Σιμόνε Μοντσέλι

 BODYTERRANEAN

Shootings from live shows at Porta Theatre and Rabbit Hole Theatre – Athens, 20.10-16.11.2017

Με το «Body Music» οι μουσικοί δημιουργούν ήχους με το ίδιο τους το σώμα: πρόκειται για πολύ απλή ιδέα, μια τέχνη με πολύ παλιές, αρχέγονες ρίζες, που μόνο το τελευταίο διάστημα όμως διεκδικεί την καλλιτεχνική της αυτονομία.
Χρησιμοποιώντας τη φωνή και διάφορα μέρη του σώματος σαν κρουστά, έχουμε στη διάθεσή μας ένα εξαιρετικό μουσικό όργανο, πλούσιο σε δυνατότητες και δυναμική. Έτσι η μουσική ιδέα βρίσκει άμεση εφαρμογή και η καλλιτεχνική επιτέλεση αποκτάει ολότητα και γλαφυρότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο η έρευνα του Σιμόνε Μοντζέλι αξιοποιεί το μουσικό υλικό της Ελληνικής και Ιταλικής παράδοσης κυρίως, που χάρη στους ήχους και τις κινήσεις του σώματός του επαναπροσδιορίζεται και δέχεται νέες ερμηνείες. Πρόκειται για έργο πειραματικό και σύγχρονο, ταυτόχρονα όμως ανοιχτό και κάθε άλλο παρά στρυφνό, με γερές ρίζες στον παραδοσιακό πολιτισμό και στις πανανθρώπινες ανησυχίες του, για μια συνάντηση δυο εκφραστικών κόσμων φαινομενικά μακρινών, αλλά στενά συνδεδεμένων με την αρχέγονη ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση του ανθρώπου και των ανθρώπινων κοινοτήτων.
Ακόμα η σωματική μουσική αποτελεί εξαιρετικό εκπαιδευτικό μέσο, στο χώρο της μουσικής αλλά και σε άλλα πλαίσια, ένα ταξίδι αυτογνωσίας και ένα ταξίδι που οδηγεί στην γνωριμία και τη συνάντηση με τον Άλλο.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μιλάνο, σπούδασε στην Ιταλία κλασικά κρουστά, τζαζ ντραμς, θεωρία και σύνθεση, και είναι πτυχιούχος Μουσικής ανθρωπολογίας. Σύντομα η καρδιά και το πάθος του τον οδήγησαν προς τις παραδοσιακές μουσικές της Μεσογείου, με τελικό προορισμό την Ελλάδα, όπου σπούδασε παραδοσιακά κρουστά.
Έχει γράψει και ερμηνεύσει μουσική για το θέατρο, για μιούζικαλ, σε συναυλίες και πολλών ειδών δρώμενα σε περισσότερες από είκοσι χώρες. Πολλές οι συνεργασίες του με μεγάλους και «μικρούς» συνθέτες, μουσικούς, καλλιτέχνες του δρόμου, σκηνοθέτες, χορευτές, ποιητές, ηθοποιούς και εικαστικούς καλλιτέχνες.
Συνεχίζει να διερευνά την τέχνη του, να πειραματίζεται και να δημιουργεί νέους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης αναζητώντας τον δρόμο του, τελειοποιώντας τους εκφραστικούς κωδικούς του και βιώνοντας κάθε εμπειρία και συνεργασία όσο πιο δημιουργικά γίνεται.

Παραστάσεις

Από την εκπομπή Το αλάτι της γης, ΕΡΤ – 7.2.2021

Σιμόνε Μοντσέλι, Σίσσυ Πιντέλα, Φώτης Φωτόπουλος, Λήδα Δουμουλιάκα, Μιχάλης Κωτσόγιαννης, Ναταλία Λαμπαδάκη, Σελήνη Φιλιππιτζή

Από την εκπομπή Μουσική Παντού, ΕΡΤ – 18.7.2014

Κωστής Μαραβέγιας, Σιμόνε Μοντσέλι, Ζακ Μαρούγκ

Τραγούδι μετανάστευσης του Σαλέντο (αρχές 20ού αιώνα) σε γρίκο διάλεκτο – Τσούσέπε Απρίλε, Μ° Κοστάντζο, ενορχ. Σιμόνε Μοντσέλι

Μπρίαν Ντύερ, Ράουλ Καμπρέρα, Σιμόνε Μοντσέλι, Stringless vocal group – Βίντεο-κλιπ: Χρυσάνθη Σιέμπου