Αλίντα

Ο Ιταλός σκηνοθέτης Mimmo Verdesca αφηγείται την ιστορία της θρυλικής σταρ Αλίντα Βάλι μέσα από τις αδημοσίευτες επιστολές της και τα ημερολόγιά της, εμπλουτίζοντάς τη με επιπλέον αποκλειστικό υλικό: φωτογραφίες, οικογενειακή ταινία 8μμ, νέες συνεντεύξεις από τους γιους της, τους συγγενείς και φίλους της, καθώς και από συνεργάτες της όπως οι Dario Argento, Roberto Benigni, Bernardo Bertolucci, Charlotte Rampling, Vanessa Redgrave, Margarethe von Trotta, Thierry Frémaux μεταξύ άλλων, και με αρχειακό υλικό από όλον τον κόσμο. Η ταινία αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο πορτρέτο που έγινε ποτέ για τη ζωή μιας όμορφης κοπέλας από την Πούλα που γρήγορα έγινε μια από τις διασημότερες και πιο αγαπημένες ηθοποιούς του ιταλικού και του διεθνούς κινηματογράφου.

Παραγωγή: Venice Film Production, Kublai Film, Istituto Luce Cinecittà, Rai Cinema, CSC – Centro Sperimentale di Cinematografia, 2020 – 104′
Σκηνοθεσία:  Mimmo Verdesca
Σενάριο: Mimmo Verdesca, Pierpaolo De Mejo
Ηθοποιοί:  Giovanna Mezzogiorno, Piero Tosi, Vanessa Redgrave, Charlotte Rampling, Bernardo Bertolucci, Margarethe Von Trotta, Thierry Fremaux, Dario Argento, Roberto Benigni, Marco Tullio Giordana, Maurizio Ponzi, Antonio Calenda, Felice Laudadio, Carla Gravina, Mariu’ Pascoli, Lilia Silvi, Tatiana Farnese, Pierpaolo De Mejo, Larry De Mejo
Μουσική: Andrea Lucarelli
Στην πρωτότυπη γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους

Γεννήθηκε στο Μπάρι το 1979 και το 2001 ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα ως βοηθός σκηνοθέτης και συνεργάτης του Φέρζαν Όζπετεκ στην ταινία Magnifica presenza.
Εναλλάσσει την δραστηριότητά του στον κινηματογράφο με θεατρικές παραστάσεις και από το 2005 είναι βοηθός σκηνοθέτης στις παραστάσεις του Teatro Eliseo της Ρώμης.
Το 2009-10 σκηνοθετεί για την τηλεόραση τις θεατρικές παραστάσεις L’uomo, la bestia e la virtù και Il piacere dell’onestà, και τις δυο του Πιραντέλο, και το 2014 την θεατρική παράσταση Prima del silenzio του Giuseppe Patroni Griffi.
Το 2011 γύρισε το ντοκιμαντέρ In arte Lilia Silvi, αφιερωμένο στην τελευταία ντίβα των «λευκών τηλεφώνων», με το οποίο κέρδισε το Nastro d’argento.Το 2014 γύρισε το ντοκιμαντέρ Protagonisti per sempre, αφιερωμένο στα πιο διάσημα παιδιά-ηθοποιούς του Ιταλικού κινηματογράφου, που βραβεύθηκε στο Giffoni Film Festival.
Το 2016 σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ Sciuscià 70, όπου περιγράφει την επεισοδιακή παραγωγή της ομώνυμης ταινίας, που βραβεύθηκε με το Nastro d’argento.
Η τελευταία ταινία του είναι αφιερωμένη στη ζωή της Αλίντα Βάλι, και το 2020 συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Καννών .

από 12.03 έως 08.04
Online
Η Αλίντα Βάλι

Χάρη στην αξιοσημείωτη υποκριτική της ευαισθησία και την μελαγχολική και αριστοκρατική ομορφιά της, για πάνω από εξήντα χρόνια η Αλίντα Βάλι με το ταλέντο της και το απαράμιλλο στυλ της έδωσε σάρκα και οστά σε σπουδαίους χαρακτήρες που έκαναν διάσημο το γλυκό και θλιμμένο πρόσωπό της, και από κοντά την λεπτότητα και την κομψότητα της τέχνης της.
Η Alida Maria Laura Altenburger von Marckenstein und Frauenberg γεννήθηκε στην Πούλα, στην Ίστρια (σήμερα ανήκει στην Κροατία, τότε στην Ιταλία), στις 31 Μαΐου 1921. Μετά τις σπουδές της στο Πειραματικό Κέντρο Κινηματογραφίας, έκανε το ντεμπούτο της μόλις 15 χρονών στην ταινία “I due sergenti” (1936) του Ενρίκο Γκουατσόνι, με το ψευδώνυμο Αλίντα Βάλι. Λένε ότι το όνομα αυτό το επέλεξε τυχαία από τον τηλεφωνικό κατάλογο.

Το ντοκιμαντέρ

Ένας λαβύρινθος διαγράφεται μέσα από τις εικόνες της πολυφωνικής και εμπεριστατωμένης «εικονοβιογραφίας» του Μίμο Βερντέσκα, που επιλέχτηκε για συμμετοχή στην τελευταία, κανονική διοργάνωση του Φεστιβάλ των Καννών.
Ένας λαβύρινθος από εικόνες και λέξεις, κυρίως όμως σιωπές, που η Alida Altenburger, η μελλοντική Αλίντα Βάλι, γεννημένη στην Πούλα, σήμερα πόλη της Κροατίας, βίωνε στην οικογένειά της. Η ίδια, σιωπηλή οικογενειακή επικοινωνία που την οδήγησε, χάρη στον ένστικτό της, στην υποκριτική τέχνη ως εκτόνωση, κάτι σαν γοερό κλάμα, όπως θα πει αργότερα, πάνω στις σκηνές όπου οι λέξεις παραμένουν στο κέντρο της καλλιτεχνικής έκφρασης.

[Tonino De Pace, 26.10.2020]