σειρές για το Διαδίκτυο, καθώς και ντοκιμαντέρ για λογαριασμό των National Geographic, BBC και Mediaset. Σκηνοθέτησε την δραματοποιημένη βιογραφία Io, Leonardo (2019) με τον Λούκα Αρτζεντέρο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Μάνουελ Ανιέλι (Μιλάνο, 1966)

Άρχισε να σπουδάζει κλασικό πιάνο χωρίς να ολοκληρώσει ποτέ τις σπουδές του. Υπήρξε τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος Afterhours, με το οποίο ηχογράφησε 11 δίσκους. Εργάστηκε στην τηλεόραση και ως παραγωγός δίσκων. Το 2018 μαζί με ταυπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος πρωταγωνιστεί στην ταινία Noi siamo Afterhurs του Τζόρτζο Τέστι με αφορμή τα τριάντα χρόνια ιστορίας του συγκροτήματος.

Αφιέρωμα στον Καραβάτζιο