Το 2021 γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Λεονάρντο Σάσα, τιμούμε τη μνήμη αυτού του μεγάλου και τόσο επίκαιρου συγγραφέα με δυο ταινίες βασισμένες σε δυο ομότιτλα μυθιστορήματά του, που είχαν (και εξακολουθούν να έχουν) μεγάλη επιτυχία, και ένα ντοκυμαντέρ που γυρίστηκε πρόσφατα με αφορμή την επέτειο της γέννησής του.

Ο Σάσα υπήρξε αιχμηρός, αυστηρός και αντικομφορμιστής διανοούμενος, ένας συγγραφέας που στην εποχή του τάραξε τις συνειδήσεις και εξακολουθεί να τις ταράζει με τη δυνατή και προκλητική φωνή του σε ένα πνευματικό περιβάλλον που, παρ’ όλες τις διαφορές, δεν παύει να χαρακτηρίζεται από υποκρισία και κομφορμισμό. Βαθιά δεμένος με τον τόπο του και τις αντιθέσεις του, τις αξιοποιεί για να περιγράψει τα βασικά συστατικά της ανθρώπινης ψυχής και της ανθρώπινης συνθήκης, με τρόπου που θυμίζει Πιραντέλο, ενώ η θεάση των κοινωνικών μηχανισμών παραπέμπει στον Γατόπαρδο του Λαμπεντούζα (π.χ. όταν με απαράμιλλο και αξέχαστο τρόπο διαχωρίζει την ανθρωπότητα σε άντρες, μισούς άντρες, ανθρωπάκια και κουακουαρακουά).

Ο Σάσα υπήρξε ένας αντικομφορμιστής με ανήσυχο πνεύμα, που κατάφερε να χαράξει την ιδιαίτερη πορεία του και να την κρατάει με τόλμη μέχρι τέλους. Επίσης κατάφερε να κρίνει και να επικρίνει όσα συνέβαιναν γύρω του πάντα με ακρίβεια και αντικειμενικότητα. Στη ζωή του διασταυρώνονται η λογοτεχνία, η πολιτική δράση και η άσβεστη αγάπη για το νησί του, τη Σικελία, που την παρατηρούσε μέσα από τις αντιθέσεις της χωρίς καμία δικαιολογία, όπως μόνο ένα γέννημα θρέμμα Σικελιώτης μπορεί να κάνει.

Η ειλικρινής του προσωπικότητα ανακλάται στην στεγνή, ξερή και όμως (ή μάλλον ακριβώς για αυτό) αιχμηρή γραφή του. Τα μυθιστορήματά του δεν είναι ποτέ πολυσέλιδα: το πολύ εκατόν σελίδες, εκατόν και κάτι, στις οποίες όμως χωράει η ακριβής σκιαγράφηση των χαρακτήρων και των καταστάσεων. 

Η αφορμή παραπέμπει συχνά στα κλισέ του αστυνομικού μυθιστορήματος: κάποιος διέπραξε έναν φόνο (όπως στη Μια απλή ιστορία ή στη Μέρα της κουκουβάγιας), υπάρχουν απειλητικές επιστολές (όπως στο Στον καθένα το δικό του), κτλ. Ο αναγνώστης νομίζει πως μπήκε στο νόημα και χαλαρώνει: κακώς. Γιατί από αυτό το σημείο εκκίνησης η πλοκή μπαίνει σε περίεργες, ασαφείς, κακοτράχαλες ατραπούς, από τις οποίες είναι σχεδόν αδύνατον να βγει. Έτσι ο αναγνώστης φτάνει στο τέλος των βιβλίων του Σάσα με τη βεβαιότητα ότι ο ένοχος δεν είναι ποτέ αυτός που φαίνεται και, κυρίως, δεν είναι ποτέ αυτός που παραδίνεται στη δικαιοσύνη.

Περισσότερα

Ο Λεονάρντο Σάσα γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1921 στο Ρακαλμούτο, ένα μικρό χωριό κοντά στον Αγκριτζέντο, τον αρχαίο Ακράγαντα, και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Ιταλούς διανοουμένους της μεταπολεμικής περιόδου, με μεγάλη επιρροή στην Ιταλική κοινωνία. Ξεκίνησε την καριέρα του ως εκπαιδευτικός, έπειτα όμως αφιερώθηκε στην πολιτική και στη λογοτεχνία. Έγραψε δεκάδες βιβλία και δοκίμια στα οποία φανέρωσε τις εσωτερικές διεργασίες της κοινωνίας της Σικελίας περιγράφοντας τα προβλήματά της και κυρίως την επικίνδυνη διαπλοκή του οργανωμένου εγκλήματος με την πολιτική. 

Περισσότερα
από 12.2 έως 25.2
από 5.3 έως 18.3
από 12.02 έως 16.04
Online
Πατήστε στις εικόνες για να έχετε πρόσβαση στις ταινίες